Archive for май, 2013

Нова измама във Facebook: Fan Page Verification Program


Брет Кристенсен, който поддържа сайта за оповестяване на нови измами свързани с имейл комуникацията и социалните мрежи Hoax-Slayer съобщава за нова измама, която е забелязал тези дни във Facebook.
Тя е насочена към притежателите на Fan Page страници и целта на измамата е повече от тривиална – кражбата на оторизираща информация.

Самото съобщение твърди, че идва от отдела по безопасност към социалната мрежа (Facebook Security) и че се въвежда нова функция, която засяга безопасността, която се нарича Fan Page Verification Program, вследствие на което собственици на страници трябва да последват линк, попълнят оторизиращите си данни и си създадат 10-цифрен код за безопасност, който да впишат в определено поле. Ако не го направят, страницата им ще бъде заличена от Facebook до 30.05.2013г.
Чрез използването на техники за спечелване на доверието в съобщение изпратено до собственика на страницата се съобщава, че след кражбата на множество Fan Page страници напоследък, мрежата въвежда нова политика. Но тъй като страницата има много „Like“-ове и предлага висококачествено съдържание, то страницата няма да бъде изтрита. Собственикът е предупреден за възможното изтриване на страницата и му е посочен линк, който да последва и попълни данните си.

След като собственикът на страницата направи всичко, което му е казано, имейл не идва. И страницата в социалната мрежа вече не е негова, а мошениците използват току-що превзетата страница, за да атакуват потребители на откраднатата страница като се възползват от това, че жертвата мисли, че съобщението идва от познат източник.
Facebook прави промени в политиката си по безопасност от време на време и от това се възползват кибермошениците. За това трябва да бъдете много внимателни, когато кликате на връзка в страницата ви.
Бъдете винаги информирани и премислете преди да кликнете върху връзка. Избягвайте свалянето на файлове и при никакви обстоятелства не предоставяйте логин информацията си. Не е излишно да прочете още веднъж правилата на мрежата и не забравяйте, че Facebook има страница за управление на сайта, на която може да се информирате за евенталните промени във Facebook.

Smartvote представи продукта си SmartCandy – най-малкия мини-компютър


Има голям избор от мини-компютри, които са с TV-приставки и се свързват към телевизора. Има както монолитни устройства, така и с външна Wi-Fi антена, която решава проблема със слабия прием на сигнала от този тип компютри.

Размерите на мини-компютрите надвишават тези на традиционните „флашки“ няколко пъти. Производителят Smartvote обаче представи мини-компютър, работещ с Android 4.1, който по-скоро прилича на флаш-памет. Размерите му са 68 х 29 х 12 мм, а теглото – 30 грама.

В основата на този мини-PC е залегнал чипа Rockchip RK3066, който разполага с 1.6GHz двуядрен процесор ARM Cortex-A9. Размерът на оперативната памет е 1 GB, а на вградената флаш-памет – 8 GB (има и слот за карти памет във формат microSD). Устройството няма безжични модули. Този проблем обаче се решава чрез свързването на външен модул Wi-Fi (пристига в комплекта) посредством наличния micro-USB порт. Също така, в комплекта идва и преходник от micro-USB на USB.

Цената на мини-PC SmartCandy е $ 35. За допълнителните $ 3 може да се закупи и външен модул Ethernet и три-портов хост-контролер USB 2.0, който се включва в micro-USB порта.

Lenovo отчетоха рекордни продажби на компютри


Цялата РС индустрия се оплаква от ниски продажби – тенденция, която продължава вече няколко години. Изглежда обаче кризата на пазара не е успяла да окаже неблагоприятно въздействие върху Lenovo. Напротив, китайската компания отчете рекордни продажби на компютри за финансовата си година завършваща на 31 март.

Lenovo са успели да реализират продажби в размер на $34 милиарда – с 15% повече от миналата година. Печалбата им възлиза на $635 милиона – с 34% спрямо предишните дванайсет месеца. Доставките им на персонални компютри са се увеличили с 10,2% – наистина невероятно постижение, като се има предвид факта, че доставките на всички компании взети заедно са намалели с 8,1%.

В момента китайците държат 15,5% от световния пазар за компютри и буквално дишат във врата на НР. Според някои анализаторски фирми, двете компании вече си оспорват лидерската позиция.

Каква обаче е причината зад успеха на Lenovo особено в глобалния контекст на криза на пазара за компютри? Според специалистите, ключът се крие в стратегията за международно разширяване, която пое преди време китайската компания. В момента Lenovo имат завидни позиции на пазарите в Европа, Близкия изток, Африка и Северна Америка.

Немски учени постигнаха рекорд за wi-fi скорост


Екип от немски изследователи от Института Фраунхофер към Технологичния университет в Карлсруе създаде нова технология, с която бе постигната рекордна скорост на пренос на данни по безжичен път.
Това, което използват те бива наречено от тях просто „по-добър хардуер“ и работи на радио честота в диапазона от 200 и 280 GHz. С помощта на новия метод, наречен Millilink могат да бъдат пренесени данни на разстояние от около километър (или по-точно 0.6 мили) със скорост от 40GB/s. Технологията на немските учени е почти 2300 пъти по-бърза от използвания днес стандарт за пренос на данни по безжична мрежа 802.11n и е 46 пъти по-бърза от очакваният 802.11ad стандарт.

На теория, използвайки новата технология би могло да се напълни 4-терабайтов диск с данни за под 100 секунди, но това е засега е само на теория, тъй като едва ли има SSD или HDD устройство, което да издържи на подобна скорост.
Макар и да звучи като свръхзвукова технология, то размерът на чипа, който приема и предава данните е с размери 4 x 1.5 квадратни милиметра. Технологията би могла да има изключително широко влияние и да подобри значително обменът на данни по безжичен път в по-далечно бъдещо, но ако бъде развита и възприета по-скоро това може като начало да окаже сериозно влияние върху скоростта на преноса на данни в слабо заселени и отдалечени райони. Изследователите посочват също така, че поради това, че на подобни честоти атмосферата показва ниски нива на разреждане, то технологията би се представила отлично и при лоши атмосферни условия. Експериментът, който потвърждава валидността на новата технология е бил проведен от покривите на два небостъргача.

TP-Link представи Archer C7, със следващото поколение Wi-Fi


Производителят на мрежово и комуникационно оборудване TP-Link представи новия си безжичен двудиапазонен Gigabit рутер Archer C7 AC1750, който поддържа следващото поколение Wi-Fi стандарт 802.11ac. Това гарантира три пъти по-висока скорост за пренос на данни и го прави много добър избор за услуги като висококачествен (HD) пренос на видео, видеоконференции, споделяне на екрана по време на работа, онлайн игри и други задачи, изискващи голям мрежов капацитет. Достъпната цена на устройството, както и лесната му употреба го правят подходящо за малки и средни фирми, както и за домашни потребители. Моделът може да се използва ефективно за обезпечаване на малки и средни по големина офиси, изложбени площи и шоурумове, конферентни зали, хотели и заведения. У нас той се предлага от българския доставчик на мрежово оборудване и компютърна периферия Ланком България.

Едно от ключовите предимства на AC1750 е възможността за едновременна работа на честота 2.4GHz при скорост 450Mbps и на честота 5GHz при 1300Mbps, което гарантира общ капацитет за безжичен пренос на данни от 1.75Gbps. Това позволява много по-голяма гъвкавост и обезпечава съвместната работа на голям брой приложения. Така например прости задачи като изпращането на електронна поща или браузването в интернет могат да бъдат осъществени през диапазона 2.4GHz, докато такива изискващи значителен капацитет като онлайн видео, онлайн игри и др. могат да се осъществят по същото време през диапазона от 5GHz, без да си пречат. Трите външни 5dBi антени, които обслужват предаването на честота 5GHz и трите вътрешни антени за 2.4GHz гарантират максимално безжично покритие и надеждност навсякъде, включително и в най-отделечените точки на дома или офиса, както и в коридори, дворни пространства и т.н.

Чрез режима Guest Network Access устройството позволява защитен Wi-Fi достъп за гости, споделяйки домашната или офисната мрежа. Archer C7 разполага с два USB порта за свързване на принтери, карти с памети, мултимедия и други външни устройства. Освен това рутерът е оборудван с един Gigabit WAN порт и четири Gigabit LAN порта, които гарантират много по-висока скорост от стандартните Ethernet мрежи. Моделът поддържа новия интернет протокол IPv6, което гарантира запазване на инвестициите, направени в мрежово оборудване.

HP започна продажбите на хибридния лаптоп EliteBook Revolve 810 в Япония


Компанията HP започна продажбите на своето най-ново хибридно устройство на японския пазар. EliteBook Revolve 810 е съчетание от мощен таблет и лаптоп от бизнес класа. Устройството е снабдено с лек и здрав корпус, изготвен от висококачествени магнезиеви сплави, чрез който е постигната дебелина от 22,5 mm и тегло 1,4 kg. Апаратът е базиран на процесорната платформа Ivy Bridge и е снабден с микропроцесор Intel Core (Core i3-3227U или Core i5-3437U), като графиката се осигурява от вградения графичен процесор Intel HD 4000.

HP EliteBook Revolve 810 е оборудван с 11,6-инчов дисплей с резолюция от 1366×768 пиксела, покрит със защитен слой стъкло марка Corning Gorilla Glass 2. Оборудван е с 12 GB оперативна DDR3 памет, mSATA SSD устройство с капацитет от 128 GB, слот за включване на microSD карти памет и контактна повърхност за съединяване с док-станцията. Притежава Wi-Fi и Bluetooth модули, HD уеб-камера, висококачествена SRS Pro аудиосистема, два USB 3.0 и един DisplayPort 1.1a порта. Лаптопът е сертифициран за работа с ОС Windows 7 и Windows 8.

Моделът HP EliteBook Revolve 810, снабден с процесор Core i3-3227U и предварително инсталирана 64-битова ОС Windows 7 Professional струва на японския пазар $1577. Вариантът с по-мощния процесор Core i5-3437U и ОС Windows 7 Professional може да бъде закупен на цена от $1790.

Lenovo пуснаха хибридния ноутбук Yoga 11S с Windows 8


От известно време насам Lenovo говорят за предстоящия си таблет/ноутбук Yoga 11S. Най-накрая хибридното устройство бе пуснато в продажба и вече може да се поръча от сайта на компанията. (Доставките обаче започват след месец.)

Yoga 11S е 11,6-инчов ултрабук, който може да се трансформира в таблет. Екранът му може да се извие назад за достигане на така наречения „режим палатка“ или да се ползва в „изправен режим“ като обикновен дисплей. За разлика от оригиналния Yoga 11, този тук използва за операционна система не Windows RT, а Windows 8. Потребителите ще могат да избират между два цвята – „мандариново оранжево“ или „сребристо сиво“.

Мултитъч HD екранът поддържа резолюция от 1366 х 768 пиксела. Устройството има и HD камера, която снима видео в 720р, както и четириклетъчна презареждаща се батерия.

Модел с процесор Core i3, 4GB памет и 128GB SSD струва $799,99. По-мощният модел ще ви коства $1349,99. Yoga 11S би трябвало да се появи по магазините около 23 юни.

Още едно хибридно устройство от HP съчетаващо функциите на таблет и лаптоп


Hewlett-Packard продължава серията си от анонси с официалната презентация на още едно хибридно устройство, съчетаващо функциите на таблет и лаптоп. Хибридният компютър HP SlateBook x2 е снабден с 10,1-инчов екран с IPS матрица и разделителна способност от 1920х1200 пиксела, базиран е на процесорната платформа NVIDIA Tegra 4, снабдена с четири ядра ARM Cortex-A15, която съвместно с инсталираната 2 GB оперативна памет осигурява отлична производителност.

За съхраняване на информацията е предвидена 16 GB постоянна памет, която може да бъде разширена чрез microSD карти, а клавиатурата, която е и едновременно док-станция, е снабдена с USB 2.0 и HDMI интерфейси, разположени под слота за SD карти памет.

HP SlateBook x2 работи под управлението на операционната система Android 4.2.2 Jelly Bean и по всичко личи, че това е първият хибриден компютър, разполагащ с NVIDIA Tegra 4 графика.

Продажбите на HP SlateBook x2 започват през месец август тази година, като цената е поносима – $480.

Обновеният модел Lenovo ThinkPad X230s е с тънка конструкция и тежи само 1,28 килограма


Високопроизводителният 12-инчов лаптоп Lenovo ThinkPad X230 се появи на пазара преди около една година. Сега Lenovo обнови устройството и го направи по-тънко и по-леко. На практика, това е вече нов лаптоп от „S“ клас. Преносимият компютър Lenovo ThinkPad X230s е тънък само 17,7 милиметра и тежи 1,28 килограма. Това е постигнато чрез използване на корпус от въглеродни влакна.

Лаптопът е снабден с 12,5-инчов IPS екран с резолюция от 1366х768 точки, 8 GB оперативна памет, твърд диск с обем от 1 TB или 256 GB SSD, скенер за пръстови отпечатъци, два USB 3.0 порта и уеб-камера. Преносимият компютър разполага с достатъчно голям тъчпад и стандартния за ThinkPad моделите джойстик. Устройството е оборудвано с Core i7 микропроцесор, а екранът може да бъде завъртан до 180 градуса.

Цената на Lenovo ThinkPad X230s възлиза на 1200 американски долара.

Microsoft предупреди потребителите за троянски кон, който превзема Facebook акаунти


От Microsoft са открили зловреден код в различни разширения за Google Chrome и в добавки на Firefox. Вирусът е способен да открадне акаунт във Facebook. Изглежда, че няма подобни разширения за Internet Explorer или Safari.

Троянският кон, Trojan:JS/Febipos.A, за първи път е засечен в Бразилия. Той може да бъде добре прикрит в различни браузър разширения. Когато вече е инсталиран първата му задача е да провери дали потребителят е влязъл във Facebook. Ако е така се прави опит да се свали файл, който включва списък от команди. От Microsoft са открили, че командите са най-различни: харесване на страница, споделяне на връзка, писане на коментари и съобщения, изпращане на покани и присъединяване към групи, и дори чат с приятели.

Microsoft са наблюдавали Facebook страница, на която вирусът често публикува и са забелязали, че коментарите и харесванията нарастват, което значи, че броят на потребители, които са инсталирали плугина също нараства. Не става ясно как авторите на троянския кон са накарали техните жертви да инсталират разширенията.

Добрите новини са, че вирусът не се е разпространил прекалено много (за сега само в Бразилия).

За да бъдете сигурни във вашите браузър разширения и приложения ги инсталирайте само от сигурни източници, като магазините за приложения на Chrome и Firefox.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.