Archive for януари, 2013

VIA анонсира два бюджетни миникомпютъра

Компанията VIA анонсира предстоящото пускане на пазара на два нови миникомпютъра с наименованията Rock и Paper. Двете устройства са базирани на процесори ARM и са продължение на разработката на представения през месец май миналата година 50-доларов миникомпютър Android PC (APC).

Новата система работи под управлението на операционната система Android 4.0, задвижвана е от процесор VIA WonderMedia ARM Cortex-A9 с тактова честота 800 MHz, разполага с 512 MB оперативна памет от стандарта DDR3, 4 GB интегрирана флаш памет и графичен чип, подобен на ARM Mali-400 с възможност за извеждане на FullHD видео. За връзка с външния свят устройството разполага с интерфейси HDMI, microUSB и VGA (само в модела Rock), портове USB 2.0, мрежов адаптер 10/100Mbps Ethernet и слот за карти с памет във формат microSD.

Освен аналоговия изход, основната разлика между двете системи са условията на доставка. Моделът Rock се продава само като отделна платка, докато Paper е снабден с корпус от алуминий и обработен картон. Цената на VIA Rock е на 79 щатски долара, а моделът Paper ще се продава за $ 99.

И двете платформи са изпълнени във форм фактор Neo-ITX, така че могат да бъдат инсталирани във всеки корпус, поддържащ платки Mini-ITX и MicroATX. Въпреки това, предложеният от производителя картонен корпус съвсем не изглежда зле и осигурява на устройството добра портативност, така че допълнителните 20 долара за него са напълно оправдани.

На сайта APC.io вече се приемат предварителни поръчки за APC Rock и APC Paper. Доставките на устройствата ще стартират през март.

 

MSI анонсира лаптопа S30


Тайванската компания Micro-Star International (MSI) анонсира предстоящата поява в продажба на нов тънък лаптоп. Той носи продуктовото обозначение S30, тежи 1,4 килограма и е оборудван с корпус с дебелина 22,8 милиметра, както и с достатъчно мощни компоненти, които позволяват на устройството да се справя без затруднение с повечето обичайни ежедневни задачи.

Списъкът с технически характеристики на лаптопа включва 13,3-инчов дисплей с резолюция 1366 х 768 пиксела, процесор Core i3 или Core i5, базиран на хардуерната платформа Ivy Bridge, до 16 гигабайта оперативна памет DDR3-1333, графика Intel HD, твърд диск с капацитет 500 GB или mSATA SSD с обем 64 GB, HD-камера, аудио с поддръжка на технологията THX TruStudio Pro, портове USB 3.0, интерфейси HDMI, мрежов адаптер Gigabit Ethernet, безжични адаптери Wi-Fi 802.11 b/g/n и Bluetooth 4.0, както и четец на карти с памет във формат SD/MMC. Лаптопът работи под управлението на операционната система Windows 8.
Очаква се MSI S30 да се появи в продажба на цена, не по-висока от 700 щатски долара.

С Hauppauge USB-Live превръщаме видеокасетите си в дигитални файлове


Със сигурност пазите вкъщи поне няколко стари видеокасети със записи от детството или сватбата ви. Има много места, в които можете да превърнете видеокасетите си в DVD-та, но това може да ви струва повече, отколкото може да отделите. Ако, все пак, имат голяма видеотека, която искате да пазите и в цифров формат, можете да пробвате продукт на име Hauppauge USB-Live.

Това е един от най-лесните начини да превърнем записаното върху една видеокасета в дигитален файл. Трябва ни само компютър и работещо видео. Устройството има размерите на USB памет и може да се включи в различни аналогови видео устройства като камери, видео плейъри и други. След това аналоговият сигнал се изпраща до компютъра чрез USB. Това означава, че можем да гледаме записа директно на екрана му или просто да го запишем като обикновен видео файл.

Образът, който ще видим на екрана на компютъра, е със стандартна резолюция от 720 х 576 пиксела. Видеото може допълнително да се обработва с помощта на вградения софтуер ArcSoft ShowBiz 3.5. Минималните спецификации, които компютърът ви трябва да покрива, за да поддържа устройството, са 2.8GHz-ов едноядрен процесор или 1.8GHz-ов многоядрен процесор и Windows XP.

Microsoft може да закупи значителен дял от Dell


От няколко дни вървят упорити слухове, че компютърният гигант Dell може да бъде продаден на части. Информацията за подобен ход се разпространява от реномирани медии, а през тази седмица плъзнаха и данни за това, че един от купувачите на Dell може да се окаже Microsoft, съобщи Neowin.

Според източници на CNBC, редмъндският гигант ще инвестира между 1 и 3 милиарда долара за акции на компютърния производител. Ако слуховете излязат истина, Microsoft ще навлезе още по-дълбоко в хардуерния бизнес и на практика ще престане да бъде софтуерна компания.

Дори компанията на Стив Балмър да отдели максималната сума от 3 милиарда долара, това пак няма да й осигури достатъчно голям дял в Dell за значително влияние върху важните решения. Това обаче ще ядоса останалите производители на хардуер, които работят с Microsoft и очакват справедливо и равнопоставено отношение. С последното ще бъде приключено, тъй като редмъндската компания ще започне да отдава предимство на новата си покупка при поръчките на хардуер.

Dell е в незавидно финансово положение, но фирмата все още притежава значителни активи, силна марка и тесни връзки с бизнеса. Евентуалното купуване на дялове в Dell може да се приеме и като защитен ход, който да спре отдалечаването на компанията от софтуерните продукти на Microsoft.

Satellite U845T – тъчскрийн ноутбук от Toshiba


Windows 8 предизвика нов етап в еволюцията на преносимия компютър – този на тъчскрийн ноутбука. Големите производители на компютри отдавна пуснаха на пазара новото си поколение модели с последната операционна система на Microsoft адаптирана именно към тъч управление. По време на CES и Toshiba показаха един модел от този вече не чак толкова нов клас – Satellite U845T.

Моделът има 14-инчов екран с резолюция от 1366 х 768 пиксела и алуминиево тяло, в което се крият процесор Intel Core i3 (с опция за подмяна с i5), 6GB RAM, 500GB HDD и 32GB ExpressCache SSD. Компютърът може да се свързва с други устройства посредством трите си USB порта (два – USB 2.0 и един – USB 3.0), четеца си за SD карти, HDMI изхода, RJ45 порта и аудио вход и изход. Липсва обаче записвачка на DVD.

Освен чрез тъч екрана, можем да управляваме компютъра и използвайки клавиатурата с подсветка. Засега нямаме данни за теглото на устройството. Знаем обаче началната му цена: компютърът ще бъде пуснат на пазара през март и ще се продава за най-малко $799.

Нов Chromebook от Lenovo


Lenovo представиха компютъра ThinkPad X131e, който се отличава от последните им преносими модели с това, че работи не с Windows 8, а с операционната система на Google – Chrome OS. Това автоматично го поставя в класа на така наречените „Chromebook“-ове. Компютърът е предназначен за образователния сектор и, като такъв, поддържа различни образователни приложения на Google.

Китайската компания не разкри подробно спецификациите на продукта. Знаем, че ще има 11,6-инчов LED екран с вградена технология намаляваща отблясъците, ще работи с процесор на Intel (нищо по-конкретно в това отношение) и ще има USB и HDMI портове. Също така знаем, че ще тежи „по-малко от 1800 грама“.

ThinkPad X131e ще струва $429, но няма да се продава директно на потребителите. По-скоро, компютърът ще се продава на едро на среднообразователни институции. Продажбите му ще започнат на 26 февруари.

„Хромбуците“ не носят рекордни печалби нито на Google, нито на хардуерните им партньори. Въпреки това много компании представиха подобни модели най-вече с цел да се пробват на един малко по-различен, не толкова конкурентен пазар. ThinkPad X131e е нова стъпка и за Lenovo, които винаги са били верен партньор на Microsoft и тяхната операционна система Windows.

Foremay показа SSD диск с капацитет 2 терабайта


Много често хубавите неща идват в малки пакети и точно такъв е случаят с новия SSD носител на информация, който беше представен от Foremay. Става въпрос за диск без подвижни елементи с капацитет 2 терабайта, предаде Digital Trends.

В наши дни нуждите от свободно пространство в компютърните дискове са все по-големи, а не на последно място се обръща внимание и на скоростта. Новият SSD диск на Foremay задоволява двете основни изисквания и идва в удобен 2.5-инчов формат, който го прави удобен за потребителите с лаптопи.

Дебелината на новия продукт е 9.5 милиметра и той е съвместим с устройствата, които приемат стандартните 2.5-инчови дискове. Когато излезе на пазара ще се предлага в две модификации – за индустриални цели и обикновени потребители.

В допълнение ще се предлагат екстри като изтриване на информацията по военни стандарти, хардуерно криптиране и други опции, свързани със сигурността. На този етап все още не се съобщава пълният набор от функции, скоростите за трансфер на информация и другите параметри.

Предстои Foremay да съобщят на каква цена ще предлагат своите SSD дискове от ново поколение и кога ще бъдат достъпни на пазара. С оглед на показаното до момента, вероятно цената ще е не по-малко солидна и от самите дискове.

Откриха Европейски център за борба с киберпрестъпността


Днес бе открит новия Европейски център за борба с киберпрестъпността (European Cybercrime Centre, EC3) в щаб-квартирата на Европол в Хага. Органът ще е основният орган на Европейския съюз за борба с киберпрестъпността, защитавайки гражданите и бизнесите на Съюза от опасностите в онлайн пространството.

Според скорошно изследване на Евробарометър, потребителите на Интернет на Стария континент остават загрижени за своята безопасност във виртуалното пространство, като 89% от тях избягват да предоставят лична информация в Интернет, а 74% са на мнение, че опасността от това да станат жертва на онлайн престъпление е нараснала през последната година. Според друго изследване, един милион са хората по целия свят, които стават жертва на престъпление в Интернет всеки ден. Някои проучвания сочат, че годишните загуби причинени от интернет заплахите в световен мащаб се равняват на внушителната сума от 290 милиарда евро.

При откриването на центъра, Трьолс Йортинг, завеждащ EC3 сподели, че бизнесите и гражданите на Европейския съюз се нуждаят от свободно и прозрачно виртуално пространство и ролята на властите е да защитят това пространство, така както правят с реалните пространства.

Смята се, че новият орган е знак за значителна промяна в начина, по който европейските власти се отнасяха към въпросите за онлайн сигурността. Преди всичко, отговорните фактори заявяват, че подходът на EC3 ще е много по-директен и широкообхватен. Той ще подпомага експертния подход и анализа на информация, ще подкрепя разследванията в областта на киберпрестъпността и ще изготвя конкретни предложения към Евросъюза, засягащи сигурността в Интернет, като ще изгражда оперативен и анализаторски капацитет, включващ целия Съюз.

Особен фокус на новия орган ще бъде организираната киберпрестъпност, особено атаките насочени към електронното банкиране и другите финансови измами осъществявани във виртуалното пространство, сексуалното насилие над деца в онлайн пространството и престъпленията насочени към критично важни инфраструктури и информационни системи на Европейския съюз.

От особена важност е фактът, че EC3 ще се старае да обедини усилията на разследващи, прокурори и съдии на страните членки, за да може киберпрестъпленията да бъдат разкривани по-бързо, а виновните да получат ефективни наказания за своите престъпления.

Продажбите на компютри по празниците – слаби въпреки Windows 8


Анализаторите на пазара се надяваха, че пуснатата през октомври нова версия на Windows ще подпомогне продажбите на персонални компютри по време на коледните и новогодишните празници. Е, празниците свършиха, но докладите показват, че надеждите им не са били оправдани. Всъщност, „разбити“ би била по-точна дума. Продажбите на компютри през четвъртото тримесечие са отбелязали рекорден спад от половин десетилетие насам.

През същото тримесечие производителите на компютри са продали само 89,8 милиона бройки по цял свят – с 6,4% по-малко от същото тримесечие година по-рано. Годишните продажби са спаднали от 364 милиона през 2011 година до 352 милиона през 2012-та. Това е спад от 3,2%.

Защо, въпреки Windows 8, продажбите на компютри продължават да намаляват? Според анализаторите, ситуацията е комплексна. От една страна стои икономическата криза, а от друга са всички тези таблети и смартфони, които много специалисти считат за враг на персоналния компютър. От фирмата IDC добавят и друга причина – производителите на компютри не са се постарали достатъчно да представят на пазара нов интересен хардуер, който да се възползва максимално от възможностите на Windows 8. Според същата фирма, ситуацията ще остане непроменена и през 2013 година.

Lenovo анонсира геймърски десктоп компютър с видеокарта AMD Radeon HD 8950 3 GB „Sea Islands“


На международното изложение CES 2013, което се провежда в Лас Вегас, САЩ, Lenovo представи няколко интересни нови продукта, един от които се оказа геймърския компютър Erazer X700, в конфигурацията на който влиза процесор Intel Core i7, 16 GB оперативна памет, 2 TB твърд диск и чифт графични карти AMD Radeon HD 8950 3 GB „Sea Islands“ в конфигурация AMD Crossfire.

Така китайският разработчик стана един от първите, който представи свое решение с десктоп видеокарта Sea Islands от следващото поколение HD 8000. За съжаление, все още не се знае версията на адаптера Radeon HD 8950, предложена от Lenovo, а само е известно, че е готова десктоп версията на Erazer X700 с OEM-версията на картата GeForce GTX 660 1.5 GB, така че напълно е възможно, пред нас да стои поредния орязан продукт.

Според наличната информация, системата Lenovo Erazer X700 ще бъде пусната на пазара през юни 2013 г. на цена от $ 1499, което потвърждава информацията, че семейството от настолни графики „Sea Islands“ Radeon HD 8000 ще започне да се предлага през втора четвърт на годината.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.