Archive for март, 2013

Oracle представи сървърите SPARC T5, работещи с най-бързите процесори в света


Компанията Oracle обяви, че започва продажбите на нови модели SPARC сървъри. Да припомним, че абрвиатурата SPARC е образувана от първите букви на Scalable Processor ARChitecture – мащабируема процесорна архитектура.

Основата на сървърите SPARC T5 е процесор със същото име и който Oracle счита за най-бързия микропроцесор в света. Изграден е от 16 процесорни ядра и работи с тактова честота 3,6 GHz, като едновременно изпълнява 128 потока от команди. В конфигурацията на микропроцесора е включена 8 MB съвместно използвана кеш-памет от трето ниво и по 128 KB кеш-памет от второ ниво за всяко ядро.

По данни на Oracle, на сървърите SPARC T5 принадлежат 17 световни рекорда за производителност. Така например, SPARC T5-8 е най-бързият самостоятелен сървър за Oracle Database и най-бързият самостоятелен сървър за Oracle Middleware. По съотношение цена/производителност, този сървър 12 пъти превъзхожда IBM Power 780.

Освен SPARC T5-8, на пазара е представен и сървърният модул SPARC T5-1B, сървърите SPARC T5-2, SPARC T5-4 и SPARC M5-32, като в последния сървър е използван 6 ядрен процесор T5.

Производителят обръща внимание на високата степен на мащабируемост на сървърите, които за максималните си конфигурации могат да са оборудвани с от 1 до 32 процесорни гнезда и по този начин да предоставят колосална производителност в рамките на една операционна система, което ги прави идеални за използване в облачните технологии.

Пазара на мониторите намалява, а лидер за 2012 година е Samsung


Анализаторите от IDC, наблюдаващи ситуацията на пазара на мониторите, се сблъскаха с необходимостта да коригират по-ранните си прогнози за обема на доставките през четвъртото тримесечие на миналата година. Понижени са и прогнозите за текущата година. Причината е, че се очаква спад в търсенето на персонални компютри на фона на нарастващата популярност на таблетите и смартфоните.

Според отчетите на IDC, през последното тримесечие на 2012 г. са били доставени 36,3 милиона монитори, а не 37,9 милиона, както анализаторите очакваха. Според актуалната прогноза, тази година обемът на доставките ще бъде 140,1 млн. броя, което означава, че пазара е намалял с 6,0% в сравнение с 2012 година. Преди това експертите се надяваха, че в рамките на една година ще бъдат доставени 142,8 милиона монитора.

До 2017 г., експертите от IDC смятат, че световните доставки на монитори няма да надхвърлят 122,2 милиона.

Лидерът на намаляващия пазар за последното тримесечие е Samsung, чийто дял е 15%. На второ място е Dell с 12,7%, а на трето – HP с 10,8%. В петорката на най-големите доставчици на монитори са Lenovo и LG, които притежават съответно по 9,7% и 9,6% от пазара.

Според анализаторите, средната цена на мониторите ще продължи да намалява, което ще стимулира интереса към моделите с по-големи екрани. Така, че тази година сегмента на мониторите с размери на екрана до 31 инча и по-голям ще се увеличи с 12,2%.

ASUS стартира продажбите на лаптопите VivoBook S500 и S550


Компанията ASUS обяви старта на продажбите на преносимите компютри VivoBook S500 и S550, работещи под управлението на операционната система Windows 8.

И двата лаптопа са оборудвани с 15,6-инчов сензорен екран с резолюция 1366 × 768 пиксела и поддръжка на технологията Multi-Touch. За обработката на графиката отговаря интегриран контролер Intel.

Устройствата са получили по 6 GB оперативна памет и хибридна подсистема за съхранение на данни, обединяваща твърд диск с капацитет 500 GB и SSD-модул с обем 24 гигабайта. Налице са още стерео говорители и Wi-Fi адаптер.

Моделът VivoBook S500 се предлага с двуядрен процесор Core i5-3317U с тактова честота 1,7 GHz (с възможност за повишаване до 2,6 GHz в режим Turbo). VivoBook S550 е достъпен в две версии с двуядрени чипове Core i3-3217U и Core i7-3517U, работещи на тактова честота съответно 1,8 и 1,9 GHz. Освен това по-мощният модел е оборудван и с оптично устройство.

Продажните цени на преносимите компютри стартират от $ 700.

Мишка – портативен скенер от IRIS


Все по-рядко ставаме свидетели на нещо революционно и полезно в света на компютърната периферия. И докато преди няколко години концептуално нови неща се появяваха почти всяка седмица, то напоследък виждаме по-скоро екстравагантни, но не и функционални продукти.

Тази тенденция е на път да се наруши, особено след представянето на мишката IRIScan на компанията IRIS. Както подсказва и името продуктът представлява освен компютърна мишка и портативен скенер, с който набързо можете да сканирате снимки, документи и книги.

Мишката, която работи с USB интерфейс и в по-голямата част от времето се използва като съвсем нормален продукт, без дори и да се забелязва отстрани интересната и функционалност.

С натискането само на един бутон обаче и с активиране на специална програма, която върви в пакет с нея, потребителят може лесно да пренесе на екрана всяка една хартиена повърхност. Софтуерът ви подканя да прокарате мишаката през цялата повърхностт, като единственото ограничение е във форматът на сканираните документи, който не може да е по-голям от А3 при разширение 300 dpi.

Всички сканирани документи могат да се запазят директно като Word, Outlook и Excel файлове, да се изпратят мигновено през електронната поща или да се качат в Evernote, Facebook, Twitter или Flickr. Твърди се, че софтуерът на мишката поддържа над 130 езика, а цената е само 79 евро.

Ланком България представи първите мрежови устройства от собствената си марка SeaMAX


Българският доставчик на мрежово оборудване и компютърна периферия Ланком България пусна първите си два рутера и един суич със собствената си марка SeaMAX. Под това име на пазара вече успешно се предлагат различни видове медни и оптични кабели, комуникационни шкафове и аксесоари, както и компоненти за изграждане на структурни кабелни системи. Новите продукти включват 8 – портовия Fast Ethernet суич SA-SF108D, както и безжичните рутери SA-WR604N и SA-WR915ND. Трите модела са ориентирани към малки и средни фирми, както и домакинства, ценово достъпни са и разполагат с някои от най-актуалните нови функционалности, характерни за техния клас.

Осем портовият Fast Ethernet комутатор SA-SF108D (снимка)
Компактният модел е специално създаден за домашни и малки офиси, както и за малки фирми. Той се отличава с лесен за използване интерфейс, висока производителност и поддръжка на технологии като Auto MDI/MDI-X и NWAY Auto-Negotiation. Комутаторът е напълно съвместим със стандартите IEEE802.3 10Base-T Ethernet и IEEE802.3u 100Base-TX. Освен това той поддържа суичинг методологията store-and-forward, както и MAC address self-learning/auto-aging. Компактните му размери го правят удобен за пренасяне и поставяне в помещения с ограничено работно пространство.

Безжичният N рутер SA-WR604N (Снимка)
Устройството поддържа безжична скорост на пренос на данни до 150Mbps и работи с мрежовите стандарти IEEE 802.11g, IEEE 802.11b, IEEE 802.11n. Разполага с един 10/100M RJ-45 WAN порт и четири 10/ RJ-45 LAN порта, което го прави напълно подходящ за нуждите на малки и средни фирми, домакинства, както и различни специализирани събития, заведения и др. обекти, за които качественият безжичен достъп до мрежата е важен. Рутерът поддържа технологиите Auto-Negotiation и Auto MDI/MDIX. Той работи при честотен обхват 2.4 – 2.4835GHz, разполага с една фиксирана антена и поддържа вградени NAT и DHCP сървър, DMZ хост, DDNS, както и VPN Pass-through (PPTP/L2TP/IPSec). Функциите му за сигурност включват WEP/WPA/WPA2 криптиране и филтриране по MAC адрес. Устройството може да работи с операционни системи Windows 2000/XP/Vista, Windows 7, MAC OS или различни дистрибуции на Linux и поддържа браузърите Microsoft IE, FireFox и Safari за уеб режим на конфигурация.

Безжичният N рутер SA-WR915ND (Снимка)
Този модел поддържа безжична скорост до 300Mbps и работи със стандартите IEEE 802.11g, IEEE 802.11b и IEEE 802.11n. Разполага със същите портове като SA-WR604N, работи в същия честотен диапазон и подобно на него поддържа Auto-Negotiation и Auto MDI/MDIX, както и същите технологии за сигурност. За разлика от него обаче този рутер разполага с два броя подвижни антени. Сред екстрите му са отделен бутон за включване и изключване на безжичната мрежа, както и дисплей, указващ броя на потребителите. Поддържаните браузъри при режим на уеб конфигурации също не се различават от предходния модел.

Google Street View официално в България


След като преди около 9 месеца завърши обикалянето на колите на Google по улиците и забележителностите на нашата родина, от днес-7 март 2013 страната ни е 48-ата в света, в която може да се използва една от най-популярните услуги на компанията.

Благодарение на детайлните снимки, интегрирани в Maps, с помощта на персонален компютър, лаптоп, таблет или смартфон, потребители от цял свят могат да видят снимка на място в България, което представлява интерес за тях.

Заснета е на практика почти цялата ни страна. С помощта на Google-мобилите са документирани всички пътища и улици, като не са пропуснати дори малките квартални улички в градовете, а също така и затънтени краища на България и дори села, които са останали без население.

За щастие наред с многото познати родни картини на бездомни кучета, дупки по пътищата и всички подобни „красоти” от Google са отделили специално внимание на повечето красиви кътчета и забележителности в страната ни.

Там където не може да стигне автомобил, обиколката е направена от специални велосипеди с 360 градусови камери и дори с устройство, подобно на раница, което също позволява панорамен изглед.

Голяма част от заснетите красиви места можете да видите в специална галерия на http://maps.google.bg/intl/ALL_bg/h…cover-bulgaria/

Едно от основните притеснения на потребителите, поне в повечето страни, в които е достъпна услугата в момента, е нарушаването на личното пространство. Заради това всички лица, на попаднали в кадър хора са замъглени, а скрити остават и номерата на автомобилите, някои реклами и търговски марки като цяло.

И все пак – ако откриете себе си някъде из тоновете снимки в системата можете лесно да подадете молба и самоличността ви да бъде скрита – процедура, която отнема сравнително малко време и помага на Google да избегне многобройни дела.

Не губете време, а вижте сами как работи новата услуга, ние вече намерихме домовете, работното си място, а някои от нас са заснети, дори и със замъглени лица.

Около 0,01 процента от потребителите още изпозват Microsoft Windows 98


Според анализаторските компании, проучващи пазара на десктоп операционните системи, лидерството в този сегмент продължава да държи и дори с приличен марж Windows 7 на Microsoft. Тази операционна система е инсталирана на около 44,55% от компютрите, второто място се държи от Windows XP с 38,99 процента. От момента на пускането на последната са изминали повече от десет години. Американската корпорация напомня и предупреждава потребителите, че официалната поддръжка на операционната система Windows XP SP3 и офис пакета Office 2003 ще бъде преустановена на 8 април 2014 година. Така че, ако считате, че положението със защитата на любимата Ви ОС сега е плачевно, то изчакайте до април следващата година, когато хакерите ще започнат да се възползват от всяка грешка в кода на програмата, а Microsoft няма да пуска „кръпки“ за тях.

Въпреки това, проучванията показват, че хората постепенно са започнали да преминават към по-съвременната версия на „Windows“, а от април 2012 година, делът на Windows XP е 46.08 процента, през октомври на същата година, цифрата вече е била 40.66 процента, а през януари 2013 г. все още се наблюдава малък спад – 39,51%.

Що се отнася до наскоро представения Windows 8, то неговата популярност бавно, но сигурно расте и скоро може да надмине по популярност Windows Vista, която в момента е инсталирана на около 5,17% от потребителските компютри. Дори и ветерана Windows 98 не се предава без бой – той се използва от около 0,01 процента от потребителите.

Бил Гейтс – отново на второ място в списъка с най-богатите


За поредна година Forbes публикуваха списък с най-богатите хора в света. Според тазгодишната класация състоянието на основателя на Microsoft Бил Гейтс се е увеличило с цели $6 милиарда спрямо миналата година. Това означава, че в момента Гейтс разполага с $67 милиарда. Приходите му за миналата година са дошли повече от финансовите дружества, в които участва и частните му инвестиции, отколкото от акциите му в Microsoft.

Все пак, Гейтс е с няколко милиарда по-назад от Карлос Слим Хелу, който за поредна година бе удостоен с първото място в класацията на Forbes. Състоянието на Хелу през 2012 година се е увеличило с $4 милиарда и в момента той има $73 милиарда. Най-голямата част от приходите си мексиканецът дължи на телекомуникационната си компания America Movil.

Сред останалите технологични лидери в класацията се нареждат шефът на Oracle Лари Елисън с $43 милиарда, Джеф Безос от Amazon с $25,2 милиарда, основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин със, съответно, $23 милиарда и $22,8 милиарда, Майкъл Дел с $15,3 милиарда и Главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър с $15,2 милиарда.

MSI ще покаже на CeBIT 2013 своя първи геймърски моноблок AG2712


MSI на CeBIT 2013 възнамерява да покаже редица нови продукти за феновете на игрите. Заедно с платката MSI Z77A-GD65 Gaming, за съществуването на която стана известно буквално преди няколко дни, MSI ще покаже в Хановер и първия си геймърски моноблок AG2712.

Новото устройство е оборудвано с голям 27″ екран с резолюция от 1080p. Моделът е базиран на процесор от трето поколение Intel Core i7 Ivy Bridge с видео карта NVIDIA GeForce GTX 670X и разполага с Wi-Fi модул, конектори HDMI (вход / изход), VGA, мрежова карта Ethernet, четец на карти памет, оптично устройство, шест USB, два от които са USB 3.0, както и слушалки и микрофон. Освен това се съобщава, че компютърът ще поддържа и аудио-технологията THX TruStudio Pro, осигуряваща високо качество на звука.

На вниманието на геймърите също ще бъде представен и модела MSI AG2212 във форм-фактор „All-In-One“, който е оборудван с 22″ екран и Intel Core i3 процесор с дискретна графична карта (по желание).

Всъщност, използването на моноблоковете за геймърската индустрия е под съмнение, тъй като тези устройства могат да се окажат с много високи цени. Изложението CeBIT 2013 започва на днес(5 март), така че всички детайли около устройствата на компанията ще станат известни скоро.

Philips пуска на пазара 23 инчов геймърски 3D монитор 236G3DHSB

От Philips обявиха, че са готови да стартират с продажбите на най-новия си 23 инчов 3D монитор с LED подсветка, който е предназначен основно за геймъри, които искат да се насладят на най-добрата картина, докато играят любимите си заглавия.

Екранът, изработен от партньорите на компанията от MMD разполага с технологията Easy 3D, която осигурява дълги часове приятна игра с по-малко „призрачни“ изображения. Благодарение само на един бутон потребителите на триизмерният модел 236G3DHSB могат да минават от 2D в 3D режим, а когато засече специално съдържане през HDMI 1.4a порта мониторът сам решава в кой режим на се пусне.

Работата с новия монитор на MMD е улеснена и от технологията SmartImage, която анализира съдържанието и настройва екрана по най-подходящия начин в отделните режими, които са „Офис“, „Изображение“, „Развлечения“, „Икономичен“ и др. На основата на този избор SmartImage динамично оптимизира контраста, наситеността на цветовете и рязкостта на изображения и видео за постигане на най-добри показатели на дисплея.

По предварителни данни мониторът се слави и с много добър контраст, който достига до 20000000:1. Фирмената технология SmartContrast увеличава допълнително контраста и обогатява зрителното поле с нови нива н а черното и точно предаване на тъмните оттенъци и цветова.

Освен това мониторът разполага и със SmartResponse технология, която дава време за реакция на монитора в 2D режим до 2 мс.

Очаква се цената на монитора в България да е около 400 лв

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.