Archive for август, 2013

Dell представи сензорните монитори E2014T, P2314T и P2714T


Компанията Dell попълни продуктовата си гама с три нови монитора, носещи обозначенията E2014T, P2314T и P2714T. И трите устройства поддържат технологията Mobile High-Definition Link, позволяваща възпроизвеждането на голям екран на снимки и видео от смартфони и таблети.

Dell P2714T е оборудван с 27-инчов дисплей с резолюция 1920 x 1080 пиксела (Full HD), способен да разпознава до 10 едновременни докосвания. LCD-панелът се характеризира със стойност на динамичния контраст 8000000:1 и широки ъгли на обзор – по 178 градуса по хоризонтала и вертикала. Времето за реакция е 8 милисекунди. По-малкият 23-инчов модел Dell P2314T има аналогични характеристики. И двата монитора са оборудвани със стойка с регулируем ъгъл на наклона (до 60 °) и осигуряват комфортни условия за работа с интерфейса на операционната система Windows 8.1. Двата модела са базирани на матрица IPS.

19,5-инчовият екран на монитора Dell E2014T има резолюция 1600 x 800 пиксела и разпознава до 5 едновременни докосвания. Потребителите могат да регулират ъгъла на наклон на дисплея в диапазона от -5° до +5°. Стойността на динамичния контраст на матрицата е 8000000:1, а времето за реакция е само 2 милисекунди. Моделът е базиран на матрица TN-Film.

Възможностите за комуникация и на трите монитора са представени от интерфейси DisplayPort, HDMI и VGA, както и от порт MHL.

В Европа Dell P2714T, P2314T и E2014T ще постъпят в продажба не по-рано от средата на септември. Вече е известна препоръчителната цена на мониторите в САЩ – съответно $700, $450 и $250.

Tt eSPORTS представи геймърската клавиатура POSEIDON


В германския град Кьолн се провежда най-голямото геймърско изложение в света – Gamescom, чийто последен ден е днес. По тази причина не е чудно, че последните няколко дни бяха изпъстрени с множество анонси, посветени на геймърите. Един от тях бе и представянето на механичната клавиатура с подсветка POSEIDON на компанията Tt eSPORTS – подразделение на Thermaltake.

В устройството са използвани клавиши Cherry MX Blue, издържащи на до 50 милиона удара. Клавиатурата може да разпознава до осем едновременни натискания. Предвидена е и възможност за деактивиране на бутона Windows с цел избягване на случайно извикване на менюто по време на игра.

Вградената подсветка има четири нива на яркост, която се настройва с помощта на клавишана комбинация Fn + F11/F12. Същият клавиш (Fn) в съчетания с функционалните бутони от реда от F1 до F7 позволява регулиране на силата на звука и превключване между отделни песни.

Клавиатурата се свързва към компютъра чрез USB интерфейс, а предвиденият за целта кабел е с дължина 1,8 метра.

POSEIDON ще постъпи в продажба през октомври на ориентировъчната цена от 79,99 щатски долара.

Lenovo и SweetLabs връщат Start-менюто в Windows 8


Излизането на Windows 8 доведе до сериозни брожения сред потребителите, когато видяха, че в новата операционна система на Microsoft липсва Start-менюто. Изглежда, че Lenovo не мислят да чакат Балмър и компания да се начудят дали да задоволят желанието на потребителите си или да си правят каквото искат.

Китайската компания е решила да доставя компютърните устройства с Windows с предварително инсталиран вече известния Pokki на SweetLabs, което ви добавя към системата така желаното Start-меню. Очаква се компютърните устройства с модифицирани системи да се появят на пазара на англоезичните страни още другата седмица, а после и в останалите части на света.

SweetLabs съобщават, че повече от три милиона потребители на Windows 8 са свалили софтуера вече, като според шефа на компанията Честър Енг (Chester Ng) средностатистическият потребител го ползва по 10 пъти на ден. Отделно от това, в софтуера е включена връзка към софтуерен магазин, който е конкурентен на Windows Store на Microsoft.

Още, когато преди излизането на новата операционна на Microsoft се разбра, че в нея няма да присъства Start-меню, от SweetLabs започнаха създаването на приложението, предугаждайки потребителските настроения. Когато и излезе Windows 8, малката компания, която е подкрепена от сериозни имена като Intel Capital and Google Ventures, беше готова с приложението. Предполага се, че Енг е осъществил връзка с Lenovo на конференцията Intel Capital, като SweetLabs са вече в преговори и с други производители на компютри с Windows 8.

Разбира се, малката компания не разчита единствено на Start-менюто за осребряване на усилията си. Виртуалният магазин е желана дестинация за немалко софтуерни разработчици, като Zynga, Amazon и Twitter, които си плащат за присъствието там.

Не е известно все още каква ще е реакцията на Microsoft обаче.

Donya стартира продажбите на бамбуковата мишка DN-84798

Известният японски онлайн търговец Donya стартира продажбите на опростената и евтина жична мишка DN-84798 собствено производство. Новият продукт има размери 55 х 110 х 30 милиметра и тежи около 110 грама. Основна особеност на продукта е, че той е изработен от екологично чист материал – бамбук. Мишката може да бъде закупена в четири цветови варианта – естествен бамбук, червен, кафяв и в цвят „зелен мъх“.

Свързването на устройството с компютър се осъществява чрез интерфейс USB 2.0, а дължината на кабела е 160 сантиметра. Мишката разполага с оптичен сензор с резолюция 800 точки на инч и три стандартни бутона. Производителят заявява съвместимост с операционните системи Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP и Mac OS 10.3 (и по-нова).

Продажната цена на Donya DN-84798 е 1499 йени, или около 15,5 щатски долара. Мишката се доставя с гаранция от производителя… 2 седмици.

WeWi Telecommunications готви ноутбук с възможност за зареждане от слънцето


Потребителите, които са свикнали с иновациите и искат да притежават най-съвременните джаджи, няма как да игнорират новото устройство на канадската компания WeWi Telecommunications. Както беше съобщено от нашите чуждестранни колеги, северноамериканският производител анонсира интересен лаптоп, зареждането на който се осъществява с помощта на слънчева енергия. Представеният модел носи името SOL и включва четири елемента, всеки от които е приблизително 13 инча и работи за натрупването на заряда. Тази особеност на конструкцията позволява на лаптопа в слънчев ден да зареди напълно батерията си само за два часа.

Цената на 13.3-инчовия лаптоп е само $ 350, а за допълнителните $ 50 производителя обещава да направи водоустойчив корпуса на SOL. Устройството работи под управлението на операционната система Ubuntu Linux, теглото му е 2.3 кг, а дебелината – 5 см. В основата на устройството, производителя е използвал процесор от марката Intel Atom, а също така е предвидена от 2 до 4 GB оперативна памет и твърд диск с обем до 320 GB. Освен това, тук е налице адаптер WiFi и модемите 3G и 4G. С напълно заредена батерия, новият ноутбук може да работи до десет часа в автономен режим.

Първолаците в Естония ще се учат на програмиране


Кои са нещата, които се сещате, когато ви попитат за Естония? Убеден съм, че едно от тях е Skype, нали? Но това, че идеята за Skype идва наум на трима естонци не може да се нарече случайност .

В малката прибалтийска държава правителствата имат сериозни намерения да развият технологичния напредък на бившата съветска република и не мислят да се бавят. Още през 1997г. държавата залага на дългосрочна програма за развитие на технологичното образование и разрастване на компютърната и мрежова инфраструктура.

Wired ни съобщава посредством UbuntuLife и tiigrihype.ee, че естонското правителство смята да въведе в учебния план на училищата в страната преподаването на програмиране, като програмата ще започва от първи клас.

От UbuntuLife пишат, че една от причините да стартира проекта се крие в трудността, която изпитват естонските компании да намерят програмисти в страната.

Движението за ранно обучение в програмиране набира все по-много привърженици в световен мащаб, като едни от най-дейните в това отношение е Mozilla Foundation. Сред многото инициативи на фондацията е например Summer Code Party, което е насочено към популяризиране на програмирането сред младежта, а също така и Hack Jams инициативата.

През май, Марк Сърман заяви пред Wired, че възрастта, на която едно дете решава, дали ще е създател на съдържание или прост консуматор е от осем до десет години, като споделя, че ако искаме децата да са създатели, а не консуматори, то това е критичната за това възраст.

Друг любопитен проект е създадения отново от Mozilla Hackazaurus. Друг чудесен проект е книгата Lauren Ipsum, книжка за деца, в която са обяснени основите на компютърната наука и написана от един от многото инженери във Facebook – Карлос Буено.

Но не всички са радетели на движението за ранно обучение в програмиране. Така например, един от създателите на StackOverflow Джеф Атууд е против възприемането на идеята, като глобална норма. „Вижте, обичам програмирането. Аз също намирам програмирането за важно…в подходящия контекст, за някои хора. Но така е с много умения“, написа той в блога си през май. „Аз не бих пропагандирал всеки да се учи да програмира, така, както не бих насърчавал всички да учат водопроводство“.

А вие как мислите? Наистина ли днес умението да програмираш и да създаваш съдържание за себе си и другите в Мрежата е равносилно като практическа полза на умението да поставяш бойлери и сменяш тръби на канализацията и наистина ли водопроводство и програмирането могат да окажат равносилни за бъдещето на един млад човек?

Microsoft ще интегрира Skype в ОС Windows 8.1


Корпорацията Microsoft потвърди официално информацията, че популярната програма за интернет-телефония Skype ще се доставя заедно с актуализациите на операционната система Windows 8.1. Списъкът с останалите програми, които ще бъдат включени в пакета с обновления, включва също така Xbox Music, SkyDrive, Internet Explorer, Photos, пощенски клиент и редица други програми – общо около 20 „нови и подобрени услуги и приложения“.

Ресурсът ZDNet припомня, че Skype не се доставяше заедно с Windows 8 и Windows RT, а беше достъпна за изтегляне. Интерес предизвиква наличието в списъка и на браузъра Internet Explorer, заради който Microsoft неведнъж досега беше обект на разследване от страна на антимонополните органи.

Самата операционна система Windows 8.1 ще бъде представена официално и пусната за изтегляне на 18 октомври.

Северна Корея създаде подразделение от хакери и интернет тролове


Властите на Северна Корея са създали група от двеста агенти, чиято задача е да публикуват в южнокорейските сайтове коментари против политиката на Сеул. Още три хиляди специалисти са мобилизирани от Пхенян за водене на „кибер война“ срещу Южна Корея, съобщава южнокорейският вестник „Чосон Илбо“, позовавайки се на информация от частния Институт за политически стратегии в Южна Корея.

Изследователите установили, че „троловете“ от Северна Корея се занимават с пропаганда, използвайки за маскировка лични данни, откраднати от южнокорейски потребители. Освен това, три хиляди „кибербойци“ използват хакерски техники, за да осуетят опитите на Сеул да блокира достъпа до приятелски настроени към Пхенян сайтове и да осигурят възможност за тяхното посещаване.

Изследователите установили, че севернокорейците използват около 140 сайта, базирани на сървъри, разположени в деветнадесет страни. Известно е, че през 2011 г., севернокорейските агенти са публикували в глобалната мрежа над 27 хиляди пропагандни материали, насочени срещу Република Корея, а през 2012 г. – повече от 41 хиляди.

Според Института за политически стратегии, подривната дейност на агентите на КНДР в интернет се координира от две ведомства – пропагандният Отдел на единния фронт и разузнавателното управление на Генералния щаб на севернокорейската армия. Както съобщава изданието, в противостоянието с Южна Корея в сферата на пропагандата и в киберпространството участват общо около тридесет хиляди севернокорейци, като ежегодно подготовка за тази дейност преминават по триста души.

Информация за кибер-конфронтацията между Северна и Южна Корея е публикувана нееднократно. Така например, през април тази година Сеул обвини Северна Корея за хакерската атака, на която бяха подложени южнокорейски банки и телевизионни канали през март. От своя страна през март Пхенян обвини в извършване на кибератаки срещу севернокорейски ресурси съюзника на Южна Корея – САЩ.

Публикуването на прекалено много снимки във Facebook е признак за психологични проблеми


Със сигурност поне един от приятелите ви във Facebook е от онзи активен тип хора, които непрестанно качват нови снимки. Било то за да ви покажат къде точно са били и какво точно са правили или просто защото нямат какво да правят, но стената им е пълна с всевъзможни снимки (понякога дори не техни, а на някакви предмети).

Е, от днес официално можете да съобщите на тези свои приятели, че имат проблем. Според учени от няколко престижни университети, то проблемът дори се води психологичен.

Проучване на експерти от Университета на Бирмингам, Западния английски университет и Университета на Единбург показва, че хората, които публикуват прекалено много снимки в социалната мрежа „рискуват да навредят на истинските си взаимоотношения с хората”. Учените дори изтъкват склонността към непрестанно публикуване на снимки като психологичен проблем.

Изследването им показва още няколко любопитни факти. Според него качването на множество снимки, които човекът си е направил сам, показват намаляване на личното пространство и склонност за намаляване на интимността.

Едно поне вече е сигурно. Вече с основание можете да казвате на тези свои приятели, че не са съвсем наред.

Архитектурата MCS на Diablo Technologies позволява използването на флаш-памет като RAM

Компанията Diablo Technologies направи пробив в областта на флаш-паметите, който може да има голямо значение за повишаване на производителността при системите за запомняне на данни. Чрез включване на високоскоростен канал за обмен на данни между оперативната памет и централния процесор, специалистите от компанията създадоха новата архитектура Memory Channel Storage (MCS). Чрез нея с над 85% се намаляват задръжките в сравнение с PCI Express интерфейса

Вицепрезидентът по маркетинг на Diablo Technologies Кевин Вагнер напомня, че каналите за памет най-бързо обменят информацията с централния процесор, с изключение на кеша, разположен в самия чип. При създаването на новата архитектура, инженерите от Diablo Technologies са успели да използват DDR3 интерфейса и протокола за работа с флаш-памет. Компактността на флаш-паметта и нейната цена правят тази разработка особено привлекателна. Стандартният DIMM слот, способен да работи с 32 GB DDR3 оперативна памет, благодарение на новата архитектура работи с 400 GB флаш-памет. Компанията представи първите компютърни компоненти от новия вид, които са със приблизително същите размери и обем 200 GB.

Използването на флаш-памет чрез MCS архитектурата дава възможност за голямо намаление на цената на паметта, пресметната за 1 GB. Съвременните сървъри могат да бъдат оборудвани с 144 GB оперативна памет, но MCS позволява използването на 16 GB DRAM и 800 GB флаш-памет. Повишената производителност в сравнение с дисковите масиви ще позволи да се съкрати заеманото пространство, да се намали консумацията на електрическа енергия и като цяло да се използват по-малък брой сървъри.

Преходът към флаш-памет не изисква никакви хардуерни промени – единствено в кода на BIOS е необходимо да се добавят няколко иницииращи реда. До края на тази година се очаква появата на първите сървъри, базирани на новата архитектура.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.