Archive for февруари, 2012

Представиха компютър с тегло 21 грама


Сред всички очаквани таблети и смартфони, които бяха представени на Световния мобилен конгрес в Барселона, имаше и устройства, които наистина изненадаха присъстващите. Едно от тези устройства е Cotton Candy – компютър, разработен от норвежката фирма FXI, който тежи само 21 грама.

Обявявайки компютъра, Изпълнителният директор на FXI Борйар Льосланд представи и сайта cstick.com, от който всеки, който иска, може да си поръча предварително уникалното устройство. Cotton Candy, разбира се, не може да се употребява самостоятелно, тъй като няма екран, но пък има потенциала да се превърне в изключително полезен и функционален спътник на всеки смартфон, таблет или преносим компютър. В допълнение, той би добавил доста интересни функции към устройства като дисплеи, сет-топ приемници или гейм конзоли.

Cotton Candy използва ARM® Cortex™-A9 (1GHz) централен процесор, производство на Samsung и четириядрен графичен процесор ARM Mali™-400 MP (1.2GHz). Устройството поддържа почти всички популярни технологии като Wi-Fi, Bluetooth и HDMI. Компютърът възпроизвежда видео във формат MPEG-4, H.264 и други и поддържа HD графика, когато, разбира се, е свързан към HD телевизор.

Fujitsu представиха водоустойчивия таблет Arrows


На тазгодишното издание на Mobile World Congress (MWC 2012), което се състои в Барселона, Испания, Fujitsu представиха необикновен таблет. С представянето на смартфона си Arrows, Fujitsu показаха и таблет Arrows.

Устройството не е обикновено, тъй като мембраната, покриваща ъглите му ясно показва, че е различно в сравнение с Galaxy Tab 2 (10.1), Galaxy Note 10.1 на Samsung и MediaPad 10 FHD на Huawei. В основата си, таблета Fujitsu Arrows е водоустойчив (IPX5-7), така че потребителите могат да го вземат с тях в кухнята за да сърфират в интернет докато готвят.

Компанията също така ни уверяват, че той може да бъде използван и в банята. Дори след потапяне във вода таблета ще работи. Един от недостатъците на устройството е операционната му система – Android 3.2 (Honeycomb), вместо 4.0 (Ice Cream Sandwich).

Въпреки това, хардуера е доста приличен, дори и Fujitsu да не са избрали да използват платформата Tegra на Nvidia. Вместо това, те са използвали двуядрения процесор Texas Instruments OMAP4430, който е с тактова честота 1GHz.

Таблета е оборудван с 16GB вградена NAND флаш памет, 1GB системна памет и слот за microSD карти (до допълнителни 32GB). А сега интересната част: в допълнение към поддръжката на Bluetooth 2.1+EDR и Wi-Fi, Fujitsu са добавили и 2GHz LTE.

UMTS стандартът поддържа честоти 2GHz/800MHz, докато GSM стандартът поддържа 850MHz, 900MHz, 1.800MHz и 1.900MHz. Накрая, 10.1-инчовият дисплей е с резолюция 1.280×800 пиксела и капацитивна мулти-тъч поддръжка. За видео чат или правене на снимки и видео, от компанията са добавили 1.2mp камера на предния панел и 5.1mp на задния.

Google ще наградят с $1 милион хакерите, които успеят да разбият сигурността на Chrome


Следващата седмица Google ще вземат участие в конференция на тема сигурност на име CanSecWest, предадоха от ArsTechnica.com. Докато конференцията тече, хакери ще се опитат да разбият сигурността на Chrome. Всичко това, обаче, е планирано от Google, като компанията дори обеща да раздаде парични награди с обща стойност $1 милион на най-активните киберпрестъпници.

В зависимост от сериозността на дупките в сигурността, които открият хакерите, те ще бъдат възнаградени, съответно, с $60 хиляди, $40 хиляди и $20 хиляди. Хакерите ще използват компютри с Windows 7, на които е зареден браузърът Chrome.

Това състезание се провежда вече шеста година в рамките на ежегодната конференция CanSecWest. Миналата година хакери разбиха сигурността на браузърите Internet Explorer и Safari, но никой от тях не успя да пробие Chrome, въпреки че от Google ги предизвикаха с допълнителна награда от $20 хиляди.

Според специалистите по сигурност, най-голямото предизвикателство за хакерите, които се опитват да проникнат в Chrome, е технологията Sandbox. Въпреки доказаната сигурност на браузъра, обаче, Google имат нужда някой да им посочи слабите му места, за да могат да го подобрят в бъдеще. Именно затова тази година компанията е увеличила размера на паричното възнаграждение до $1 милион – сума, която никога досега не са предлагали.

Състезанието ще започне в сряда, на 7 март.

Google активират 850.000 Android устройства на ден

На изложението Mobile World Congress 2012 в Барселона, Google разкриха пред света за успеха на Android платформата си, съобщавайки, че сега активират 850.000 нови Android устройства всеки ден. Това означава, че за една година платформата е отчела ръст от 250%, което е помогнало на Android устройствата на пазара да се увеличат на 300 милиона.

По-впечатляващото е, че броя на приложения в Android Market са достигнал 450.000, което е три пъти повече в сравнение с миналогодишното издание на Mobile World Congress, когато те наброяваха 150.000. В допълнение, старши вицепрезидента на отдела за мобилно и дигитално съдържание на Google Анди Рубин отбеляза в блога си, че всеки месец от Android Market се свалят над 1 милиард приложения.

Базираната в Маунтин Вю компания участва на изложението Mobile World Congress 2012 в Барселона и тези, които са на изложението могат да посетят щанда им за да научат повече за мобилната им платформа и устройствата, базирани на нея. Можете да видите на снимката долу, как изглежда щанда им.

Ентусиаст овърклокна Intel Ivy Bridge процесор до 7GHz


Следващото поколение процесори на Intel – Ivy Bridge още не е пуснато на пазара, но ентусиасти вече успяха не само да овърклокнат процесора, но също така да поставят нов рекорд. Чипът беше овърклокнат до честота, която е два пъти по-висока от фабричната.

Според сайта Bright Side of News, ентусиастите са успели да овърклокнат четириядрения Intel Core i7-3770K процесор от фабричната честота, която е 3.50GHz до впечатляващите 7.063GHz. Не е ясно, каква охладителна система е била използвана по време на процедурата, но факта, че процесора още не е пуснат на пазара и може да бъде овърклокнат до честота, два пъти по-висока от фабричната, доказва високия потенциал на Ivy Bridge.

Най-високата тактова честота, достигана някога от компютърен процесор е 8585MHz. Андре Янг е успял да овърклокне AMD FX процесор с помощта на дънната платка Asus Crosshair V Formula и охладителна система с течен азот.

Ivy Bridge ще наследи Sandy Bridge архитектурата и ще включва значителен брой подобрения. Той ще има определени подобрения, които ще увеличат производителността при работа с приложения с около 20% в сравнение с Core i Sandy Bridge чиповете.

Предстоящият да излезе чип ще има ново графично ядро с поддръжка на DirectX 11 и OpenCL 1.1, 30% по-висока производителност в сравнение с предшественика си, както и нов видео процесор и дисплей контролери. Ivy Bridge ще включва PCI Express 3.0 x16 свързаност, както и PCIe 2.0 x4 контролер. Процесора ще поддържа набор от иновации за управление на енергията. Той е създаден по 22nm технологичен процес на разработка.

Изобретиха 3D принтер, който може да създава цели къщи


Приложенията на 3D принтерите се увеличават с всеки изминал ден. Докато преди няколко години на тях можеха да се правят само малки компоненти, днес вече могат да се „печатат“ неща като изкуствени челюсти, скелети на динозаври и какво ли още не. Последният продукт на тази нова технология, обаче, може да ви прозвучи невероятно.

Gizmag.com съобщиха, че британска организация на име Monolite UK е изобретила 3D принтер, който може да разпечатва истински къщи. Принтерът се нарича D-Shape и основателят на Monolite Енрико Дини предпочита да го нарича „роботизирана система за строителство“.

Според Дини, принтерът действително може да създаде един нормален дом на два етажа, оборудван с всичко необходимо като стълбища, стени, колони, куполи и какво ли още не. Съставките нужни за създаването на един нов дом, при това, са само две: обикновен пясък и неорганична смес за спояване.
От фирмата твърдят, че произведеният материал е почти неразличим от мрамора и има същите физически свойства и издръжливост. Иначе, независимо от размерите си, D-Shape работи като съвсем стандартен 3D принтер и, тъй като е изцяло задвижван от компютърна програма, може да се ползва от почти всеки.

Специалистите са изчислили, че за една година принтерът може да произведе 2500 квадратни метра материал, с който спокойно може да се построи сграда от 12 етажа. Те се кълнат, че принтерът може да построи една сграда три пъти по-бързо, отколкото биха се справили строителите по традиционните методи.
Засега, обаче, Monolite не са успели да изпечатат готова къща, така че може би ще ни се наложи да почакаме известно време преди да видим един истински готов продукт. Въпреки това, няма как да не оценим идеята като доста иновативна и обещаваща.

Proview погна Apple и на американска територия


Кой притежава правата върху търговската марка iPad? Apple се бори в китайските съдилища с компания, наречена Proview, която твърди, че е истинският собственик на името. Сега съдебните битки прескочиха границите на океана и навлязоха в дома на Apple. Proview заведе дело в калифорнийски съд, с което обвинява Apple, че с измамни методи са опитали да сложат ръка върху марката iPad, съобщи Neowin, цитирайки агенция Ройтерс.

По време на делото Proview ще опита да докаже, че технологичният гигант Apple е използвал незаконни методи при сдобиването със световните права върху името на серията хитови таблети.

Експерти по подобен род дела смятат, че има голяма вероятност Apple да пострада доста от това, което става в момента. Най-доброто развитие на ситуацията за компанията на Тим Кук ще е тихото постигане на някакво споразумение по въпроса, което да задоволява и двете страни. На този етап това обаче не изглежда много вероятна перспектива.

За да се сдобият евтино с правата върху марката, Apple създали компанията IP Application Development Ltd или IPAD, която уж нямала нищо общо с тях. Адвокатите, представляващи IPAD, отказали да кажат на Proview за какво им е нужна запазената марка. Те твърдели, че нямат намерение да използват името за продукти, които да конкурират китайската компания.

Proview са най-известни в България с техните CRT монитори, които бяха много популярни заради достъпната си цена.

Google планира да „засади” сателитни чинии върху хиляда акра земя


От Google Fiber Inc., дъщерна компания на гиганта сред търсачките, са поискали разрешение от американското правителство за инсталирането на сателитни антени върху хиляда акра земя в щата Айова. Всяка от антените ще има чиния с диаметър 4.5 метра, съобщи Mashable.

Местоположението на антените не е избрано случайно. Районът се намира в съседство с един от сървърните центрове на Google. В документите, с които се иска разрешение компанията е обяснила, че смята да използва комуникационните съоръжения за предаване и приемане на аналогов и дигитален звук, видео услуги и обмен на други видове информация.

Google Fiber Inc. закупи земята през 2007 година. Информационният център, който се намира до имота е на стойност 600 милиона долара.

Първи съоръжението ще използват живеещите наблизо хора. На няколкостотин километра от високотехнологичния район се намира Канзас Сити. Градът спечели правото да се възползва тестово от нова мрежа на Google, която има за задача да осигури достъп до интернет със зашеметяваща скорост. В надпреварата за тази чест участваха над хиляда населени места. Очакванията са скоростта в мрежата на Google да е сто пъти по-голяма от средното за САЩ.

Anonymous хакнаха сайта на ФТК

a344
Anonymous хакнаха официалния сайт на Федералната Търговска Комисия на САЩ (US Federal Trade Commission) и сайта на партньорите им National Consumer Protection Week. Хакерите са обезобразили сайтовете и са оставили съобщение в знак на протест срещу ACTA, както и забавно видео, което показва опустошителните резултати, които договорът ще причини на свободата в интернет.

От Федералната Търговска Комисия направиха изявление, в което разкриха, че засегнатите сайтове са спрени, докато уязвимостите, които са осигурили достъп на хакерите бъдат отстранени.

“Сайтът на Бизнес Центъра на Бюрото за Защита на Потребители (Business Center of the Bureau of Consumer Protection) и този на National Consumer Protection Week бяха хакнати по-рано днес,“ съобщи директорът на бюрото за публични въпроси на ФТК – Сесилия Превет.

“Тези злонамерени атаки са сериозни за ФТК. Сайтовете бяха спрени и ще бъдат пуснати отново, след като постигнем удовлетворяващи резултати в откриването и отстраняването на уязвимостите.”

iKey представи компактната защитена клавиатура SB-101

ikey1
Компанията iKey, специализирана в производството на периферни устройства в усилено изпълнение, добави нов модел към линията си клавиатури SkinnyBoard. Новият продукт носи продуктовото обозначение SB-101. Дебелината на устройството е по-малко от сантиметър. Според производителя, то е подходящо за работа в условия, в които липсва достатъчно работно пространство.

Корпусът на клавиатурата е херметичен, а клавишите й са изработени от гума. Декларацията за съответствие със стандартите IP66 и NEMA 4X потвърждава, че SB-101 не се бои от вода, прах или почистващи препарати. Освен това, в клавиатурата е предвидена и възможност за лесно блокиране като предпазна мярка срещу случайно натискане на някой от бутоните й при почистване във включено състояние.
Устройството е снабдено с червена светодиодна подсветка на клавишите. Клавиатурата се свързва към компютъра чрез интерфейс USB. Размерите на новия продукт на компанията iKey са 379,47 х 149,60 х 12,70 милиметра, а теглото му е 540 грама.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.