Archive for юли, 2013

Sony и Panasonic обединяват усилия в опит да създадат 300GB оптичен диск


Sony и Panasonic ще обединят усилия в опит да създадат 300-гигабайтов оптичен диск. Това съобщи по-рано днес Panasonic в специално изявление.

Според сведенията двете компании ще опитат да създадат невероятния диск, които да улесни максимално компютърните потребители при преноса на данни, а премиерата на този тип дискове се очаква някъде в края на 2015-та година. От двете компании твърдят, че основната цел на този продукт ще е да се улеснят професионалните потребителите и особено онези бизнес юзъри, които се нуждаят от място на което да складират голям обем информация.

Сред евентуалните купувачи на такъв тип дискове Sony посочва компаниите от видео индустрията, за които това със сигурност ще е един голям плюс. Сред другите евентуални заинтересовани от 300-гигабайтови дискове биха могли да са и т.нар. „облачни услуги”, които се нуждаят от огромно пространство за складиране на информацията.

„Оптичните дискове са чудесен начин за защита на дадена информация. Те не се влияят от температурата или влажността, времето не им се отразява негативно” споделят от Panasonic. „Не на последно място дисковете позволят и записването на най-различни формати върху тях.”

Днес е Денят на системния администратор

Всяка година в последния петък на месец юли администраторите на корпоративни и домашни мрежи, бази данни, пощенски системи, програмни комплекси и други „бойци на тихия фронт“ отбелязват своя професионален празник – Денят на системния администратор. Или, в американския му вариант, Денят на благодарността към системния администратор (System Administrator Appreciation Day).

Казват, че професията на сисадмина е подобна на тази на лекаря – ако всичко работи добре, никой не си спомня за него, но ако спре да функционира, изведнъж всички се сещат за него и го молят за помощ. За основател на празника се счита американецът Тед Кекатос – системен администратор от Чикаго, който сметнал, че, макар и само веднъж годишно, системните администратори трябва да почувстват благодарност от страна на потребителите. За първи път ставащият все по-популярен празник е отбелязан на 28 юли 1999 година.

Празникът уверено излиза и на международната арена – освен в Америка, той вече се отбелязва и по целия останал свят. На този ден е прието да бъде отдавано дължимото на хората, осигуряващи функционирането на корпоративните мрежи и компютри, от които в крайна сметка зависи успешната работа на компаниите.

И нещо повече – ако четете това, благодарете на системния администратор и помнете, че той или тя е само един от стотиците или дори хиляди хора, благодарение на чиято работа във Вашата пощенска кутия идват безпроблемно електронни писма, осъществявате връзка по интернет с всяко кътче на планетата или четете любимите си сайтове.

Средната интернет скорост в света достигна 3,1Mbps


Средната интернет скорост в света нараства с всяка изминала година. Или поне така сочат данните на американската компания Akamai, която за още една година направи проучване на световния интернет и неговата скорост.

Според информацията от доклада на компанията средната скорост на интернета в света е достигнала 3,1Mbps през първото тримесечие на 2013-та година. Това означава ръст от 4% спрямо същия период през 2012-та.

Освен скоростта, Akamai е изследвал и броя на уникалните IPv4 адреси, които са достигнали 734 милиона броя за първите три месеца на 2013-та. По този начин интернетът отчита ръст и тук, след като за последното тримесечие на 2012-та броят на IPv4 адресите е бил с 34 милиона по-малко.

Междувременно Южна Корея остава на първо място по най-бърза средна скорост на интернета. Азиатската страна предлага средна скорост от 14,2Mbps на своите потребители. Най-високата скорост обаче е отчетена в друга азиатска страна – Хонг Конг и неговите 63,6Mbps.

От Akamai са се погрижили да обърнат внимание и на сигурността в интернет и статистиките, свързани с нея. Според проучването хакерските атаки през периода януари – март 2013-та са дошли от 177 различни страни.

Продажбите на SimCity достигнаха 2 милиона

Популярната билдинг игра на Electronic Arts SimCity официално вече бе продадена над 2 милиона пъти. Това съобщи президентът на EA Labels Франк Гибо в интервю за GamesBeat.

Въпреки трудното начало на играта през март, Гибо сподели, че нещата вече изглеждат далеч по-добре. Специалистът обаче не пропусна и да се пошегува със ситуацията от онзи месец, като заяви, че всички се надяват никога повече това да не се повтаря.

„От появата на играта сме продали вече над 2 милиона копия, а броят на редовно играещите се увеличава с всеки изминал ден. SimCity е успех за нас” сподели Гибо. „Все пак не сме забравили провалът от първия месец след появата на играта. Надяваме се никога да не се повтори нещо подобно. Вярваме, че нацелихме правилната посока и потребителите са удовлетворени.

Гибо добави още, че ценните потребителски отзиви са позволили на компанията уверено да заяви, че The Sims 4, който се очаква през 2014-та година, ще е изцяло офлайн игра.

„През последните няколко месеца започнахме по ясно да осъзнаваме какво точно харесват играчите и какво не в този жанр игри” каза експетът. „Именно благодарение на отзивите от SimCity решихме, че вече имаме достатъчно материал, за да създадем The Sims 4 в изцяло офлайн вариант.”

В дата-центровете на Microsoft се намират над един милион сървъри

Microsoft не пести пари при строителството на дата-центрове и има сериозен успех в това направление. Неотдавна, по време на Worldwide Partner Conference, изпълнителният директор на корпорацията Стив Балмър съобщи, че в дата-центровете на Microsoft вече са разположени повече от един милион сървъри. Той добавя, че Интернет-гигантът Google има повече сървъри, а Amazon „съвсем малко по-малко“.

Amazon се счита за най-големият играч на хост пазара и електронните облаци, като в неговата инфраструктура Amazon Web Services са поместени огромно количество сайтове. Според сравнението на Стив Балмър, структурата на Microsoft е по-обширна и по-голяма.

Дата-Центърът на Microsoft в Дъблин, Ирландия

Любопитно е, че сведения за броя сървъри на големите Интернет-компании на практика никога не се разпространяват, а информацията с какво са оборудвани дата-центровете се пази по-строго от военна тайна. Независими аналитици по косвени признаци (IP диапазони, консумация на електрическа енергия) се опитват да определят колко в действителност сървъра са задействани във вътрешните мрежи на корпорациите. Последната оценка за Google бе направена през 2010 година – около 900 хиляди сървъра (може би затова Интернет-гигантът започна да строи слънчеви електроцентрали и факторът консумирана енергия не може да бъде оценен). През 2012 година за Amazon преброиха 454,400 сървъра. Оттогава броят сървъри за всяка от тези компании със сигурност е нараснал, понеже дата-центрове продължат да се строят.

Дата-Центърът на Microsoft в Сан Диего, Калифорния

Не е ясно, по какъв начин Microsoft използва това огромно количество сървъри. Популярността на Azure и SkyDrive не може да бъде сравнена с Amazon AWS и S3, същото може да се каже и за търсачката Bing и пощенската услуга Outlook.com, които са значително по-слаби от Google и Gmail.

Бъдещето на Dell остава неясно

Бъдещето на Dell продължава да е под въпрос. Очакваше се тази седмица бордът на директорите на компанията да реши дали ще приеме офертата на Майкъл Дел, но според информациите срещата е била отложена и бъдещето на производителя на компютри ще се реши другата седмица.

Само часове преди да се проведе дългоочакваната среща на борда на директорите, на която да се определи бъдещето на компанията, говорители на Dell заявиха, че уговорката отпада и крайното решение ще се взема на нова среща, насрочена за 24-ти юли. Тогава бордът на директорите ще трябва окончателно да реши дали да приеме предложението на основателя на компанията Майкъл Дел за превръщането на компанията в частна.

Междувременно вътрешните противоречия в Dell продължават да са основна тема в технологичните среди. По-рано през годината Майкъл Дел открито обяви, че смята да преориентира политиката на фирмата и вместо в бизнеса с компютри, Dell да се впусне по-сериозно в този с мобилни телефони и бизнес софтуери. Основателят допълни, че ако той вземе правата за компанията, то акционерите ще бъдат премахнати, а самата компания вече няма да фигурира на стоковата борса.

Всичко това предизвика недоволството на част от членовете на борда на директорите, а един от тях – Карл Икан дори излезе с контраоферта, заявявайки, че Дел подценява стойността на фирмата.

Служители на Facebook имат достъп до паролите и кореспонденцията на потребителите


Бившата служителка на Facebook Катрин Лос, чиято задача е била да пише речите за изпълнителния директор на компанията Марк Зукърбърг, заяви, че служителите, работещи за социалната мрежа, имат достъп до личните данни на потребителите, включително до паролите за техните акаунти. Така въпросните служители могат да четат практически всяка кореспонденция, водена чрез Facebook, съобщава The Telegraph.

Лос разказва, че още през 2005 година, когато е постъпила на работа във Facebook, служителите по поддръжката са разполагали със „суперпарола“, с която са можели да влязат в системата от името на всеки потребител. Тази функция се използва за оказване на помощ на потребителите при решаване на техните проблеми и правене на настройки. Според бившата служителка на Facebook, това е често срещана практика сред компаниите. Ще припомним, че по-рано Лос издаде книга, в която нарече Зукърбърг „тиранин“.

Имайки предвид, че много потребители използват паролата си за Facebook и за достъп до други сайтове и услуги, подобна практика е заплаха за тяхната сигурност и неприкосновеността на личния им живот. Лос обаче уточнява, че по-късно Facebook е въвел по-безопасни начини за управление на акаунтите.

В момента достъп до личните данни на потребителите имат само два вида служители: поддръжката, занимаваща се с решаване на проблеми на потребителите, и служителите по сигурността, разследващи случаи на измами, отправяне на заплахи и тормоз. Ник Пикълс, ръководител на групата Big Brother Watch, занимаваща се с проблемите на сигурността и неприкосновеността на личния живот, отбелязва, че новината трябва да бъде още един стимул за хората да се замислят за това, кой може да получи достъп до личната им кореспонденция.

„Примерът на други услуги доказва, че винаги се намират безскрупулни хора, в чиито ръце попада администраторска парола. Винаги има риск за сигурността на хората, общуващи в някоя от тези услуги“, казва той.

Iiyama представи монитора ProLite G2773HS-2 с време за реакция 1 ms

Японската компания Iiyama представи поредния си нов монитор. Продажбите на устройството с продуктовото обозначение G2773HS-2 ще стартират утре, 16 юли.

27-инчовият панел на монитора е базиран на TN матрица, разполага със светодиодна подсветка и има резолюция 1920 x 1080 пиксела (формат Full HD). Яркостта на дисплея е 300 cd/m2, статичният контраст е 1 000:1, а динамичният – 5 000 000:1. Матрицата се характеризира с време за реакция 1 милисекунда при превключване между нюансите на сивото. Ъглите на обзор по хоризонтала и по вертикала са съответно 170 и 160 градуса. Честотата на опресняване на екрана е 144 Hz.

Мониторът е оборудван със стерео говорители с мощност 2 вата, както и с интерфейси Mini D-Sub, DVI-D и HDMI. Режимът ECO спомага за намаляване на консумацията на енергия. Устройството ще се доставя в черен гланцов корпус с размери 647 x 239 x 454,5 милиметра. Теглото на Iiyama ProLite G2773HS-2 е 5,6 килограма.

Моделът ProLite G2773HS-2 ще може да бъде закупен на ориентировъчната цена от 430 щатски долара.

TP-Link представи първия безжичен гигабитов VPN рутер за малкия бизнес TL-ER604W


Разработчикът на мрежово и телекомуникационно оборудване TP-Link представи първия по рода си безжичен гигабитов VPN рутер, предназначен за малкия бизнес. Моделът се нарича TL-ER604W и комбинира висока производителност с гъвкави възможности за създаване на различни безжични мрежи, както и мощни инструменти за сигурна комуникация между отдалечени офиси и потребители.
Рутерът поддържа технологиите за сигурност Ipsec, PPTP и L2TP в client/server режим и позволява наличието на 30 Ipsec, 8 PPTP и 8 L2TP тунела. Максималният му VPN капацитет е 38Mbps. Това го прави особено подходящ за надеждно и сигурно свързване на разклонени офисни мрежи, партньорски мрежи, както и много на брой отдалечени дистрибутори или мобилни екипи. В добавка TL-ER604W гарантира лесното управление и ограничаване на достъпа до определени приложения, позволявайки на администраторите да контролират онлайн поведението на потребителите. Те могат да ограничат както достъпа до вредоносни сайтове, така и до различни социални мрежи или месинджъри, които намаляват производителността на служителите.

С двете си външни антени TL-ER604W гарантира максимален безжичен капацитет от 300Mbps, което го прави идеален за ресурсоемки приложения и услуги, използвани в офисите и домовете. Разполага с 5 Gigabit порта, включително сменяем WAN/LAN порт за интелигентен лоуд балансинг. Рутерът може да поддържа отделна сигурна безжична мрежа за гости (клиенти или бизнес партньори, намиращи се в офиса) и като цяло може да създаде няколко независими безжични мрежи за различните подразделения или екипи на фирмата.

IDC и Gartner класираха Lenovo на първо място по производство на персонални компютри


Според последните изследвания на IDC и Gartner, Lenovo стана първият световен лидер в производството на персонални компютри. Според IDC, Lenovo е достигнала 16.7% от световния пазар на персоналните компютри през второто тримесечие на 2013 г. в сравнение с 15,0% за същия период на миналата година. Gartner дава подобни стойности: 16.7% през второто тримесечие в сравнение с 14,9% през първото тримесечие на 2013 г. както и 14.9% през второто тримесечие на 2012 година.

Според отчета на IDC, през 2012-2013 финансова година, която приключи на 31 март 2013 г., Lenovo е постигнала рекорден дял на световния пазар на персоналните компютри. Показвайки все по-добри резултати на пазара в продължение на 16 последователни тримесечия, компанията си е спечелила първото място на трите от седемте основни пазари на персоналните компютри в Китай, Япония и Германия и е постигнала сериозни дялове на пазарите в 39 страни.

Освен това, Lenovo не изпуска от полезрението си и бързорастящия пазар на мобилните устройства, като ускорява трансформацията на производствените си мощности и вече заема 5.9% дял от световния пазар на умните устройства. По този начин, повече от 10% от приходите на компанията идват от сегмента на смартфоните и таблетите – най-бързо развиващият се сектор на пазара.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.