Archive for януари, 2012

Глобиха HP за проблем с батериите на ноутбуците

hp4y
Компютърният производител HP се съгласи да изплати глобата от $425 000, които бяха определени от комисията за безопасност на потребителските продукти в САЩ, CPSC (Consumer Product Safety Commission). Глобата беше наложена, след като беше отчетено неспазване на закона за защита на правата на потребителите. През 2007г. бяха регистрирани няколко поредни случая с възпламеняване на литиево-йонните батерии на ноутбуците на HP. Компанията обаче не реагирала според закона и известила комисията няколко месеца по-късно.

Всъщност, според CPSC, HP са знаели за 22 отделни инцидента, причинени от дефектните батерии, но не са направили нищо по въпроса. Поне две от тях са били съпроводени с наранявания от страна на потребителите, но американският производител не поел и отговорността за тях. Според комисията HP са изпратили известие за повредата на батерията си едва през юли, 2008г, докогато са били регистрирани вече 31 инцидента, свързани с батериите.

В същото време, компютърният производител се опитва да се справи с друг проблем, който може да върне новата линия ноутбуци Envy 15 обратно на производствената линия. Някои от мобилните компютри с дисплеи Radiance с резолюция от 1080р не могат да възпроизведат червения и виолетовия цвят. Вече са получени няколко оплаквания от страна на потребителите, както и такива свързани с проблеми при работа с клавиатурата и „нащърбени” USB портове.

Lenovo пуснаха в продажба новите ултрабукове ThinkPad X130e

lenovo5322
Както много ентусиасти биха се съгласили, един от най-добрите мобилни устройства, представени преди една година на изложението CES 2011 в Лас Вегас, беше ултра-портативният ноутбук Lenovo ThinkPad X120e.

Благодарение на забележителния успех на компанията Lenovo при съчетаването на процесор от среден клас, дълъг живот на батерията и почти идеална цена, устройството спечели награда “Best In Show”. От тогава изминаха дванадесет месеца и сега е време Lenovo да представят следващото поколение ултрабукове – ThinkPad X130e.

ThinkPad X130e е оборудван с 11.6-инчов LED дисплей, който е с резолюция 1366×768, AMD Fusion APU или Intel Core i3 Sandy Bridge процесор, до 8GB DDR3 системна памет и до 500GB хард диск (или SSD), теглото му е 1.8кг, а батерията издържа до 8 часа работа.

Все пак по-важното е, че ThinkPad X130e е тестван от MILSPEC за изключително голяма издръжливост, ултрабукът е със здрави краища, панел и панти, също така и предлага Active Protection System – система, която предпазва устройството от удари. Цените на новото устройство започват от $429.99.

Съмнения за бъдещето на Intel Atom и нетбуковете

intel365a
Продажбите на процесорите Atom доста се понижиха през последните няколко месеца и тишината около тях подсказва, че производството им може да бъде спряно.

Intel публикуваха финансовия си доклад за последната четвъртина и цялата 2011 година. Според доклада, приходите от микро-архитектурата Atom са били $167 милиона, което е равно на 129.23 милиона евро.

Тези числа може по себе си да на изглеждат малки, но в сравнение с третата четвъртина на 2010, те показват спад с 38%. А спадът в сравнение с последната четвъртина на 2010 е още по-голям – 57%.

Atom е серия от процесори на Intel, предназначени за ниско-бюджетни и ниско-производителни системи и мобилни продукти. Тези процесори бяха доста популярни, когато продажбите на нетбуковете бяха високи, но всичко се промени с появяването на таблетите.

Изборът на ARM да използват продуктите си и в други системи освен смартфоните, определено повлия лошо на Intel. Ако не бяха се появили Nvidia Tegra 2 и Qualcomm Snapdragon, Intel Atom не би имал такава конкуренция, каквато има сега.

Предполага се, че базираният в Санта Клара, Калифорния IT гигант потайно и бавно ще заличат името Atom, така че да се дистанцират от „ниската“ репутация на процесорите си като енергийна ефективност в сравнение ARM процесорите.

Въпреки, че има спекулации за изчезването на нетбуковете и марката Atom, самите чипове няма да изчезнат, тъй като Intel имат планове да пуснат Saltwell (32nm), Silvermont (22nm) и Airmont (14nm).

Източник: Kaldata.com

IdeaPad YOGA – прототип на хибрид между лаптоп и таблет от Lenovo

l13
За онези, които не могат да решат какво искат да си купят – лаптоп или таблет, компанията Lenovo е разработила ново хибридно устройство, наречено IdeaPad Yoga.

Първата демонстрация на модела се състоя на изложението CES 2012. Оригиналността на конструкцията на IdeaPad Yoga се състои в използването на сензорен дисплей, който може да се върти около стойката си на 360 °. Според замисъла на създателите му, в хибридния компютър се съчетават възможностите на конвенционален лаптоп с пълноценна клавиатура и таблет. В последния устройството се превръща при накланяне на екрана до упор в задния панел на корпуса на лаптопа. При това са предвидени четири работни режима, чиито имена говорят сами за себе си – лаптоп, таблет, щанд и тента.
Ако разгледаме IdeaPad Yoga като лаптоп, тогава той с пълно основание може да бъде отнесен към категорията на ултрабуците, тъй като при диагонал на екрана от 13,3 инча дебелината на хибрида е 17 милиметра, а теглото му – 1,47 килограма. При работа в режим таблет в услуга на потребителя е сензорен дисплей с резолюция HD + (1600 х 900 пиксела), поддържащ едновременно докосване с 10 пръста.

IdeaPad Yoga е базиран на хардуерната платформа Intel и ще работи под управлението на операционната система Windows 8, така че може да се очаква, че новият продукт ще се появи на пазара не по-рано от началото на третото тримесечие на годината.

Сред другите характеристики на хибридното устройство си заслужава да бъдат отбелязани оперативната памет с обем 8 GB и наличието на SSD с капацитет 256 гигабайта, както и заявеното време за автономна работа на батерия, достигащо 8 часа.

Корпусът, позволяващ компютърът да бъде използван в режим щанд или тента, е избран с цел да осигури най-удобния за потребителя начин на работа с устройството при създаването и използването на съдържание.
Ще припомним, че интерфейсът Metro в Windows 8 позволява работа с лаптоп или настолен компютър в стил таблет, с което се обяснява и решението за използване в новия продукт точно на тази операционна система, чийто официален анонс тепърва предстои. Работните режими таблет, щанд и тента са проектирани именно за този интерфейс, като при работа в тях клавиатурата се блокира хардуерно.

Очакваната ориентировъчна цена на IdeaPad Yoga е 1199 щатски долара.

Acer Aspire S5 стана най-тънкият ултрабук в света

Освен новия си флагмански таблет на базата на Tegra 3 и Android 4.0, за CES 2012 компанията Acer е подготвила и още изненади. На изложението производителят ще демонстрира също новите лаптопи TimeLine, както и нови ултрабуци. Сред последните е продукт, носещ обозначението Aspire S5. Той, според Acer, ще бъде най-тънкият в света ултрабук – в най-обемната си част дебелината на корпуса му е едва 15 милиметра, като при това моделът тежи 1,35 килограма.

Aspire S5 е оборудван с „класическия“ за ултрабук 13,3-инчов дисплей. От Acer са снабдили изделието и с новата си „зелена“ разработка – технологията Acer Green Instant On, благодарение на която лаптопът излиза от режим на хибернация само за секунда и половина. Нововъведението осигурява и бързо зареждане на операционната система на ултрабука. Друга интересна технология, използвана в S5, носи името Always Connect. Тя позволява на потребителя по всяко време да бъде свързан със своите близки и познати или с важни клиенти. Същността й се заключава в следното: ако не излиза от своя акаунт във Facebook, Twitter или Outlook, собственикът на устройството може мигновено да получи всички нови съобщения или писма веднага след извеждането на лаптопа от режима на хибернация. Освен това, при включена функция Always Connect компютърът може да бъде изведен от хибернацията дистанционно с помощта на смартфон.

Корпусът на ултрабука е изпълнен от сплав от магнезий и алуминий, като в него са предвидени интерфейси HDMI, USB 3.0 и Thunderbolt. Доставките на модела вероятно ще стартират през второто тримесечие на годината. Засега производителят не съобщава данни за ориентировъчната цена, на която ще се продава Aspire S5.

Източник: Kaldata.com

Apple променят технологията за дисплеите на iPad 3

ipad3Източници от технологичната индустрия в Китай споделиха, че Apple ще изискат използването нова технология за производство на дисплеите на iPad 3. Вместо досегашния метод на работа с IPS панели (in-plane switching), компанията ще поръча дисплеи тип IGZO (съчетание на четирите химични елемента- индий, галий, цинк и кислород). Промяната ще окаже влияне върху консумацията на енергия, резолюцията и цената на финалния продукт.

За изработката на новите дисплеи, Apple ще се доверят на Sharp, които ще позволят на следващото поколение iPad да осигурят Full HD резолюция без да се добавя допълнително тегло върху основния панел. Това би било невъзможно със стандартните LCD дисплеи, използващи IPS технология. Въпреки информацията за производителя и технологията, самата резолюция на дисплея все още се пази в тайна.

Това не е първия път, когато става ясно, че Apple проявяват интерес към IGZO дисплеите. През ноември, анализаторът Питър Майзък сподели, че компанията ще използва технологията за да достигне резолюция на дисплея на iPad 3 от 330ррi (за сравнение iPhone 4 разполага с резолюция от 326ppi) като ще избегне употребата на IPS и двойното LED осветяване. Въпреки че данните не са официално потвърдени от Купертино, то технология, която би позволила едновременно ниско тегло, малък размер, висока продуктивност и по-малък разход на енергия, звучи напълно естествено за стратегията на Apple при разработката на следващия успешен таблет.

Източник: Kaldata.com

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.