Windows 8 изпраща в Microsoft подробности за всяка инсталирана програма


Ентусиасти откриха поредната необявена официално особеност на новата операционна система на корпорацията Microsoft. Както се оказва, Windows 8 изпраща към сървърите на компанията информация за всяка инсталирана програма. При това предаваните данни не са достатъчно защитени.

За описваното действие отговаря услугата SmartScreen Application Reputation, чиято задача принципно е да осигури допълнителна безопасност на потребителя. Тя следи инсталирания софтуер, изчислява хеш-сумата на всяка програма, след което изпраща получената по този начин информация заедно с цифровия подпис, данните за хардуера на компютъра и IP-адреса на потребителя в Microsoft. При липса на цифров подпис или подозрение, че наличният такъв е фалшив, се появява съобщение за грешка.

Според хакера Надим Кобейси, провел анализа на трафика, SmartScreen се свързва с адреса apprep.smartscreen.microsoft.com чрез защитена връзка. В корпорацията данните обаче приема уеб-сървър IIS 7.5 с поддръжка на протокола SSLv2, известен с уязвимостта си към прихващане на трафика.

Остави коментар

You must be logged in to post a comment.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.