Archive for април, 2012

Microsoft разработват единна операционна система, свързваща уредите в дома ни


Вече сигурно сте чували понятието „internet of things“ – футуристична концепция за дом, в който всички уреди си общуват в единна мрежа. Е, подобна технология може да се появи много по-скоро, отколкото предполагаме. Microsoft вече са в процес на разработване на единна операционна система, която ще позволи съвместната работа на различни уреди в дома.

Името на тази операционна система е HomeOS, а Microsoft вече дори са предвидили и специализиран магазин за приложения на име HomeStore. С тази операционна система ще могат да работят както технологични джаджи като телевизори, уреди за видеонаблюдение, гейм конзоли, рутери, принтери, компютри и мобилни телефони, така и неща като осветителни тела. Всички тези уреди ще представляват нещо като периферни устройства, свързани към един компютър.

Microsoft не са уточнили дали HomeOS ще бъде базирана на Windows. През последните осем месеца те са провели тестове в 12 домакинства, а 42 студента са разработили приложения за операционната система и са добавили и друг вид домакински уреди към гореизброените. Що се отнася до HomeStore, той ще представлява алтернатива на съвременните магазини за приложения, само че ще е специализиран за приложения за дома.

Разбира се, това може да е просто поредният експеримент на Microsoft, който никога няма да бъде реализиран в потребителски продукт. Но още преди десет години, тогава под ръководството на председателя Бил Гейтс, компанията говореше за „умни хладилници и кафе машини“. Фактът, че още не са изоставили тази идея по-скоро доказва, че HomeOS е реален продукт в етап на разработване.

Netgear пускат Wi-Fi рутер поддържащ скорост от 1.3Gbps


Netgear са готови с Wi-Fi рутер от ново поколение, който ще пуснат на пазара през май на цена от $199,99. С това те ще бъдат или първата или поне една от първите компании в света, които представят рутер, поддържащ максимална скорост от 1.3Gbps. Устройството е базирано на стандарта 802.11ас, който все още не е официално ратифициран и който, според специалистите, е три пъти по-бърз от 802.11n.

Моделът се нарича R6300 и използва Wi-Fi чип на Broadcom. Високата скорост на връзката се постига по няколко начина. Първо, стандартът 802.11ас работи в 5Mhz-овия спектър. Този спектър е много по-малко натоварен от 2.4Mhz-овия, който ползват всички по-стари рутери. Освен това, R6300 може да комбинира каналите си, за да получи достъп до над 80Mhz широчина на честотата едновременно.

На Изложението за потребителска електроника по-рано тази година, още няколко компании като Buffalo и TrendNet, например, показаха пред публиката прототипи на Wi-Fi рутери използващи стандарта 802.11ac. Беше представен дори и прототипен модел поддържащ 802.11ad. Единствено Netgear, обаче, имат завършен продукт на този етап. Останалите компании ще представят своите рутери едва през лятото.

R6300 ще е един от малкото потребителски продукти работещи със стандарта 802.11ac тази година. Очаква се IEEE да го ратифицира едва в началото на 2013 година. Дотогава компании като Broadcom, Qualcomm и Quantenna ще разработят нови чипове, които ще доставят този стандарт в нови модели телефони и лаптопи.

Операционната система, която не се предава


Точно след две години една компютърна легенда ще бъде принудена да влезе историята. Операционната система Windows XP, един от най-използваните софтуерни продукти в историята, ще бъде „пенсиониран“ от своите създатели Microsoft на 8 април 2014 г. На този ден поддръжката на платформата ще бъде преустановена. Няма да има повече обновления на програмния код и кръпки в сигурността. Когато това се случи, Windows XP ще бъде на дванадесет години и пет месеца, което е безпрецедентно дълъг период за една операционна система. Дълголетието на тази версия на Windows обаче е не само признание за нейните качества, но и проблем – както за потребителите, така и за самите Microsoft.

Windows XP се появява на пазара на 25 октомври 2001 г. В момента тя вече не може да бъде закупена легално, но въпреки това упражнява почти тотална доминация върху компютърния свят. По данни на анализаторската компания NetMarketshare, през март пазарният дял на XP при операционните системи е бил забележителните 46.86%. Операционната система изпреварва най-новия си събрат Windows 7, който отчита дял от 37.54% и се намира много преди прекия си наследник Windows Vista, който се използва от само 7.65% от потребителите. В най-успешните си години XP е бил инсталиран на 80 на сто от всички компютри по света – успех, който никога преди това не е бил постиган от друга платформа.

Alcatel излезе на пазара на таблети с модела One Touch Tab T20


Сравнително неотдавна компанията Alcatel беше един от основните играчи на пазара на мобилни телефони, но напоследък търсенето на нейните продукти намалява все повече. Опитвайки се да възвърне предишната си мощ, Alcatel възнамерява да опита силите си в нова област, а именно в производството на таблети. Така на мероприятието Milano Design Week производителят представи своята последна разработка – таблетът One Touch Tab T20. По време на презентацията не беше огласена информация относно ориентировъчната дата за пазарния старт на таблета, затова пък беше обявена неговата цена – той е оценен от производителя само на 150 евро. Разбира се, за тези пари едва ли можем да се очаква ултрамодерен мобилен компютър. В Alcatel One Touch Tab T20 липсват многоядрен процесор, супермодерен сензорен дисплей и други екстри, характерни за Hi-End моделите. В устройството е включено само най-необходимото оборудване, затова пък то е отлично съчетано. Alcatel One Touch Tab T20 е задвижван от система на чип Rockchip RK2918 с процесор ARM Cortex A8, работещ на тактова честота 1 GHz. Оперативната памет на таблета е с обем 1 GB, а за съхранение на файлове са предвидени 4 гигабайта флаш памет, като е налична и възможност за разширяването й до 32 GB чрез карти с памет във формат microSD. В One Touch Tab T20 компанията Alcatel е реализирала поддръжка на мрежи от трето поколение, но 3G модулът не е вграден, а за работата с мрежите отговаря външно устройство, което се свързва с таблета чрез интерфейс miniUSB. Дисплеят на таблета е с диагонал 7 инча, с поддръжка не технологията Multi-Touch, обработва до пет едновременни докосвания и има резолюция 1024 х 600 пиксела. Списъкът на характеристиките на таблета включва още безжичен модул Wi-Fi 802.11 b/g/n, но в него липсват GPS приемник и Bluetooth, като за употребата им потребителят отново ще трябва да прибягва до помощта на дискретни устройства. Alcatel One Touch Tab T20 разполага с VGA-камера, говорители и микрофон. Таблетът работи под управлението на операционната система Android 4.0.3, а захранването му се осъществява от акумулаторна батерия с капацитет 2900 mAh. Alcatel планира да продава новия си продукт по целия свят.

Intel пуснаха нови SSD устройства


Intel пуснаха серията 330 SSD устройства, базирани на SandForce контролер. Те са със скорости на четене и запис съответно 500MB/s и 450MB/s. Компанията е променила плановете си, тъй като първоначално възнамеряваше да започне продажбите на тези устройства през май. Устройствата са създадени по 25nm технологичен процес на разработка и са MLC-базирани. Те се предлагат в 60GB, 120GB и 180GB варианти.

Intel възнамеряват да пуснат и новата 20nm MLC-базирана серия Jay Crest 300 до края на годината. Засега няма информация за капацитетите на дисковете от тази серия, но тъй като са предназначени за конфигурации от нисък клас, предполага се, че ще има 60GB, 120GB и вероятно поне един по-обемист вариант. Устройствата са 2.5-инчови и поддържат SATA 6Gb/s.

Това няма да е единствената нова серия от SSD устройства, тъй като компанията възнамерява да пусне и 25nm MLC-базирана Oak Crest, която поддържа SATA 6Gb/s и mSATA. Тези устройства ще наследят сериите 310 и 311, както и наскоро пуснатата 313, която поддържа mSATA и SATA 3Gb/s. Новата серия се очаква да бъде пусната през последната четвъртина на 2012.

Появиха се характеристиките на бъдещия геймърски ноутбук Dell Alienware M18X R2


Dell все още не бързат с официалния анонс на бъдещия си игрови ноутбук Alienware M18X R2, но благодарение на изтеклата информация в мрежата станаха известни неговите технически характеристики.

Новата мобилна геймърска станция под марката Alienware ще включва в себе си 4-ядрен процесор от семейството на Intel Ivy Bridge, сред които се нареждат Core i7-3610QM (2,3 GHz), Core i7-3720QM (2,6 GHz) и Core i7-3820QM (2,7 GHz). Що се отнася до графичната подсистема, много собственици на десктоп компютърни системи биха й завидели, тъй като тук се използват двойка мобилни карти AMD Radeon HD 7970M, комбинирани в CrossFire, една NVIDIA GeForce GTX 660M или GTX 675M в SLI. Освен това се съобщава, че размерът на оперативната памет може да достигне до 8 GB, а обемът на паметта за съхранение на информация върху твърдия диск ще бъде 750 GB и 512 GB на SSD-то.

Новият гейм лаптоп Alienware M18X е оборудван с 18,4-инчов дисплей с номинална разделителна способност от 1920 x 1080 пиксела и светодиодна подсветка, а потребителите могат да избират между две цветови версии на преносимия компютър – червено или черно. Цената на M18X R2 все още не е съобщена.

ASUSteK Computer създаде достъпния 3D-монитор ASUS VG23AH


ASUSTeK Computer продължава да разширява линията си от скъпи широкоформатни компютърни монитори. Днес в глобалната Мрежа се появи информация, че наближава пускането на монитор под кодовото име ASUS VG23AH, който поддържа възпроизвеждане на стереоскопична картина, но посредством специални 3D очила от пасивен тип. Производителят е позиционирал новия си продукт, като подходящ за развлечения и игри.

Мониторът ASUS VG23AH е базиран на 23-инчова IPS матрица с номинална разделителна способност от 1920 x 1200 пиксела и максимална яркост 250 кд/м ². Динамичният контраст е с невероятната стойност от 80000000:1, времето за реакция на матрицата е 5 мс, а ъглите на видимост по хоризонтала и вертикала са 178 по 178 градуса. Компютърният монитор ASUS VG23AH е оборудван с вградени 3W високоговорители, а що се отнася до наличните видео-входове, то тук присъстват HDMI х2, DVI и VGA.

Мониторът е със стандартен дизайн с изцяло черен цвят в комбинация с гланцирана и матова повърхност. В момента, VG23AH е на разположение за предварителни поръчки на цена от около $ 600.

Windows 8 ще бъде само в три версии


Microsoft обявиха как точно ще изглеждат отделните версии на очакваната операционна система. Ще може да избирате между три отделни опции: Windows 8, Windows 8 Pro и Windows RT.

Windows 8 ще е за повечето потребители. Ще върви както на 32, така и на 64 битови машини с x86 архитектура – което представлява мнозинството от потребителски компютри днес.

Windows 8 Pro, който също е за x86 компютри, е крачка напред. Ще включва функции като криптиране, виртуализация и други. На практика ще представлява Windows за бизнеса.

Windows RT, който е най-интригуващият, е за ARM устройствата. Той няма да бъде достъпен за сваляне или чрез ъпгрейд. Ще идва предварително инсталиран на таблетите или другите машини с ARM чипсети. В него ще бъде включен и Microsoft Office пакета – Word, Excel, PowerPoint и OneNote, които ще бъдат специално модифицирани за работа с тъч скрийнове. Като допълнение в Windows RT няма да има Windows Media Player, но едва ли на някой ще му липсва.

Windows RT е най-вълнуващ от всички. Той ще означава „Windows на повече устройства от когато и да е било преди“ и всъщност точно тук Metro приложенията и като цяло Metro изживяването ще покажат потенциала си.

В края на годината пускат нов Wi-Fi стандарт


Подготвя се въвеждането на нов Wi-Fi стандарт, който ще постави скоростите на безжичните мрежови връзки на ново ниво. 802.11ac е плод на сътрудничеството между компаниите Broadcom и Qualcomm Atheros и трябва да замени стандарта 802.11n, който е най-популярен в момента, съобщи Tech Spot.

802.11ac ще оперира само в честотния спектър от 5 GHz. По това той ще се различава от 802.11n, където може да се ползват както 2.4 GHz, така и 5 GHz. Спектърът 2.4 GHz предлага по-широк обхват на сигнала, но в него е пренаселено с устройства, които се намесват и пречат на качеството. В това число влизат микровълновите фурни и Bluetooth устройствата.

За да заобиколят ограниченията в обхвата на 802.11ac създателите на стандарта ще направят задължително предаването на информация чрез лъчи насочени директно между отделните устройства, които са свързани помежду си. Предимство на честотния спектър от 5 GHz са повечето налични канали, които са разположени на разстояние 80 MHz един от друг. При 802.11n ширината е само 40 MHz.

Първите устройства за безжична връзка по новия стандарт ще поддържат скорости между 866 и 1300 мегабита. Реално постижимите в домашни условия скорости ще са с над 50% по-малки, но това пак е доста повече от днешните възможните на съвременните Wi-Fi връзки.

Първите рутери и мрежови карти, поддържащи 802.11ac трябва да излязат до края на годината, а програмата за сертифициране на продукти започва догодина.

Sony анонсира лаптопа VAIO E Series 14P с жестово управление

Компанията Sony анонсира лаптопа VAIO E Series 14P, поддържащ управление с помощта на жестове. Принципът на действие на новия продукт напомня този на контролера Microsoft Kinect: преносимият компютър е оборудван с 1,3-мегапикселова камера, която може да следи движенията на ръцете на потребителя. Така чрез кръгови движения на ръцете си собственикът на устройството може да регулира силата на звука; чрез движения вляво или вдясно – да разглежда снимки и т.н.
Sony VAIO E Series 14P е оборудван с 14-инчов дисплей с резолюция 1366 x 768 пиксела, процесор Intel Core i3-2350M, 4 GB оперативна памет, графика AMD Radeon HD 7670M, твърд диск с капацитет 750 GB и записващо устройство DVD, предава SlashGear.
Лаптопът е снабден още с безжични модули Wi-Fi и Bluetooth 4.0, по два порта USB 3.0 и USB 2.0 и интерфейс HDMI. Дебелината на корпуса на модела е 22,4 милиметра, а заявеното време за автономна работа на устройството е около 7 часа. Ориентировъчната цена и приблизителната дата за началото на продажбите на Sony VAIO E Series 14P засега остават неизвестни.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.