Archive for март, 2012

Android ще изпревари по популярност Windows до 2016 година


Вече от почти две години се говори, че таблетите ще сложат край на персоналните компютри. Макар че подобно твърдение звучи пресилено, много анализатори са точно на това мнение. Сnet.com, например, публикуваха проучване на фирмата IDC, според което до 2016 година мобилната операционна система Android ще изпревари по популярност Windows.

Според IDC между 2011 и 2016 година индустрията ще усети „драматична промяна“ – стандартните компютри, използващи процесори на Intel и Windows за операционна система ще намалят пазарния си дял от 35,9% през 2011 година до 25,1% през 2016 година. За същия период от време устройствата с Android ще увеличат своя собствен дял от 29,4% до 31,1% през 2016 година.

Apple, обаче, също няма да останат по-назад. За четири години, смятат IDC, iOS няма да успеe да настигнe Android, но пък ще застанe много близо до Windows с пазарен дял от 17,3%. Въпреки че устройствата на Apple няма да достигнат по популярност тези с Android, напълно вероятно е и през 2016 година разработчиците на iOS да получават повече пари от тези в Android поради простата причина, че повечето собственици на iPhone, например, са склонни да плащат за по-скъпи приложения.

IDC обобщават в проучването си, че тенденцията да използваме все повече мобилни вместо настолни „интелигентни устройства“ ще продължи със същата сила и в бъдеще. Те предвиждат, че до края на тази година продажбите на интелигентни мобилни устройства ще достигнат 1,1 милиарда. До 2016 година, пък, ще са се увеличили до 1,84 милиарда – двойно повече от 2011 година.

LG стартира масовото производство на гъвкави дисплеи


Южнокорейската компания LG стартира масовото производство на гъвкави дисплеи за четци на електронни книги, съобщава блогът Engadget. В новите екрани технологията на електронното мастило (e-ink) е комбинирана с използването на гъвкава основа.

За разлика от повечето съвременни екрани, произведени по тази технология, в устройствата на LG ще се използва не стъклена, а пластмасова основа. Тя изглежда като „защитно фолио за екрана на мобилен телефон“. Пластмасовият екран е гъвкав, по-тънък и по-траен от стъклените.

Диагоналът на екрана на LG е 6 инча, а резолюцията му – 1024 x 768 пиксела. Той е с около 30% по-тънък от стъклените e-ink екрани (дебелината му е 0,7 милиметра) и двойно по-лек (теглото на новия дисплей е 14 грама). При това екранът е достатъчно гъвкав, за да може да бъде огънат 40° спрямо плоскостта, в която лежи центърът му.

Първи новия продукт на LG ще получат производителите на електроника в Китай. В Европа доставките на четци на електронни книги, оборудвани с новия дисплей, ще стартират още в началото на месец април.

Novatech nFinity – ултрабук с 14-инчов дисплей


Британската компания Novatech анонсира преносимия компютър nFinity, базиран на хардуерната платформа Intel. Новият продукт ще се предлага на ориентировъчната цена от 690 щатски долара.

За ултрабука е достъпен избор от три двуядрени процесора: Core i3-2367M, Core i5-2467M и Core i7-2637M с тактова честота съответно 1,4 GHz, 1,6 GHz (до 2,3 GHz в турбо режим) и 1,7 GHz (до 2,8 GHz в режим Turbo). Обемът на оперативната памет на устройството е 2 или 4 гигабайта, а капацитетът на вградения SSD може да бъде 64 или 128 GB

nFinity е оборудван с 14-инчов дисплей с резолюция 1366 x 768 пиксела. Ултрабукът разполага с 1,3-мегапикселова уеб камера, безжични адаптери Wi-Fi и Bluetooth, четец на карти, 1,5-ватови високоговорители, три порта USB 2.0 и интерфейс HDMI.
Ултрабукът ще се доставя с предварително инсталирана операционна система Windows 7, като операционната система ще се зарежда за само 15 секунди.

Вече можем да добавяме и врагове във Facebook


Дали приятелите ни във Facebook са ни приятели и в живота е малко вероятно. Или поне не важи за всички. Ако на някои от вас не им дава мира фактът, че сред приятелите ви има хора, които не можете да понасяте, то вече има какво да направите по въпроса. Mashable.com съобщиха, за ново приложение на име EnemyGraph, което ни позволява да маркираме някои от своите приятели като „врагове“.

Освен личности, обаче, EnemyGraph ни позволява да маркираме като „врагове“ и други неща като храни, продукти, филми или книги. Приложението е разработено от екип към Тексаския университет в Далас, в който участват един професор и двама студенти. Целта на екипа била да създаде продукт, който да предизвика публичен дебат относно природата на Facebook и на социалните медии като цяло.

Професорът Дийн Тери смята, че един от недостатъците на социалните мрежи е наречената от него „наложена доброта“. Според него, фактът, че във Facebook има бутон само за харесване, е някакъв вид дискриминация. Целта на Тери била да създаде приложение, което ще ни позволи да оповестяваме и неща,които не харесваме. Той твърди, че употребата на думата „враг“ е точно толкова точна, колкото и „приятел“, по начина, по който я използват от социалните мрежи.

Тери, освен това, смята, че EnemyGraph може и да е изключително успешен инструмент за маркетинг. Според него всички агенции, правили маркетингови проучвания на базата на социалните мрежи, досега са имали достъп само до това, което членовете им харесват. Сега, обаче, те ще могат да съберат данни и за нещата, които потребителите не харесват.

Chrome стана най-популярният браузър в света, но само за ден


За първи път в историята си браузърът Google Chrome стана най-популярният в света, съобщиха Cnet.com. Победата му над Internet Explorer, обаче, не продължи дълго. Chrome е бил най-ползваният браузър само на 18 март и е успял да изпревари браузъра на Microsoft най-вече благодарение на потребители от Индия, Русия и Бразилия.

Само за един ден, обаче, Internet Exрlorer си възвърна лидерската позиция. Въпреки това Одан Кълън, изпълнителният директор на StatCounter – фирмата, която отчете ръста на потреблението на Chrome на 18 март – смята, че това е истинско постижение. Макар че не смее да прогнозира дали Chrome ще поведе пазара за браузъри, той е на мнение, че популярността на браузъра става доста голяма именно през уикенда. „През уикенда, когато хората са свободни да използват който си искат браузър, те предпочитат Chrome пред Internet Explorer.“

В това, което твърди Кълън, има известна доза логика. Internet Explorer продължава да е най-популярният браузър именно защото се използва в бизнеса. Точно затова през уикенда, когато повечето офиси почиват, популярността му спада за сметка на браузъри, които хората използват по своя воля.

Изглежда, обаче, Chrome започва да печели популярност дори в бизнеса. StatCounter твърдят, че през януари пазарният му дял е бил 28% срещу 38% за Internet Explorer. Само за няколко месеца, обаче, делът на Chrome е достигнал 32%, главно за сметка на дела на IE.

ARM и X86 версиите на Windows 8 ще бъдат пуснати едновременно


Когато стане дума за пускането на нова версия на Windows е доста лесно да предскажем, кога ще се случи това. Новите версии на Windows по традиция се пускат на три години. Наскоро се появи информация, че X86 и ARM версиите на Windows 8 се очаква да бъдат пуснати рано през последната четвъртина на 2012, а по-точно през Октомври, като това е плана на компанията от първия ден на пускането на бета версията на новата операционна система.

Според производители, използващи ARM чипове, няма да има забавяне при ARM версията на Windows 8. И двете версии ще бъдат пуснати едновременно. Това беше потвърдено и от Intel, тъй като в интернет се появи документ на компанията, в който е отбелязано, че Windows 8 ще бъде пуснат през последната четвъртина на 2012. А в последния ред на този документ пише, че за дълго време няма да има промяна в тази дата.

Първата бета на Windows 8 беше пусната преди 3 седмици, а RTM версията ще се появи по-късно през лятото. Предполага се, че Microsoft ще предлагат безплатно обновление на потребителите, които закупят Windows 7-базирани ноутбукове по време на прехода към Windows 8, но все още не се знае кога и дали изобщо това ще се случи. Преди три години всички производители предлагаха обновление до Windows 7 за потребителите, които закупят Vista-базирани ноутбукове.

Toshiba анонсира Android-таблета LT170


Японската компания Toshiba анонсира нов таблет под управлението на операционната система Android. Новият продукт е получил обозначението LT170 и е задвижван от процесор Freescale. Устройството е оборудвано със 7-инчов мултитъч дисплей с резолюция 1024 x 600 пиксела. Процесорът Freescale i.MX53 работи на тактова честота 1 GHz. Таблетът LT170 е оборудван с 512 мегабайта оперативна и 8 GB вградена флаш памет.

Подобно на повечето други устройства на базата на платформата Android, новият продукт също е получил слот за карти с памет във формат microSD и порт micro USB. Теглото на таблета Toshiba LT170 е само 388 грама. Литиево-йонната батерия на му позволява да работи до 7 часа в режим на възпроизвеждане на видео с едно пълно зареждане. Моделът поддържа още работа с Google Play (бившият Android Market), което дава достъп на собственика му до хиляди приложения. Производителят е помислил и за допълнителни аксесоари за новия си продукт – заедно с устройството купувачът може да получи и калъф за защита на изделието. Размерите на Toshiba LT170 са 200,25 х 128,5 х 11,5 милиметра. Таблетът първоначално ще се появи в продажба в Италия в края на текущия месец на цена от 299 евро.

The Pirate Bay ще прехвърли част от сървърите си на безпилотни самолети


Според съобщение, публикувано в блога на торент тракера The Pirate Bay, ресурсът възнамерява да прехвърли част от сървърите и останалото си оборудване на безпилотни летателни апарати, които ще кръжат над неутрални води.

Целта на проекта е The Pirate Bay да се защити от съдебно преследване от страна на собствениците на авторски права. Досега при опитите си да закрият определени сайтове правопритежателите винаги са се обръщали за съдействие към властите на страната, на чиято територия се хостват ресурсите.

Изнасянето на оборудването на неутрална територия ще усложни задачата на защитниците на правата върху интелектуалната собственост, убедени са ръководителите на The Pirate Bay. „За да извадят системата ни от строя, те ще трябва да свалят безпилотните летателни апарати. А това ще означава военни действия“, се казва в блога на ресурса.

Безпилотните апарати ще летят на височина от няколко километра. Те ще бъдат оборудвани с GPS модули, а управлението им ще се осъществява от разстояние.

На борда на въздухоплавателните средства няма да бъде инсталирано цялото оборудване на сайта, а само възли, които „ще пренасочват трафика към тайно място“. Лидерите на The Pirate Bay наричат ​​устройствата „нискоорбитални сървърни станции“ (Low Orbit Server Stations).

Windows 8 ще бъде на пазара през октомври


Финалната версия на операционната система, дело на Microsoft – Windows 8, ще се появи на пазара октомври месец тази година, според Bloomberg.

Според източника, работата по операционната система трябва да прикючи до края на лятото, така че първите таблети и компютри с Windows 8 ще бъдат налични преди обичайната коледна еуфория.

Според Майкъл Гартенбърг, от Gartner, от Microsoft трябва да пуснат новата версия през месец септември или най-късно октомври, за да могат да осъществят продажби през 2012 и да успеят да анализират резултатите за годината.

Очаква се през април да се проведе и събитие, насочено към партньорите на компанията, на което да бъде представена стратегията за излизането на пазара на Windows 8, както и повече детайли за маркетинговата стратегия.

Microsoft представи новата си операционна система миналия месец, на изложението MWC в Барселона и определено впечатли потребителите с новата си версия, която е изключително подходяща за мобилни устройства.

Seagate обещават хард дискове от 60ТВ до 10 години


Seagate съобщиха, че са достигнали етап в производителния си процес, в който са успели да поберат 1 терабит информация на квадратен инч. Според Cnet.com, това е станало възможно благодарение на технология наречена Heat-Assisted Magnetic recording . От Seagate твърдят, че същата тази технология ще спомогне за създаването на хард дискове с капацитет от 60ТВ до 10 години.

В момента най-големият хард диск, който можете да си намерите, има „само“ 3ТВ капацитет. Представете си, тогава, колко много данни ще можем да съхраняваме на диск с 20 пъти по-голям капацитет! Разбира се, преди тези хард дискове да станат реалност, Seagate трябва да намерят начин да поберат 2 терабита на един квадратен инч. Според тях, това ще стане до 2020 година.

Seagate са първите, които използват гореспоменатата технология наричана накратко HAMR. Индустрията по традиция използва друга технология наречена PMR – перпендикулярен магнитен запис. Този метод, въведен през 2006 година, обаче, позволява записването само на 1 терабит на квадратен инч. Този лимит дори още не е достигнат, но, според специалистите, това ще стане през следващите няколко години.

От Seagate вече обмислят производството на хард дискове, произведени по технологията HAMR. Един от тези бъдещи дискове – 3,5-инчов модел, ще има капацитет от 6ТВ и ще е предназначен за настолните компютри. Другият модел, който ще е 2,5-инчов, ще има капацитет от 2ТВ и ще е предназначен за преносими компютри. Кога, обаче, ще се появят тези дискове, не е ясно.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.