Archive for февруари, 2013

Нов дом за Пиратския залив


Според данни на онлайн изданието TorrentFreak, шведската Пиратска партия е престанала да предоставя хостинг на сайта The Pirate Bay.

Въпреки че никога не е било напълно ясно как и къде точно се съхранява проекта, тъй като неговите администратори използват цял куп технологии, скриващи реалното място на сървърите, от различни неофициални източници е известно, че именно Пиратската партия на Швеция е предоставяла доскоро услугите си на The Pirate Bay за осигуряване на надежден хостинг.

Сега Torrent Freak отбелязва, че сайтът, изглежда, е напуснал Швеция. Въпреки това, той не е „отишъл“ далеч – в Норвегия. TorrentFreak разяснява също, че за Пиратската партия решението, свързано с The Pirate Bay е било взето принудително, защото самата политическа структура е попаднала под натиск от страна на Right Alliance – шведска антипиратстка лобистка група, представляваща интересите на музикалните студия и изпълнители в страната. Torrent Freak подчертава, че от днес шведската Пиратска партия вече няма (формално) отношение към хостването на The Pirate Bay.

От независими източници е известно също, че другата алтернатива за нов дом на The Pirate Bay е била Испания, където по-рано съдът взе прецедентно решение, съгласно което проект, който предоставя връзки към пиратски файлове, не се явява нарушител на авторските права. Такъв се явява единствено този, който съхранява пиратски файлове на сървърите си. Както е известно, The Pirate Bay не предоставя самите файлове за сваляне.

Digital Storm Bolt – най тънкия геймърски компютър, базиран на GeForce GTX Titan


Digital Storm представи геймърски компютър, в основата на който стои наскоро представената видеокарта GeForce GTX Titan. Всъщност, правилно е да се каже, че вече съществуващия модел Bolt е получил в основата си тази видеокарта. Да, но този компютър не е интересен само с това, че разполага с тази мощна 3D-подсистема. Производителят позиционира продукта си, като най-тънкия в света геймърски компютър. Шасито е с размери от 381 х 356 х 91.4 мм., а теглото му варира от 9 до 13 кг. в зависимост от конфигурацията. Минималната дебелина е постигната благодарение на грамотното и нестандартно оформление на компонентите вътре в кутията. Това може да се види и от видеото по-долу (на видеото се вижда конфигурацията на Bolt с видео-картата GeForce GTX680, но оформлението е подобно).

Компютърът разполага освен с гореспоменатата видеокарта, така и с дънната платка ASUS P8Z77-I Deluxe, процесор Intel Core i7 3770K, нископрофилен охладител с пет топлинни тръби и един 120-мм вентилатор със скорост на въртене в диапазона от 500-2000 об/мин, 16 GB DDR3-1600 оперативна памет, SSD Corsair Neutron GTX с обем 120 GB, HDD с 1TB памет, оптично дисково устройство и 500 W захранване (три линии от +12 V и 16А).

Logitech представиха широкоъгълната уебкамера C930e


Logitech представиха нова уебкамера предназначена за бизнес потребителите. C930e поддържа full HD резолюция и най-широкия ъгъл на гледане от всички модели в този клас – 90 градуса. Освен това, камерата използва технология за вътрешна обработка на видеото, което изисква по-малко работа от страна на процесора на компютъра и натоварва по-малко мрежата.

C930e използва и технологията RightLight 2, която автоматично адаптира изображението в ниско осветена среда за постигане на оптимални резултати. Обективът по дизайн на Carl Zeiss с широкия си ъгъл на гледане позволява на потребителите да говорят отдалеч или да се движат по време на разговор вместо да трябва да стоят заковани пред екрана на компютъра си. Функцията за увеличение на образа, пък, обещава добри резултати дори при 4-кратен зуум.

Камерата е сертифицирана за съвместна работа с комуникационната платформа на Microsoft – Lync – но Logitech твърдят, че би могла да се използва и с други популярни услуги, в това число и Skype. Без поставката, устройството има размери 94 х 29 х 24 милиметра, в които са вградени двойни стерео микрофони. Устройството е съвместимо с Windows и Мас и излиза на пазара през май на цена от $109,99.

Gigabyte представиха геймърския лаптоп P2742G


Gigabyte представиха нов геймърски лаптоп със 17,3-инчов екран. Устройството се нарича P2742G и комбинира някои от най-добрите компютърни спецификации в момента, а именно четириядрен Core i7 централен процесор, GeForce GTX 660M графичен процесор, операционна система Windows 8 и резолюция ни дисплея 1080р. Компютърът бе анонсиран още миналата есен, но едва сега бе пуснат на европейския пазар (по-точно във Великобритания) на цена от 909 лири.

P2742G се продава в два цвята – оранжево и синьо. Компютърът работи с две устройства за съхранение на данни, чийто общ капацитет достига цели 2ТВ. Моделът ,също така, поддържа изключително важната за геймърите технология Raid O за по-бърз и интуитивен геймплей. Аудио технологията THX TruStudio Pro™ пък гарантира качественото възпроизвеждане на звук.

Сред спецификациите на компютъра се нарежда и 2-мегапикселовата уебкамера. Моделът може да бъде поръчан и с комбинирано Blu-ray устройство по желание на потребителя. Не е ясно обаче каква би била цената му в комплект с това устройство. Компютърът може да бъде поръчан от британската версия на Amazon.

Скоро ще произвеждаме месо с 3D принтер


След анализ на хранителните съставки в месото специалистът Андрас Форгакс достигнал до извода, че човечеството е само на крачка от това да започне да създава месо, използвайки 3D принтер вместо за тази цел да отглежда животни. Както знаем, традиционното производство на месо е един от най-големите източници на парникови газове, а тенденцията е към още по-голямо повишаване.

Разбира се, био инженерите отдавна са измислили алтернатива на месото, но повечето хора я отхвърлят като безвкусна. Според Форгакс обаче с използването на метод подобен на 3D печатането можем да създадем изкуствено месо, което да имитира почти да неузнаваемост истинското. Вместо пластмасите, които традиционно се използват в един 3D принтер, специалистът предлага да използваме за материал така наречените „агрегатори на клетки“. Въпросните клетки се подреждат слой върху слой, създавайки съвършена имитация на животински мускул.

На този етап най-големият проблем би бил цената на това месо. Форгакс признава, че все още около триста грама изкуствено месо, създадено в лаборатория, им струва няколко хиляди долара. Той обаче е уверен, че един ден истинското месо, чиято цена ще продължава да расте, ще стане по-скъпо от изкуственото и тогава повечето хора ще се обърнат именно към него.

Уличиха ФБР в незаконен обмен на файлове


Според служителите на Федералното бюро за разследване, похищението на чужда интелектуална собственост може да се приравни към най-обикновена кражба. Все пак, въпреки еднозначното отношение към проблема с цифровото пиратство, някои от работещите във ФБР ползват BitTorrent сайтове за изтегляне на незаконно съдържание. Това заявяват коментатори на сайта TorrentFreak, позовавайки се на резултатите от мониторинг на мрежата BitTorrent, проведен от компания ScanEye.

Популярната услуга ScanEye позволява на всеки да научи IP-адресите на компютри, участващи в незаконно споделяне на файлове. Според изследователите на TorrentFreak, в този списък са открити няколко работни станции, собственост на подразделението на ФБР Criminal Justice Information Services. Съдейки по предложения скрийншот, компютрите, намиращи се във федералната агенция, са се ползвали за изтегляне на филмите „The girl who played with fire“, „Parental Guidance“ и епизоди на телевизионните сериали „The good wife“, „Homeland“, „Dexter“ и „Boss“.

Възможно е, посочените файлове да са свалени в рамките на някакво разследване, обаче, подобно предположение изглежда малко вероятно, тъй като това е продължило сравнително редовно в течение на няколко месеца. По този начин, по-логично да се предположи, че агентите са сваляли филмите и телевизионните сериали за развлечение.

Google готвят Nexus лаптоп?

В интернет изтече видеоклип, показващ интересен лаптоп на име Chromebook Pixel, който, както можем да съдим по името, използва операционната система в облак Chrome OS и поддържа впечатляваща резолюция от 2560 х 1700 пиксела. Освен с качествената си картина, екранът на лаптопа се отличава и с поддръжката на тъч управление.

Веднага се заговори, че това е „хромбук“ производство на Google. От доста време насам се носят мълви, че компанията разработила облачната платформа Chrome OS ще пусне на пазара собствен хардуер, който да я поддържа. Нещо като Nexus само че при преносимите компютри, а не при таблетите или смартфоните. В крайна сметка, след дълги спекулации от страна на интернет потребителите, се реши, че видеото не е легитимно и не трябва да се взема особено насериозно.

Все пак идеята е интересна и достойна за обсъждане. Имат ли нужда Google от Nexus лаптоп? По принцип устройствата Nexus имат за цел да демонстрират пълните възможности на един нов рилийз на дадена операционна система. При лаптопите обаче това не е нужно. Всеки Chromebook получава една и съща версия на Chrome OS без допълнения или персонализации от трети страни. Освен това всеки такъв компютър получава едни и същи ъпдейти в деня на пускането им. Един потенциален Chromebook от Google не би се различавал коренно от всички останали.

10MHz-ов компютър се продаде за повече от $3000


Любителите на технологиите понякога дават стотици долари, за да се сдобият с някой ретро модел от зората на компютрите, който по всяка вероятност не функционира нормално. Последният подобен случай обаче шашна потребителите на сайта eBay. 30-годишният компютър на Texas Instruments – TI-99/8 – се продаде на търг в сайта за цели $3240.

TI-99/8 така и не беше пуснат на пазара. Моделът бе представен като прототип в началото на 80-те години на 20-и век, когато се водеше ожесточена война между компаниите, желаещи да създадат „първия домашен компютър“. Texas Instruments показаха устройството на изложението CES през 1983 година – малко преди компанията да отстъпи от пазара за персонални компютри. Смята се, че TI са били произвели само 150 бройки от прототипа.

TI-99/8 имаше 10MHz-ов процесор и 64КВ RAM, която можеше да бъде увеличена до 15МВ. Стойността на този компютър, всъщност, се крие не в спецификациите му, а по-скоро във факта, че се намира рядко. През 1998 година такъв компютър можеше да се намери за $500. Изглежда за петнадесет години, обаче, цената му е скочила няколко пъти.

HP официално представи 14-инчовия ноутбук Pavilion 14 Chromebook под Chrome OS


HP официално представи своя мобилен първенец, работещ под управлението на операционната система Chrome OS – HP Pavilion 14 Chromebook. Устройството позволява бърз и лесен достъп до популярните услуги на Google, като Search, Gmail, YouTube, Google Drive и Google+ Hangouts, а така също е наличен и достъп до каталога от приложения Chrome Web Store.

Pavilion 14 Chromebook е със следните размери: 348 х 238.8 х 20.3 мм, тегло 1,81 кг. и работи на базата на Intel Celeron процесор с интегрирана графика. Моделът е снабден още с 14-инчов HP BrightView дисплей с работна резолюция 1366 х 768 пиксела, 2 GB RAM, 16 GB SSD, както и 100 GB пространство в онлайн-хранилището на производителя за първите две години. Наред с горните неща, хромбукът е снабден със слот за карти памет във формат SD, модули Wi-Fi и Bluetooth, мрежова карта Ethernet LAN, три порта USB 2.0, HDMI изход, 3.5-мм жак за слушалки и външен микрофон. Преносимото устройство може да работи в продължение на 4 часа в автономен режим, а безопасната работа в Мрежата се гарантира от вградения Trusted Platform модул (TPM).

Стартовата цена на Pavilion 14 Chromebook започва от $ 330, като за тези пари получавате конфигурация с процесор Intel Celeron 847 с тактова честота 1,1 GHz и 2 GB оперативна памет.

Dell пускат нова версия на ултрабука XPS 13


Dell ще представят нова версия на ултрабука си XPS 13. Той ще се появи на пазара следващата седмица и ще поддържа по-висока резолюция от тази на оригиналния модел. В момента XPS 13 има дисплей с резолюция от 1366 х 768. Новата версия ще увеличи тази резолюция до 1920 х 1080. Това ще увеличи гъстотата на пикселите от около милион до малко повече от два милиона.

Променен ще бъде и ъгълът на гледане: сегашният дисплей поддържа 80-градусов ъгъл на гледане, докато новият ще има по-широк 178-градусов. Яркостта ще бъде увеличена от 300 на 350 нита, а цветовата гама – от 45% до 72%. Всички останали спецификации си остават непроменени, потвърдиха от Dell и допълниха, че ултрабукът ще струва $1299.

Като изключим Dell, единствено Acer и Asus могат да се похвалят с преносими компютри с Windows 8, които да поддържат и висока резолюция. Повечето 13-, 14- и 15-инчови лаптопи с тази операционна система имат по-ниска резолюция на екрана – остатък от „ерата“ на Windows 7, когато резолюцията не се считаше за основен фактор при покупката на лаптоп както от обикновените потребители, така и от бизнеса.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.