Archive for юни, 2013

Maingear пуснаха нова линия настолни компютри с течно охлаждане


Maingear представиха нова линия настолни компютър на име EPIC. Моделите EPIC Force и EPIC Rush са малко по-различни от останалите компютри на компанията като причините са две: първо, те работят с последно поколение процесори и съответно предлагат по-голяма производителност и, на второ място, имат течно охлаждане от фирмата EKWB.

Линията EPIC е подобна на линията VRTX, но потребителите ще имат избор от различни по размер шасита и различни по възможности процесори. Най-големият сред всички модели е EPIC Force, чието шаси се нарича Obsidion 900D и едно от най-гъвкавите шасита на фирмата Corsair. Obsidion 900D може да побере огромна дънна платка, последно поколение процесор Intel Core i7, до четири графични процесора.

Що се отнася до EPIC Rush, шасито, което този по-малък компютър използва, е Corsair Obsidion 350D microATX – също толкова гъвкаво, колкото и Obsidion 900D, но предлагащо по-малко място за компоненти. В случая, потребителите могат да конфигурират машината със същия централен процесор и още два графични процесора.

И двата модела поддържат технология на име BiTurbo, която гарантира, че дори едната охлаждаща помпа да откаже, втората ще продължи да работи. EPIC Force използва за охлаждане три, а EPIC Rush – два радиатора с медни ядра, които са оптимизирани за почти безшумна работа.

На този етап не е ясно на какви цени ще се продават компютрите и кога точно ще бъдат пуснати на пазара.

Специалистите вече започват да говорят за мерната единица йотабайт


Имаше време, когато и 20GB ни изглеждаше като много информация. Днес повечето смартфони имат по-голям капацитет. Гигабайтът като мерна единица обаче отдавна е спрял да впечатлява. С увеличаването на използването на данни за транзакции, електронни записи и изображения, специалистите започнаха да измислят мерни единици по-големи от гигабайта.

Първо дойдоха терабайтите, след това петабайтите и най-накрая екзабайтите. Размерът на данните обаче продължава да расте и анализаторите вече подготвят нов термин обозначаващ един милион петабайта: запознайте се с йотабайта. Повечето калкулатори дори не могат да изпишат на дисплея си подобно число. Това обаче не означава, че един ден няма да имаме нужда от този термин.

Ако следим какво става в Щатите, този ден може би ще дойде по-рано от очакваното. Още този април Белия дом представи нова научна програма наречена „Изследване на мозъка чрез усъвършенствани иновативни невротехнологии“. Според специалистите, участващи в програмата, резултатите от този амбициозен проект целящ „картографирането на човешкия мозък“ може би ще съдържат поне няколко йотабайта данни.

Все още повечето бизнеси работят с терабайти информация. Наскоро обаче от Oracle публикуваха проучване, в което 5% от анкетираните компании са споделили, че обработват между един и десет петабайта данни, а 6% са посочили дори повече от 10 петабайта.

ASUS представи два нови лаптопа от X-серията си


По-рано днес, от компанията ASUS разпространиха съобщение до медиите, с което официално представиха най-новите си лаптопи: 14 и 15-инчови модификации, попадащи в Х-серията на марката.

Машините, снабдени с Intel Core процесори, имат безупречен външен вид с тънък профил и се предлагат в пет цвята – червен, син, бял, и сив мат или гланц.

И двата нови модела работят с видео карти на NVIDIA GeForce 700, които по думите на компанията позволяват оптимизирана графична производителност и по-дълъг живот на батерията..

Новите лаптопи разполагат също така с АSUS Super Hybrid Engine II, като благодарение на тази технология преминават в рамките на 2 секунди от sleep mode в работен режим, и могат да издържат до 2 седмици на standby, с автоматична save-to-disk защита на данните, когато нивото на батерията падне под 5%.

В новите Х-лаптопи на компанията можем да видим и фирмената технология SonicMaster, която предлага подобрен звук, който е по-мощен, с по-широк диапазон на честотата, по-дълбоки баси и подобрена яснота, които осигуряват по-въздействащо възпроизвеждане на музика или звук от филми и игри.

Благодарение на големите мултитъч тъчпади и Smart Gesture технологията и двата лаптопа предлагат отличен контрол върху операционната система, с която моделите пристигат – Windows 8.

А ето и пълните спецификации на двата модела

-Процесор: Intel Chief River Core i7 / i5 / i3
-Операционна система: Windows 8
-Дисплей: X450: 14-инчов (1366 x 768)
X550: 15.6-инчов (1366 x 768) с антирефлексно покритие
-Камера: 720p HD уебкамера
-Памет: 2.5-inch SATA II 5400rpm хард диск (320/500/750GB/1TB /
2.5-inch SATA II 7200rpm хард диск (500/750GB)
Свързаност: Wireless 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
-Портове: VGA, USB 3.0, USB 2.0, Gigabit Ethernet, HDMI, 3.5 мм audio in/out
-Батерия: 37Wh Li-ion (2600mAh)
-Цветове:Червен, син, бял, сив
-Размери: X450: 348 x 241 x 31.7 мм
X550: 380 x 251 x 31.7 мм
-Тегло:X440: 2.1 кг
X550: 2.3 кг

Компютърният софтуер стана на 65 години


На този ден преди точно 65 години се заражда едно от най-влиятелните изобретения на двайсети век: компютърният софтуер. Мястото е университетът Виктория в Манчестър, а датата – 21 юни 1948 година. На този ден експерименталният компютър наречен „Baby“ (но всъщност носещ името Manchester Small Scale Experimental Machine) зарежда първата си „програма“.

Baby, който е дело на изобретателите Фредерик Уилямс, Том Килбърн и Геоф Туутил, не е първият компютър, на който може да се програмира. Но именно тази машина с оперативна памет 1024 бита се превръща в основа на първите потребителски компютри, които ще се появят по-късно. Устройството не е било предназначено за практически цели, а само за тестване на една от най-ранните форми на компютърна памет носеща името „тръбата на Уилямс“. Дори през 1948 година този модел е изглеждал примитивен, но никой не може да оспори факта, че е съдържал всички елементи, които стоят в основата на модерния компютър.

За Baby са били писани общо три програми. Първата – тази, чието съществуване честваме днес – е съдържала общо седемнайсет инструкции и е била разработена от Килбърн. Целта на програмата е била да намери най-високото число делимо на 218 (262,144) чрез опитване на всяко цяло число от 218 до 1. На Baby са му били нужни 3,5 милиона операции и 52 минути, за да достигне до отговор на задачата. Общият брой думи в кода на програмата бил само 25.

Lenovo представи ултрабука ThinkPad S531


Компанията Lenovo представи нов ултрабук с названието ThinkPad S531. Устройството от бизнес-клас е оборудвано с екран, който може да се отваря на 180 градуса. Теглото на новия продукт е около 2,3 килограма. Той ще се появи в продажба в две цветови решения – в сребрист и в черен цвят.

Дисплеят на устройството има диагонал 15,6 инча, като по този начин той е малко по-голям от екраните на повечето ултрабукове. В допълнение, размерите на Lenovo ThinkPad S531 са позволили на производителя да оборудва устройството с удобна влагозащитена клавиатура с подсветка.

Освен с тъчпад, ултрабукът разполага и с мини-джойстик TrackPoint, разположен близо до центъра на клавиатурата, два порта USB 3.0, интерфейси Ethernet и HDMI, аудио жак, както и с четец на карти. Ултрабукът Lenovo ThinkPad S531 е оборудван със стереоговорители JBL и два цифрови микрофона.

Капацитетът на батерията на устройството е 62.8 Wh. Производителят отбелязва, че той е достатъчен за осигуряване на автономна работа на ноутбука в продължение на 9 часа, при това с включена подсветка.

В продажба ще постъпят модификации на ултрабука със скенер за пръстови отпечатъци и без такъв. Освен това компанията предлага на потребителите заедно с ноутбука Lenovo ThinkPad S531 да закупят и зарядно устройство (ThinkPad OneLink Dock), оборудвано с допълнителни портове USB.

Останалите технически характеристики на новия продукт, както и ориентировъчната му продажна цена, засега не се съобщават.

Force Media започна продажбите на 8 GB универсален USB стик с два изходни порта


Японската компания Force Media представи на пазара своята универсална 8 GB версия на USB стик от серията J-Force. Моделът JF-UFDP8S е оборудван с два входно-изходни порта: USB A порт и microUSB B порт. Портовете са разположени от двете страни на флаш-стика по такъв начин, че осигуряват работа както с десктоп системи, така и със смартфони и таблети. И двата порта са защитени чрез отделни и специфични пластмасови капачки, които придават на стика цялостен вид, независимо от използвания входно-изходен порт.

JF-UFDP8S е с габаритни размери 18.0 x 73.1 x 9.2 милиметра, тегло 12 грама и работят чрез USB 2.0 интерфейс. Работната температура на тези стикове е от 0 до 40 Целзиеви градуса, а влажността не бива да е по-висока от 80%. Производителят гарантира пълна съвместимост с операционните системи Windows 7 и 8 (32/64-битови варианти) / Vista (32/64-бита) / XP, Mac OS X 10.7/10.6/10.5/10.4, Android 2.3/3.1/3.2/4.0.

Цената на универсалния USB стик JF-UFDP8S в Япония възлиза на 2480 йени или приблизително $26.

Каталожният код на USB стика JF-UFDP8S е 4571307556133, а компонентът е снабден с едногодишна гаранция.

Thanko Flick Finger Mouse: компютърна мишка за показалеца

Компанията Thanko представи необикновения манипулатор Flick Finger Mouse, предназначен за използване с мобилни устройства и преди всичко с таблети и лаптопи.

Flick Finger Mouse може да бъде използван в два режима: в качеството на обикновена компютърна мишка с необичайно малки размери, както и в ролята на манипулатор, работещ чрез жестове. Във втория случай устройството се закрепя към показалеца с помощта на специален пръстен, а потребителят премества курсора на екрана чрез движение на ръката във въздуха. Бутонът на тази компютърна мишка се натиска с помощта на палеца.

За обмен на данни с компютъра, Flick Finger Mouse използва безжична връзка, дейставаща на разстояние до 10 метра. В комплекта е включен специален Wi-Fi предавател с USB интерфейс, който едновременно служи и за зареждане на акумулаторната батерия, която с едно зареждане осигурява 24-часова непрекъсната работа на манипулатора.

Компютърната мишка е с размери 56x22x10 милиметра и е с тегло само 13 грама. Производителят гарантира съвместимост с операционните системи Windows, Mac OS X и Android. Цената на Flick Finger Mouse възлиза на $75. Устройството се продава с шестмесечна гаранция.

За първи път Facebook открива сървърен център извън САЩ


Най-голямата социална мрежа в света Facebook откри първия си сървърен център извън Съединените щати. Той се намира в Северна Швеция и ще обслужва данните на 350 милиона потребители.

Центърът е разположен близо до град Лулея, само на 100 километра от полярния кръг. Мястото е избрано с цел да се използва студеният климат, който да охлажда компютрите по естествен начин.

Комплексът се състои от три сгради, всяка от които с площ от 28 000 квадратни метра, и е захранван изцяло с хидроенергия. Така компанията ще намали броя на генераторите и охлаждащата техника с повече от 70 на сто, похвалиха се от ръководството. Центърът ще обслужва целия европейски трафик на „Facebook“.

Facebook не е първата интернет компания, която се възползва от климата и ресурсите на полярните области. През 2011 г. Google построи собствен център за база данни във Финландия, а вече планира и да го разшири. Инвестицията е за 150 милиона евро.

Zotac представи на пазара мини-компютъра ZBox ID90 с Core i7 процесор


Zotac започна производството на мини персонални компютри с високопроизводителни процесори. В края на миналата седмица бе представен компютърът ZBox ID90 от същия клас, базиран на 4-ядрените процесори Core i7-3770T с Ivy Bridge. Процесорът работи с тактова честота от 2.5 GHz (до 3,7 GHz в турбо режим) при TDP едва 45 W.

Моделът ZBox ID90 Plus е оборудван с 4 GB оперативна памет и 500 GB твърд диск. Обикновеният ZBox ID90 е снабден с две места за 25-инчови HDD/SSD и поддържа инсталирането на не повече от 16 GB SO-DIMM DDR3-1600 оперативна памет. Общото и при двете модификации е дънната платка Zotac, базирана на H61 чипсет, мрежовите адаптери Wi-Fi (802.11 b/g/n) и Bluetooth 4.0, универсалния карточетец SD/SDHC/SDXC/MMC, 7.1 каналния аудио чип и SATA 3 Gb/s порта.

На външните страни на компютърната кутия са разположени Single-Link DVI-I, HDMI, USB 3.0 (2), USB 2.0 (2), RJ-45 (2) итерфейсите, както и оптичния S/PDIF. Налични за гнезда за микрофон и слушалки, както и букси за Wi-Fi антена.

В комплекта на този мини PC са включени: външен захранващ блок, кабели, поставка, VESA закрепване, дистанционно управление, две Wi-Fi антени, инфрачервен приемник, DVI—D-Sub преходник, ръководство на потребителя и диск с драйвери.

Моделът Zotac ZBox ID90 се продава на цена от €498, а версията Plus с 500 GB твърд диск и 4 GB оперативна памет струва €595.

Intel представи най-бързата в света външна Thunderbolt флаш-памет

На изложбата Computex 2013 в Тайпей, Intel представи едно много интересно устройство – това е аналог на стандартната USB флаш-памет, но се включва към Thunderbolt порта и работи многократно по-бързо от всеки външен USB стик.

Високата скорост на четене и запис не бива да ни учудва, понеже технологията Thunderbolt работи със скорост за предаване на данни 10 Gb/s, което е много по-бързо от USB 3.0 интерфейса и разбира се, от USB 2.0. Стандартът USB 3.0 осигурява предаването на данни със скорост около 5 Gb/s. Intel вече представиха своя нов Thunderbolt 2.0 интерфейс, осигуряващ скорост за предаване на данните 20 Gb/s, което означава, че за тази технология могат да бъдат създавани изключително бързи флаш стикове. В представения на изложбата флаш-стик, Intel са поставили обикновен SSD SanDisk.

Засега не са много устройствата, снабдени с Thunderbolt интерфейс, а и за неговото използване е необходим доста скъп оптичен или меден кабел, съответстващ на стандарта и необходим за включването на Thunderbolt периферия. Що се отнася до външния Thunderbolt-флаш, за неговото включване и използване не е необходим никакъв кабел, понеже той се включва непосредствено към порта.

Сега корпорацията Intel разработва усъвършенстван Thunderbolt интерфейс с по-ниска консумация на електрическа енергия и възможност за предаване на данни към и от мобилни устройства. Да не забравяме, че Thunderbolt поддържа предаването на данни чрез PCI-Express 2.0 и DisplayPort стандартите.

Thunderbolt интерфейса има бъдеще и представеният прототип на външна Thunderbolt-флаш памет е пример за неговата универсалност.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.