Archive for юни, 2012

ADATA съобщи за предстоящото пускане на SSD от серията XPG SX910


В последно време на пазара на твърдотелните дискове се наблюдава известен спад в цените, което води до повишен интерес от страна на купувачите към тези хранилища на информация. Азиатският производител ADATA работи в тази посока, предлагайки на потребителите свои модели SSD, а днес стана известно, че ще се появи нова серия от такива устройства, които на пазара може да бъдат идентифицирани като ADATA XPG SX910.

Новите носители са произведени в 2,5-инчов форм-фактор с линейни размери от 100 х 70 х 9,5 мм и тегло 76 грама, като в основата си ще разполагат с NAND MLC флаш-памет, която се управлява с помощта на контролера LSI SandForce SF-2281. На купувачите ще се предлагат модели с номинален капацитет от 128 GB, 256 GB и 512 GB, а гаранционната поддръжка от производителя е 5 години. Скоростта на последователно четене и запис за всички устройства ADATA XPG SX910 е 550 MB/s и 530 MB/s, а броят на входно-изходните операции при четене е 50000 IOPS, а при запис – 85000 IOPS.

Новите SSD използват интерфейса за връзка SATA III (6 Gb/s), а според производителя, паметта е старателно тествана за нейната работоспособност. Цените на новите SSD от ADATA все още не са обявени.

Oт Cisco обявиха Linksys Smart Wi-Fi Router EA6500


От Cisco анонсираха появата на първите издания на Linksys Smart Wi-Fi Router и на Universal Media Connector,като и двете устройства ще са под стандарта 802.11ac.

Новата технология е проектирана да доставя скорост на безжичен интернет близо три пъти по-бързо от сегашния стандарт 802.11n.

EA6500 съвместява технологията на 802.11ac с интелигентната софтуерна платформа на компанията Cisco Connect Cloud, която улеснява свързането, контрола и управлението на потребителя с неговите домашни устройства.

Новият рутер е съвместим с предишни безжични мрежи и устройства, които използват 802.11a/b/g/n. Това осигурява на потребителите безпроблемен ъпгрейд към продуктите от Linksys 802.11ac и в същото време предоставя пълна поддръжка на по-стари Wi-Fi устройства.

Самото устройство разполага с 3 вътрешни антени, които имат за цел да осигурят една и съща функционалност, независимо къде е монтирано устройството.

Новата технология 802.11ac е оптимизирана за целите на все по-нарастващата консумация на видео ресурси и по-широкото използване на безжични устройства в домовете. От Cisco правят прогноза, че до 2016г. ще има 19 млрд. свързани устройства по целия свят.

Новата технология е проектирана за целите на подобряване на скороста, обхвата и надеждността, а така също и да спестява консумираната енергия от мобилните устройства. Осигуряването на добра свързаност за нарастващият брой мобилни устройства, които се намират в къщите на хората става все по-важно и това ще осигури, качество на свързаността за редица действия, като например гледането на телевизия или на видео по желание (on demand video) навсякъде в домовете на хората.

Dell Vostro 3000 – евтино бизнес решение


Dell обнови асортимента си с 3 нови лаптопа от серията Vostro 3000, която е насочена към професионалистите в бизнес средите.
Новите модели са Vostro 3360, Vostro 3460 и Vostro 3560, с диагонал на екрана съответно 13″, 14″ и 15″. И трите лаптопа имат резолюция 1366х768 пиксела и операционна система Microsoft Windows 7 Home Premium. Опционално, екранът на най-големия – Vostro 3560 може да е с Full HD 1920х1080 резолюция. Разликата между лаптопите е размера им. Карантията е еднаква:
– Процесор Intel Core i3 Sandy Bridge, който опционално може да бъде ъпгрейднат до Intel Core i5/i7 Ivy Bridge;
– 4GB DDR3 RAM;
– 7200-оборотен твърд диск с обем 320GB;
– Пълноразмерна клавиатура с повишена устойчивост към разливане на течности;
– Модули Gigabit Ethernet, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0;
– DVD-RW, 8-в-1 кардридер, ExpressCard-слот (само при Vostro 3460 и Vostro 3560);
– Интерфейси USB 3.0, D-Sub и HDMI.

Като опции за Dell Vostro 3460 и Vostro 3560 ще се предлагат конфигурации с дискретен графичен ускорител, а за моделите Vostro 3360 и Vostro 3460 – 3G модул.
Цените на новите предложения от Dell са много приятни – $599 за базов модел от 14 или 15-инчовия нотбук и $649 за 13-инчовия лаптоп. Продажбите им ще стартират в САЩ до края на месеца, като ще са достъпни поне 3 цветови решения на корпуса.

Интернет е втората по популярност медия в България

На специално закрито събитие на Интерактив Адвъртайзинг Бюро България (IAB България) бяха представени лично от Алисън Фена, вицепрезидент “Проучвания и маркетинг” на IAB Европа, националните резултати от „Mediascope Европа 2012“, общоевропейското проучване, превърнало се за рекламната индустрия в основен източник на информация за медиа потреблението в европейски мащаб.

Проучването покрива целия спектър на използването на различни медии – от радио и ТВ, през преса и списания, до Интернет, включително чрез компютри, мобилни устройства, таблети и конзоли. За България онлайн проучването е изпълнено от Global Park/ GMI при 1000 респондента, а омнибус изследването офлайн е извършено от TNS с 500 респондента.

Според проучването, българите прекарват 16 часа седмично в Интернет, което превръща медиата във втората най – популярна след телевизията (23.2 часа седмично). Радиото (11.7 часа), вестниците (4.1 часа) и списанията (3.7 часа) изостават далеч назад. В европейски мащаб, Интернет потреблението на седмична база е 14.8 часа, повече от час по- малко спрямо България.

Също както и на останалите пазари, споделеното медиа потребление е основна характеристика за използването на медиите. В България, 36% от мъжете и 38% от жените използват Интернет докато гледат телевизия. Възрастовата група, която прекарва най- голям процент от времето си в Интернет, докато гледа телевизия е тази от 16 до 24 години – 48%.

Влиянието на Интернет в България е силно. 51% от Интернет потребителите в национален мащаб споделят, че Интернет им помага да избират по-добрите продукти и услуги, докато за 72% Интернет е начин да поддържат връзка с приятели и роднини. Интересен факт за България е, че 37% от потребителите споделят, че Интернет им помага да управляват здравето си.

Жанет Найденова, председател на IAB България, сподели: „За първи път в историята на дигиталния бизнес в България, българските рекламодатели и маркетолозите имат възможността да използват резултатите от независимо европейско изследване на тенденците за промяната в потреблението на медиите, еволюцията на консумацията на съдържание от телевизия и Интернет, онлайн активности, пенетрация на мобилни и смартфони, мобилна активност, електронна търговия, взаимодействието между дигиталните потребители и брандинга в Интернет, което да ги подпомогне при създаването на техните успешни стратегии за развитие на бизнеса и марките. За първи път имаме сравнителни данни (бенчмарк) за България спрямо европейските пазари.“

Нов американски суперкомпютър е най-бързият в света


На всеки шест месеца суперкомпютри от цял свят участват в състезание с цел да се определи най-бързият. Последното състезание беше проведено съвсем скоро и победителят вече е известен: суперкомпютър създаден от IBM и Националната лаборатория Лоурънс Ливърмор към Министерството на енергетиката на САЩ.

Суперкомпютърът, който наричат накратко DOE (инициалите на министерството) и познат още като Sequoia, успя да развие рекордната скорост от 16,32 петафлопа или 16 хиляди трилиона изчисления в секунда. Устройството, което заема площ от 418 квадратни метра, има 1,6 милиона ядра и 1,6 петабайта памет. Въпреки изключителната си мощност, компютърът е доста икономичен, особено в сравнение с други подобни суперкомпютри. DOE консумира около 7890 киловата.

Американците трябва да са щастливи, тъй като си възвърнаха първото място, загубено при последните няколко състезания. Преди шест месеца за най-бърз бе обявен компютърът К. Устройството, създадено от японския институт по изчислителни науки RIKEN успя да достигне скорост от 10 петафлопа със своите 705 хиляди ядра.

Това беше втората победа за К. Преди това рекордът бе счупен от китайски суперкомпютър. Накратко казано, американците печелят тази престижна надпревара за първи път от ноември 2009 година насам. Следващата година Sequoia ще бъде преместен в лаборатория без външен достъп, в която ще се използва за симулации с цел удължаването на живота на ядрените оръжия.

HP Pavilion dv6-7010us – лаптоп на базата на платформата AMD Trinity


Линията преносими компютри на компанията Hewlett-Packard се попълни с още един модел – лаптопът Pavilion dv6-7010us, оборудван с хибриден процесор AMD от ново поколение.

В новия продукт е използван чип A8-4500M на базата на платформата Trinity. Той разполага с четири ядра с тактова честота 1,9 GHz (до 2,8 GHz в режим Turbo) и графичен контролер Radeon HD 7640G с поддръжка на програмния интерфейс DirectX 11.

В оборудването на лаптопа са включени 6 GB оперативна памет, твърд диск с капацитет 750 GB (5400 оборота в минута), мултиформатен DVD-рекордер, мрежови адаптери Gigabit Ethernet и Wi-Fi (802.11b/g/n), както и уеб-камера TrueVision HD. Дисплеят BrightView с диагонал 15,6 инча има резолюция 1366 х 768 пиксела.

Преносимият компютър е оборудван с интерфейси HDMI и D-Sub за свързване на външен монитор, три порта USB 3.0 и един – USB 2.0. Новият продукт ще се доставя с предварително инсталирана операционна система Windows 7 Home Premium.

Лаптопът Pavilion dv6-7010us вече може да бъде закупен на цена от $ 700.

Linux ще управлява безпилотните хеликоптери на САЩ


С цел подобряване на безопасността хеликоптерите с вертикално излитане и кацане на Военноморските сили на САЩ ще работят под управлението на операционната система Linux. Това решение е било взето от ръководството на американския флот, след като през миналата година зловреден софтуер зарази системите за наземен контрол на ВМС. С инсталирането на операционната система Linux на безпилотните летателни апарати ще се заеме компанията Raytheon, която е един от основните договорни доставчици на американското Министерство на отбраната. Стойността на сделката се оценява на 28 милиона долара.

Съобщава се, че Военноморските сили на САЩ в момента разполагат само с един безпилотен хеликоптер с вертикално излитане и кацане – MQ-8B Fire Scout. Летателният апарат може автономно да каца и излита от всеки самолетоносач и дори от неподготвена площадка в непосредствена близост до хора.

MQ-8B Fire Scout вече е бил използван в операции за откриване на наркотици. В бъдеще Военноморските сили на САЩ планират да увеличат броя на притежаваните от ведомството безпилотни летателни апарати до 168.

Eurocom пуска ноутбука Fox 4.0 с 3 ТВ дисково пространство


Производителят на компютърни системи Eurocom съобщи за предстоящото пускане на нов ноутбук, носещ името Fox 4.0, чието дисковото пространство ще достига до 3 TB.

В основата на тази мобилна работна станция лежи чипсета Intel HM67 Express, а дисковата подсистема може да бъде обединена в масивите RAID 0, 1 или 5. В конфигурацията на Eurocom Fox 4.0 влиза процесор Intel Core i7 от трето поколение (22-нм Ivy Bridge) и е налична максимум 16 GB DDR3-1600 оперативна памет. За работата на графичната подсистема отговаря мобилната видеокарта NVIDIA GeForce GT 650М с честота на ядрото 850 MHz, 384 поточни CUDA-процесора и 1024 MB вградена памет от стандарт GDDR5. Поддръжката на технологията NVIDIA Optimus позволява на ноутбука Eurocom Fox 4.0 с едно зареждане на батерията да работи до четири часа.

Мобилният компютър е оборудван още със стандартен 15,6-инчов широкоекранен дисплей с номинална разделителна способност от 1920 x 1080 пиксела. В лаптопа е предвидено DVD или Blu-ray оптично устройство, което може да замести едно от дисковите устройства, а така също тук е налице и многоформатен четец на карти памет, WiFi-адаптер (802.11a/b/g/n), Bluetooth v4.0 + EDR, три порта USB 3.0, един USB 2.0, е-SATA, HDMI, VGA, S/PDIF и Ethernet. Теглото и размерите на лаптопа Fox 4.0 са 2,6 кг и 374 х 250 х 25-40,2 мм.

AMD LiveBox представи миникомпютър с APU C-60


Миниатюрният настолен компютър, показан на илюстрацията, е базиран на платформата AMD. Той бе представен на изложението Computex 2012, провеждащо се в момента в тайванската столица Тайпе. Устройството носи наименованието LiveBox и е задвижвано от хибриден процесор AMD C-60. В конфигурацията на C-60, както е известно, са включени две да включва две x86-съвместими ядра с тактова честота 1 GHz, 1 MB кеш от второ ниво и GPU Radeon HD 6290, работещ на честота 276 MHz. В режим Turbo Core честотите на CPU и GPU се повишават съответно до 1,33 GHz и 400 MHz. Максималната стойност на разсейваната топлинна енергия (TDP) на устройството е 9 вата.
Производителността на AMD LiveBox е напълно достатъчна за достъп до електронна поща, за сърфиране в интернет или гледане на видео с висока резолюция във формат Full HD (1080p).
стройството работи под управлението на операционната система Windows 7. Източникът засега не съобщава информация за сроковете на поява на новия продукт в продажба, както и за ориентировъчната му цена.

Toshiba представи ултрабук с широк екран


Toshiba анонсираха следващото си поколение ултрабуци Portege Z930/935, които сега ще работят с най-новия процесор на Intel Ivy Bridge и ще използват SSD, клавиатура с подсветка и батерия, която ще издържа поне 7,5 часа. Заедно с тях компанията представи и ултрабук с широк екран на име U845W.

Новият ултрабук има пропорции на екрана 21:9, които на пръв поглед може да изглеждат доста непрактично. Такъв екран би бил идеален за гледане на филми с пропорции 2.35:1, които обаче не се намират често. Идеята на Toshiba, всъщност, е друга. Те са предвидили на екрана да се гледа стандартен филм с пропорции 16:9, а до него на същия екран да може да стои отворен предпочитания ни браузър.

В такъв смисъл, компютърът е подходящ за хора, чиято работа изисква постоянното превключване между два екрана. Като оставим тази подробност на страна, сред останалите спецификации на 14-инчовия модел се отличават резолюция от 1792х768, тегло от 1,59 килограма, дебелина около 2 сантиметра, 3 USB 3.0 порта, Ethernet, HDMI и батерия, която издържа до 7,5 часа.

Що се отнася до двата подобрени ултрабука, те изглеждат по почти същия начин като предшествениците си. Разликата е, че сега имат по 3 USB 3.0 порта. И двата ноутбука ще се продават с Windows 7, но ще получат ъпдейт до Windows 8 щом излезе. Двата модела ще се появят в началото на юли и ще се продават за $928,99. Ултрабукът с широк екран ще струва $999,99.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.