Archive for ноември, 2012

Възродиха първия цифров компютър

Компютърът Harwell Dekatron е известен като първия цифров компютър в света. Той се появява през 50-те на 20-и век, има теглото и размерите на джип „Хамър“, а мощността му може да се сравни с тази на джобен калкулатор с четирите основни функции. През 1973 година, машината влиза в Книгата с рекордите на Гинес в категория „Най-издръжлив компютър в света“.

Наскоро екип от специалисти начело с Делуин Холройд успяха да възстановят компютъра, използвайки 95% от оригиналните му части. Благодарение на усилията на екипа, Harwell Dekatron в момента е най-старият цифров компютър, който е напълно функционален и за който могат да се пишат различни програми. Самите програми, както и всички други данни, се въвеждат в компютъра с помощта на два четеца за хартиена лента. Резултатите от изчисленията, от своя страна, също излизат под формата на хартиени ленти.

Възможностите на машината са прекалено ограничени, за да може да служи на науката днес. Това обаче никога не й е била главна цел. Harwell е поръчан през 50-те от британски учени, занимаващи се с изследване на атомната енергия. Задачата на машината била единствено да изпълнява прости, но повтарящи се изчисления продължително време и без грешки. През 1957 година Harwell става част от университета Улвърхамптън и се използва в обучението на студенти по компютърни науки. В момента машината се помещава в Националния компютърен музей в Блечли парк, Англия.

Microsoft ще открива магазини в Европа


Microsoft е започнала преговори със собственици на недвижими имоти в Европа, с цел откриване на свои магазини. За това съобщава The Financial Times, позовавайки се на неназовани източници, запознати с хода на преговорите.

Според изданието, компанията възнамерява да отвори стационарни пунктове за продажба през 2013 година. Първите магазини ще се появят във Великобритания.

Вестникът отбелязва, че Microsoft възприема стратегията, използвана от Apple – компанията продава продуктите си в своите Apple Store, по-специално, смартфони, а също и софтуер. Apple притежава близо 400 магазина в 14 страни.

За разлика от Apple, Microsoft продава в своите магазини телефони на други производители, например на Nokia. В същото време, там могат да се купят всички софтуерни продукти на компанията – от компютърни игри до офис софтуер.

В момента Microsoft има магазини в Канада и в Съединените щати, а също притежава търговски обекти и в Пуерто Рико в Южна Америка. Магазините, които се планират да бъдат открити в Европа, ще бъдат украсени и подредени като американските, но ще се вземат под внимание и особеностите на местните купувачи.

Sapphire представи два AMD Trinity базирани компактни компютъра Edge VS


Sapphire представи новото си семейство от компактни компютри Edge VS, които са базирани на хибридните процесори от AMD с кодовото име Trinity.
Първите продукти в рамките на серията Sapphire Edge VS са двата компютъра: Edge VS 4 и Edge VS 8. И двете устройства са базирани на дънна платка, в основата на която е залегнал чипсета AMD A70M и разполагаща с 4 GB оперативна памет от стандарт DDR3 1333 MHz. В модела Edge VS 4 е използван процесора AMD APU A4 с интегрирана графика AMD Radeon HD 7400G и с 2,5-инчов твърд диск с капацитет 320 GB. В същото време, устройството Edge VS 8 е базирано на чипа AMD APU A8 с интегрирана графика AMD Radeon HD 7600G и с капацитет на твърдия диск от 500 GB. Освен това тук е моментът да Ви обърнем внимание, че на пазара ще бъдат пуснати версии без оперативна памет и твърд диск, което позволява на потребителите да създадат своя собствена конфигурация, в която може да бъде използван SSD и оперативна памет с капацитет до 16GB. Останалите технически характеристики на днешните компютри са едни и същи. Те разполагат с безжичните модули Wi-Fi IEEE 802.11 b/g/n и Bluetooth 3.0, Gigabit Ethernet мрежов контролер, два порта USB 3.0, четири порта USB 2.0, аудио-жакове за слушалки и микрофон и изход SPDIF. За включването на монитор са предвидени интерфейстеи Mini DisplayPort и HDMI, а размерите на корпуса на устройствата са 197.5×182,5×31,6 мм и тегло – 660 грама. Двата портативни компютъра Edge VS 4 и Edge VS 8 са с FREE DOS, но има възможност и за инсталирането на операционните системи Windows Vista, 7 и 8.

За съжаление, все още няма информация за началото на продажбите и ценовите предложения за представените компактни компютри.

Transcend показа високоскоростния портативен диск ESD200 на базата на SSD


Transcend представи новия си портативен диск ESD200, предоставящ високоскоростен трансфер на данните.

Този нов продукт е с малък компактен корпус, в който се намира SSD, а не твърд диск, както е в повечето подобни решения. SSD може да бъде с капацитет от 128 или 256 GB. Устройството е снабдено с високоскоростния интерфейс за връзка SuperSpeed ​​USB 3.0, който осигурява скорост за пренос на данните до 260 MB/s и скорост на запис на информация – до 225 MB/s. Тук е важно да обърнем внимание на това, че тези показатели се постигат само ако устройството е включено към порт USB 3.0. При използването на USB 2.0, скоростните показатели ще бъдат много по-ниски. Освен това се съобщава, че поради липсата на механични движещи се части, изграденото от флаш-микросхеми устройство ESD200 работи напълно безшумно, не отделя голямо количество топлина и е в състояние да издържа на тежки удари и вибрации. Характерното за това устройство е, че има много по-малко тегло и размери в сравнение с обичайните преносими твърди дискове.

Портативното устройство за пренос на информация Transcend ESD200 вече се предлага на пазара на препоръчителна цена от около $ 240 за 128 GB версия и $ 430 за 256 GB версия. Всички модели се предлагат с три години гаранция за качество.

ASUStek Computer анонсира пускането на Windows 8 неттопите EeeBox EB1035 и EB1505

Поредните компактни решения в сегмента на готовите компютърни системи предложи на клиентите си тайванския гигант ASUSTeK Computer. Като част от фирмената линия ASUS EeeBox много скоро ще бъдат пуснати на пазара два нови неттопа, които постепенно ще се появят по магазините под имената ASUS EeeBox EB1035 и EB1505.

Според един от чуждестранните източници, тези устройства ще работят под управлението на предварително инсталираната операционна система Microsoft Windows 8, а в основата им ще присъства 1,1 GHz процесор Intel Celeron 847. Конфигурацията на новите неттопи включва 2 или 4 GB оперативна памет DDR3-1066 MHz, 500 GB твърд диск (EB1035 в допълнение ще присъства и 32 GB SSD), Gigabit Ethernet мрежов адаптер и безжичен модул WiFi (802.11 b/g/n). Графичната подсистема и в двата преносими компютъра е интегрирана Intel HD Graphics. Също така, бъдещият собственик ще открие в двете представени устройства няколко порта USB 3.0, четири USB 2.0, многоформатен четец на карти памет (SD/SDHC/SDXC/MMC) и видео-изходите D-Sub и HDMI.

Моделите са с различни корпуси, но посредством специалните си поставки, те могат да стоят вертикално. Неттопа ASUS EeeBox EB1505 е с размери от 193 х 39 х 193 мм и е снабден с оптично дисково устройство (DVD или Blu-ray combo), а EB1035 ще бъде лишен от подобно устройство и се характеризира с размери от 219 х 29 х 172.5 мм. Цените на двете компактни компютърни системи все още не са обявени от ASUS.

ASUS представи серията моноблокове ET2220


Тайванската компания ASUS представи серията моноблокове ET2220. В нея са включени елегантни модели, оборудвани с 21,5-инчов сензорен екран, аудиотехнологията SonicMaster и интерфейси USB 3.0 и HDMI.

Моноблоковете от серията ET2220 притежават достатъчно мощни характеристики за изпълнение на обичайните ежедневни задачи. В конфигурацията им влизат процесор Intel Core i5 от трето поколение и до четири порта USB 3.0. Интерфейсът HDMI позволява те да бъдат използвани като монитор за Blu-ray плейъри и игрални конзоли. Благодарение на закрепването от стандарта VESA компютрите могат лесно да бъдат окачени и на стената.

В компютрите от серията ET2220 е реализирана ексклузивната аудиотехнология ASUS SonicMaster, която осигурява високо качество на звука, възпроизвеждан от двата вградени в 5-ватови високоговорителя.

Благодарение на поддръжката на технологията Multi-Touch екранът на моделите от серията ET2220 е идеално средство за взаимодействие с интерфейса на новата операционна система Windows 8.

Lenovo скоро пуска серия моноблокове IdeaPad C-Series


Lenovo разшири гамата си от компютърни системи тип All-In-One, които са обединени под наименованието Lenovo IdeaPad C-Series. Като част от новата линия ще присъстват седем различни модела – Lenovo IdeaPad C240, C245, C340, C345, C440, C445 и C540, всеки от които е предназначен за специфични потребителски нужди. За момента, производителя е представил подробните спецификации само на модела C340, който е показан и на снимката по-долу.

В конфигурацията на представения моноблок присъства 4-ядрен Intel Core i5-3330S процесор (2,7-3,2 GHz), 8 GB DDR3-1600 MHz оперативна памет и 1 терабайт твърд диск (7200 об/мин). Компютърната система е оборудвана още с 20-инчов сензорен дисплей с резолюция от 1600 х 900 пиксела, както и с DVD-ROM оптично дисково устройство, уеб-камера, четец на карти памет и модул Wi-Fi (802.11b/g/n) за безжична мрежова връзка. Lenovo IdeaPad C340 ще се предлага с предварително инсталираната операционна система Windows 8 (64-битовия вариант) и ще струва $ 700.

Характеристиките на останалите модели изглеждат така:

IdeaPad C240: Intel Celeron, диагонал – 18,5 инча, $349;

IdeaPad C245: AMD APU E2, диагонал – 18,5 инча, $349;

IdeaPad C345: AMD APU E2, диагонал – 20 инча, $479

IdeaPad C440: Intel Core i3 (Ivy Bridge), диагонал – 21,5 инча;

IdeaPad C445: AMD APU E2, диагонал – 21,5 инча, $499;

IdeaPad C540: Intel Core i3 (Ivy Bridge), диагонал – 23 инча, $549.

Lenovo анонсира миникомпютъра IdeaCentre Q190


Асортиментът на китайската компания Lenovo се попълни с още един модел, включен в продуктовата серия IdeaCentre Q. Както съобщава производителят, Q190 е най-малкият и пълнофункционален персонален компютър в света. Устройството осигурява до 80% повече производителност в сравнение с предишния модел Q180, тъй като е оборудвано с процесор Intel Core i3 от второ поколение. Миникомпютърът е наличен в две версии: със и без оптично устройство. Без оптично устройство дебелината на IdeaCentre Q190 е 22 милиметра, а при наличие на такова тя нараства двойно.

Технически характеристики на Q190:
– операционна система: Windows 8;
– оперативна памет: 8 GB;
– система за съхранение на данни: твърд диск с капацитет 1 TB и SSD с обем 24 GB;
– четири порта USB, два видео изхода (D-Sub и HDMI);
– адаптер Gigabit Ethernet;
– жак S/PDIF, четец на карти, поддържащ четене и запис върху карти във формат SDXC;
– безжичен адаптер Wi-Fi 802.11b/g/n;
– скоба за закрепване към монитор от стандарта VESA.

Новият продукт ще постъпи в продажба през януари 2013 г. на цена от $ 349.

Acer C7 Chromebook – лаптоп с Chrome OS за $ 199


Пресслужбата на тайванската компания Acer анонсира пускането на пазара на преносимия компютър C7 Chromebook, базиран на платформата Google Chrome. Лаптопът се позиционира като удобно, защитено и лесно за използване решение за цялото семейство. Освен това устройството е насочено и към студентите и бизнес потребителите.

Както заявява разработчикът, за зареждането на операционната система на „хромбука“ са необходими само 18 секунди, а излизането от режим на хибернация се извършва почти мигновено. Първият представен модел носи продуктовото обозначение C710-2847, има корпус с дебелина 25,4 милиметра и тежи 1,4 килограма.

Списъкът с останалата част от оборудването на новия продукт включва:

– 11,6-инчов широкоформатен LCD дисплей CineCrystal с резолюция 1366 х 768 пиксела и светодиодна подсветка;
– процесор Intel Celeron 847 с тактова честота 1,10 GHz;
– 2 GB оперативна памет DDR3;
– твърд диск с капацитет 320 GB (опционално потребителите могат да получат и достъп до 100 GB пространство за съхранение на данни в облачната услуга Google Drive за срок от две години);
– безжичен адаптер Wi-Fi 802.11a/b/g/n;
– мрежова карта Ethernet LAN;
– интегрирана уеб камера с поддръжка на HD-видео;
– три порта USB 2.0, интерфейси HDMI, D-Sub и RJ-45, жакове за включване на слушалки и външен микрофон;
– акумулаторна батерия, осигуряваща до 3,5 часа автономна работа на устройството.

Жителите на САЩ и Великобритания вече могат да закупят Acer C7 Chromebook чрез Google Play или чрез мрежите на някои търговски вериги на цена от $ 199.

Minix NEO G4 – двуядрен миникомпютър за $ 76,60


Напоследък миникомпютрите на базата на платформата Android започнаха да печелят все по-голяма популярност. Тази седмица бе анонсирано още едно такова устройство. То е наречено Minix NEO G4 и представлява пълнофункционален компютър с размерите на обикновена флашка, работещ под управлението на операционната система Android. Устройството е получило двуядрен процесор Rockchip RK3066 и се отличава с удивително ниска цена.

Minix NEO G4 е оборудван с 1 GB оперативна памет, 4 гигабайта вградена флаш памет за съхранение на данни и слот за карти с памет във формат microSD (до 32 GB). Миникомпютърът разполага с интерфейс HDMI за свързване към монитор или телевизор, както и с порт USB за включване на клавиатура, мишка или други периферни устройства. Налице е също така с вграден безжичен модул WiFi 802.11b/g/n, благодарение на който устройството може да бъде свързано към домашната интернет мрежа. Освен това, за управление на NEO G4 потребителят може да използва своя смартфон или таблет – след инсталиране на специално приложение той може да управлява курсора, да играе игри или да използва различните приложения, инсталирани на компютъра.

В момента Minix NEO G4 работи под управлението на операционната система Android 4.0 Ice Cream Sandwich, но производителят планира в близко бъдеще тя да получи актуализация до версия 4.1 Jelly Bean. За съжаление, тъй като миникомпютърът е базиран на платформата Rockchip RK3066, инсталирането на него на Linux или друга ОС не е възможно.

Minix NEO G4 вече може да бъде закупен на цена от само $ 76,60 (с включена безплатна доставка), което го прави идеално решение за създаване на домашен мултимедиен център на базата на Android.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.