Archive for април, 2013

За 2013 година Зукърбърг ще получи заплата 1 долар


От 1 януари 2013 г. основателят на Facebook е намалил заплатата си на символичния 1 долар на година и се е отказал от годишните си бонуси. Това става ясно от документите на социалната мрежа, подадени в Комисията по ценни книжа на САЩ. Тази практика е често срещано явление сред мениджърите от Силициевата долина, притежаващи големи пакети акции на своите компании. Символична заплата получават още основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, ръководителят на Oracle Лари Елисън и изпълнителният директор на Zynga Марк Пинкъс. Намалявайки заплатата и бонусите си, Марк Зукърбърг поставя своите доходите в пряка зависимост от финансовите резултати на компанията.

Ще отбележим, че през 2012 г. годишната компенсация на Марк Зукърбърг е била $ 1,99 милиона – с 16% повече спрямо същия период на предходната година. Увеличението се дължи на по-честите бизнес-пътувания на основателя на Facebook: $ 1,22 милиона от общата сума е била изплатена като компенсация за полети с частния самолет на Зукърбърг за нужди на компанията (през 2011 г. Зукърбърг в похарчил за полети „само“ 692 700 долара). Заплатата на главата на най-голямата социална мрежа в света е била $ 503,2 хил., а годишният бонус – $ 266,1 хиляди.

През 2012 г. Марк Зукърбърг е реализирал опции върху 60 милиона акции на стойност 2,3 милиона долара. В хода на първичното публично предлагане (IPO) на акциите на Facebook той е продал 30,2 млн. акции на обща стойност $ 1,1 милиарда. Предполага се, че част от тези пари за били изразходвани за погасяване на данъчните задължения на Зукърбърг. Пакетът акции на Facebook, които в момента притежава Марк Зукърбърг, се оценява на $ 16,4 милиарда. Основателят на Facebook заема 61-во място в списъка на милиардерите, публикуван от Bloomberg.

Pioneer Computers анонсира своя 17,4″ лаптоп DreamBook Power P375


Австралийската компания Pioneer Computers, известна с производството на лаптопи, таблети и неттопи, в рамките на серията DreamBook Power, представи своя нов високопроизводителен лаптоп модел P375. Устройството е с габарити 419x295x42 mm, тегло – 4 kg и е базирано на хардуерната платформа Intel Haswell с четириядрения процесор Core i7, произведен чрез 22 nm технология чрез Tri-Gate методика (транзистори с обемна структура).

DreamBook Power P375 е снабден с 32 GB DDR3 оперативна памет и твърд диск с обем от 1 TB. Дисплеят е с размер на диагонала от 17,3 инча с поддръжка на FullHD формат с резолюция от 1920×1080 пиксела. Графиката е осигурена чрез две 4 GB дискретни видеокарти модел GeForce GTX 780M, работещи в SLI режим, чрез което е увеличена общата графична мощ.

Лаптопът е снабден с оптично Blu-ray устройство, универсален карточетец, Wi-Fi и Bluetooth 4.0 адаптери, Mini DisplayPort и HDMI изходи, четири USB 3.0 и един USB 2.0 портове, а вградената акумулаторна батерия осигурява 230 минути автономна работа.

Лаптопът Pioneer Computers DreamBook Power P375 се предлага на цена от $3000.

5 мм дебелина за дисковете на Western Digital


Най-новата серия хард дискове за лаптопи на Western Digital са най-тънките в света. Устройствата са само 5 милиметра дебели и са с 2 мм по-тънки от всеки друг 2.5 инчов форм-фактор.

Повечетo дискове за лаптопи са 7 или 9,5 милиметра високи и имат две плочи. Новото устройство е с една 500 гигабайтова, заявяват от Western Digital.

Серията включва WD Blue за HDD версията и WD Black за SSHD версията. И двете предлагат 500GB капацитет за съхранение.

„Инженерният ни екип използва нов подход спрямо 5 мм серията с цел да представи ултра-тънък твърд диск, който предоставя един свят на нови възможности и приложения за мобилните компютри…“ заяви Мат Рътлидж, вицепрезидент на Western Digital.

5-те милиметра височина и новят форм-фактор SFF-8784 дават на системните дизайнери по-голяма степен на свобода и намаляват теглото с до 36% в сравнение със стандартните 9,5 мм дискове.

WD използва технология за намаляване на шума и вибрациите наречена StableTrac. Моторният вал е закрепен в двата си края за намаляване на вибрациите и стабилизиране на плочата за по-точно позициониране по време на четене/запис операции. Това също така позволява и по-висока производителност.

Германия глоби Google със $190 хиляди заради неправомерно придобиване на лични данни


От няколко години насам Google очакват присъда от немския град Хамбург, чиито граждани бяха само едни от оплакалите се от неправомерното придобиване на лични данни посредством Wi-Fi от автомобилите на интернет гиганта. По случая поставил черно петно в Европа върху името „Street View“ се води дело от около три години насам, но най-накрая хамбургски комисар по защита на данните и свобода на информацията се произнесе с окончателно решение.

Комисарят присъди на Google глоба в размер на 145 хиляди евро по обвинение в нелегално записване на лични данни, сред които имейли, пароли и снимки. Според хамбургския съд, между 2008-а и 2010-а година Google не просто са фотографирали улици и къщи в рамките на проекта си Street View, но и в същото време са придобивали достъп до местните безжични интернет мрежи, които от своя страна са им отключили пътя към въпросните данни на хиляди потребители. Всички тези лични данни, твърдят от Google, отдавна вече са изтрити.

Комисарят твърди, че това е един от най-сериозните случаи на нарушение на закона за защита на данните регистрирани досега. Google обаче са съдействали по време на цялото дело и са успели да убедят Хамбург, че не са имали никакви намерения да придобиват лична информация и че всичко е един инцидент. Така или иначе, наложената им глоба почти няма да бъде почувствана.

ASUS представи нетбука 1015E


Докато някои анализатори предричат края на ерата на нетбуковете до 2015 година, компанията ASUS, очевидно не вярвайки в тези прогнози, анонсира ново устройство от този вид. То е получило продуктовото обозначение 1015Е и е позиционирано от производителя като „мини-ноутбук“. И макар в обозначението на устройството да няма директна препратка към серията Eee PC, това не променя неговата същност.

Нетбукът ASUS 1015E е базиран на хардуерната платформа Intel и е оборудван с енергийно ефективен двуядрен процесор Celeron 847, работещ на тактова честота 1,1 GHz, както и с дисплей с диагонал 10,1 инча и резолюция 1366 х 768 пиксела. В базовата конфигурация на модела е получила твърд диск с капацитет 320 GB и скорост на въртене на шпиндела 5400 оборота в минута.

В останалата част от списъка със спецификациите на ASUS 1015E са включени уеб камера, заснемаща видео с висока резолюция, четец на карти от стандартите SD и MMC, мрежов адаптер Ethernet и безжичен адаптер Wi-Fi 802.11b/g/n, стерео говорители, два порта USB 2.0 и един USB 3.0, както и интерфейси D-Sub и HDMI.

Размерите на новия продукт са 261,6 х 177,8 х 23,6-36,3 милиметра, а теглото му е 1,24 килограма. Заявеното от производителя максимално време за автономна работа на нетбука е 7,5 часа. Вече е известна и цената, на която ASUS 1015E ще се продава в САЩ – $ 299.

BeagleBone Black – компютър с Linux за $45


Raspberry Pi отприщи вълна от миниатюрни компютри на цени по-ниски от $50. Тези устройства разбира се са предназначени не за средностатистическия потребител, а по-скоро за изследователи, компютърни специалисти или просто хора, които искат да експериментират с техника за различни цели. Същото можем да кажем за поредния такъв компютър – BeagleBone Black – РС, което използва операционната система Linux и струва само $45.

BeagleBone Black е поредното устройство с марка „Beagle“ – линия продукти на Texas Instruments дебютирали още през 2008 година. Компютърът работи с 1GHz-ов процесор Sitara AM335x ARM Cortex-A8 на TI и може да бъде персонализиран по какъвто начин потребителите намерят за удобен. BeagleBone поддържа всички платформи базирани на Linux, включително Ubuntu и Android и има много повече входове и изходи от Raspberry Pi. Това означава, че към него могат да се свързват много повече периферни устройства.

Според TI, BeagleBone Black е най-подходящ за разработване на проекти свързани с електроника или роботика. В момента има около 30 различни платки съвместими с компютъра, които му позволяват да се свързва безпроблемно с устройства като 3D принтери, LCD тъчскрийни и какво ли още не.

Първата партида компютри ще включва 100 хиляди бройки. Предишното поколение BeagleBone успя да се продаде в 50 000 – 60 000 бройки, според TI „на два пъти по-висока цена и два пъти по-малка производителност“. Със сигурност новият модел ще успее да генерира още по-висок интерес сред потребителите.

HP готвят компютри с жестово управление

Leap Motion е компания, станала известна със сензора си за движение, който позволява комуникацията с компютър с помощта на жестове с ръце. Сега те са се съюзили с НР с цел да интегрират технологията си в част от настолните и преносими компютри на компанията. Това е първото подобно партньорство

на Leap Motion – до този момент на пазара не са били предлагани компютри поддържащи технологията им.

Базираната в Сан Франциско фирма планира да продава сензора Leap самостоятел
но за $80, макар че още през януари бяха съобщили за бъдещото му интегриране в някои ноутбуци и настолни компютри на Asus. Е, изглежда плановете им са се променили малко, защото първата компания, която ще представи продукти с Leap ще бъде не Asus, а НР.

Партньорството ще бъде благоприятно и за двете страни. HP ще представят технологията Leap на глобалния пазар и така ще спомогнат развитието на малката американска компания. Leap Motion пък ще допринесат за разнообразяването на продуктовото портфолио на Hewlett-Packard и ще предоставят на отделни техни модели спецификация, която ще им даде преимущество пред конкурентите.

ASUS започна продажбите на хибридния компютър Transformer AiO P1801


Тайванската компания ASUS започна продажбите на най-новия си хибриден компютър, съчетание от десктоп система и таблет Transformer AiO P1801. Устройството е комбинация от гигантски Android таблет и настолен компютър, който от своя страна работи с операционна система Windows 8. Таблетът също може да работи с ОС Windows 8 отделно от док-станцията благодарение на технологията Wireless Remote Desktop, позволяваща преминаване в автономен режим чрез едно единстено натискане на бутон.

Таблетът е оборудван с 18,4-инчов IPS дисплей с поддръжка на Full HD формат (резолюция от 1920×1080 пиксела). Базиран е на процесора Tegra 3 и е снабден с 2 GB оперативна и 32 GB флаш памет, слот за MicroSD карти памет, Wi-Fi 802.11b/g/n и Bluetooth 3.0 модули и акумулаторна батерия, гарантираща 5 часа непрекъсната автономна работа. Теглото на таблета е 2,4 килограма, а габаритните размери възлизат на 464,8х294,6 милиметра. Таблетният модул работи с ОС Android 4.1 (Jelly Bean).

Настолният компютър, който е едновременно и док-станция е снабден с четририядрения микропроцесор Intel Core i5-3350P и видеокартата nVidia GeForce GT 730M. Оборудван е 8 GB оперативна памет, 1 TB твърд диск, слот за SD карти, DVD, 4 USB 3.0 и един USB 2.0 порт, 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 и Ethernet адаптери, USB предавател за включване на безжични клавиатура и мишка, HDMI изход.

Цената на компютърната система Transformer AiO P1801 в най-големия онлайн магазин Amazon възлиза на $1300. Купувачът допълнително получава и 32 GB безплатно онлайн дисково пространство в Asus WebStorage за срок от три години.

Нетбукът изчезва до две години


От няколко години насам се говори, че таблетът рано или късно ще сложи край на един друг популярен навремето технологичен мобилен клас – този на нетбука. Според фирмата IHS iSuppli това ще се случи в близките две години. Според последните прогнози на фирмата нетбукът ще изчезне от пазара до края на 2015 година.

През 2010 година продажбите на нетбуци достигаха 32 милиона. От IHS iSuppli обаче са на мнение, че до края на тази година те няма да надвишат 3,97 милиона. Ако прогнозата им е вярна, при тазгодишните продажби ще се отчете огромен спад от 72% спрямо миналата година, през която бяха продадени 14,13 милиона бройки. През 2014 година, прогнозират от фирмата, продажбите ще са малко повече от четвърт милион. А през 2015 – нула.

IHS iSuppli дават същата причина за спада в продажбите на нетбуците – популярността на таблетите, които бързо се настаниха в празното пространство между телефоните и преносимите компютри, изтиквайки оттам по-малките като размери и възможности нетбуци. От фирмата смятат, че главният виновник за цялата тази тенденция е iPad, но отскоро към него могат да бъдат добавени и много успешни таблети с Android.

SuperSpeed USB вече позволява скорост за трансфер на данни до 10 Gbps


На сайта на организацията USB Implementers Forum (USB-IF) се появи съобщение, че по време на откритото днес в Пекин събитие Intel Developers Forum (IDF) ще бъде представена новата спецификация SuperSpeed ​​USB (USB 3.0). Също така ще стане широко достъпна и спецификацията USB Power Delivery, утвърдена миналата година.

Актуализацията на SuperSpeed ​​USB, предварителната информация за която се появи през януари, ще увеличи пропускателната способност до 10 Gbps. За обмена с по-голяма скорост са нужни нови кабели, но те ​​са напълно съвместими със съществуващото оборудване.

Що се отнася до спецификациите на USB Power Delivery, съответните електронни устройства са вече в процес на разработване. Спомнете си, че USB Power Delivery позволява използването на един кабел за обмен на данни и подаване на електроенергия, а максималната мощност е 100 вата. Според ръководството на USB-IF, „потребителите скоро ще могат да удовлетворят всичките си потребности [за обмена на данни с мобилните устройства и тяхното захранване] с един USB кабел“.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.