Archive for октомври, 2013

И Mozilla удължават поддръжката си за XP


След Google и Mozilla се врече във вярност на потребителите на Windows XP. Това ни съобщават от Neowin.

По-рано този месец, от Google обявиха, че удължават поддръжката на браузъра си Chrome за потребителите на Windows XP с година след като Microsoft изоставят потребителите на емблематичната операционна система.

Много специалисти по сигурността предупреждават, че използването на XP след април 2014г., когато официално ще бъде прекратена поддръжката на системата, представлява сериозен риск за безопасността на системите и целостта на данните на потребителите. Някои, като Греъм Клули да речем, даже обвиниха Google, че по този начин стимулира потребителите на XP не просто да излагат себе на риск, но и че използването на системата след леталната дата ще застраши и другите в Интернет.

Mozilla пък отиват и по-далеч от Google, заявявайки, че нямат каквото и да е намерение да прекратяват подкрепата си за потребителите на Firefox и XP, неуточнявайки дали и кога ще спрат поддръжката на „Лисицата“ за потребителите на отиващата си система. „Нямаме планове да прекъсваме поддръжката на Firefox за потребителите на Windows XP“, това е заявил Джонатан Найтингейл, вицепрезидент на Firefox в Mozilla пред Neowin.

Немалко разработчици изоставят XP вече или обмислят да го направят, след като Microsoft заявиха, че след април 2014г. потребителите на XP вече не ги интересуват. И макар широкомащабните кампании на Балмър и компания много хора просто си обичат операционната система, други не разполагат с възможността да обновят хардуера си, а на трети сякаш просто не им пука за предупрежденията на експерти и специалисти. Не така стоят нещата обаче при фирми, компании и различни организации, пред които проблемите по миграция към следващото поколение операционни системи не се изразява просто в закупуването на една плочка рам-памет или ново дъно, а понякога за сериозна инвестиция и време за осъществяването на прехода. Имайки предвид, че тези компании могат да обработват данните на десетки и стотици, проблемът със сигурността, сякаш спира да изглежда като бостанско плашило и си приема съвсем реален вид.

Microsoft намали цената на Surface Pro


Само ден след като Microsoft започна да продава новите таблети Surface 2 и Surface Pro 2, компанията реши да опита все пак да привлече потребителите и към оригиналния Surface Pro. Именно по тази причина компанията официално намали цената на таблета.

В магазините на Microsoft оригиналният Surface Pro 64GB вече може да бъден намерен за 700 долара. 128GB модел ще ви струва 800 долара, което означава, че цената и на двата модела е намалена със 100 долара спрямо оригиналната.

Това обаче далеч не е първият случай, в който Microsoft намалява цената на своята серия таблети. По-рано през годината компанията свали стойността на 64GB модел от 900 долара на 800, а цената на 128GB версия на устройството бе намалена от 1000 на 900 долара. По този начин от Microsoft опитаха да привлекат потребителите към серията си таблети и да компенсират малко грандиозните загуби от Surface RT (над 900 милиона долара).
През тази седмица американският технологичен гигант представи на пазара и новите си таблети – Surface 2 и Surface Pro 2. Двете устройства не се отличават на външен вид от своите предшественици, но разполагат с подобрени характеристики. Цената на Surface 2 е 450 долара, а Surface Pro 2 може да бъде намерен срещу 900 долара.

Геймъри докладваха за сериозен проблем в Windows 8.1


Ако сте потребител на Windows 8 и обичате игрите, може би не бива да избързвате с инсталирането на ъпдейта Windows 8.1. Много геймъри съобщиха за сериозен проблем в ъпдейта, който прави движенията с мишката бавни и, в резултат на това, прави някои игри невъзможни за игра.

Причината е, че Microsoft са внесли промени във функционирането на мишката в Windows 8.1 и сега при всяка игра, която не поддържа DirectInput, се чувства сериозно забавяне в движенията на мишката. Това означава, че заглавия като Deus Ex: Human Revolution, Metro 2033, Stalker: Call of Prypiat и серията Call of Duty практически не могат да се играят.

От Microsoft досега не са коментирали този въпрос и не са обещали ъпдейт, макар че такъв е крайно наложителен. Все пак членовете на онлайн обществото Reddit намериха някакъв заобиколен, но съвсем не идеален, начин за справяне с този проблем. Трябва да се кликне с дясно копче върху иконата на играта, която ще играете, да се изберат „настройки“ и след това да се отиде на отметката „съвместимост“. Следващата стъпка е да се избере „Windows 8″ като съвместим режим и да се отметне “ disable scaling on high DPI settings“. Също така трябва да сте влезли в играта като администратор.

Разбира се, това решение е само временно. Или Microsoft, или създателите на игрите трябва да измислят някакво измъкване от тази ситуация.

Google ще изплащат големи обезщетения на семействата на починали служители


Google безспорно е една от най-добрите компании, в която някой би искал да работи. Освен, че могат да ползват какво ли не, служителите на компанията имат свободата да работят и по лични проекти. Днес от онлайн гиганта обявиха нова програма за обезщетяване на семействата на починали родители, която едва ли има аналог в друга технологична компания.

Ако някой от всичките 34 хиляди служители на компанията почине, докато е зает в Google, компанията ще плаща на съпруга или съпругата му половината му заплата в продължение на цели десет години. Нещо повече, ако служителят е имал деца, всяко от тях ще получава по $1000 на месец, докато навършат 19 или 23 години (ако посещават целодневно училище). Най-интересното е, че в програмата могат да участват и двойки от един и същи пол, дори да не са сключили брак.

При условие, че средната годишна заплата в Google е $141 хиляди, съпругата или съпругът на всеки починал техен служител ще получи общо $700 хиляди за едно десетилетие. Това обаче не е всичко – ако до месец след смъртта на служителя съпругата му роди дете, тя ще получи още $225 хиляди за деветнайсет години или $275 хиляди за двайсет и три.

„Eдин от най-трудните за приемане, но сигурни факти от живота е, че ще дойде време, когато ще трябва да приемем смъртта на партньорите си,“ твърдят от Google. Ето защо те се опитват да облекчат живота на хората в това положение поне с каквото могат.

Бездомникът Лео написа своята първа програма

Преди около два месеца, 23-годишният програмист и предприемач от Ню-Йорк Патрик Маконлог започна един необичаен експеримент. Вместо да даде милостиня на просяк от улицата, Патрик реши да научи бездомника да програмира, за да може Лео да печели пари за живеене чрез интелектуален труд.

Патрик предоставил на бездомника с име Лео възможност за избор: да получи веднага $100 или да му бъдат дадени книги и хромбук със слънчево зареждане и 3G за обща цена около $300 и частни уроци по програмиране с цена около $700.

Лео съобразил, че във втория случай ще получи десет пъти повече, въпреки, че не в кеш. Навярно, наистина е искал да се научи да програмира.

Планът бил следния: като начало Лео получил хромбук и трябвало да посещава учебния сайт CodeAcademy, като му е била дадена книгата JavaScript за начинаещи, а по-късно и по-сложни учебници. Всеки ден Патрик ставал един час по-рано и на път към работното си място преглеждал нещата на Лео и провеждал поредния урок.

След осем седмици Лео представил първата си мобилна програма. Това е безплатното приложение Go Green, показващо различните екологични акции в големите градове, нивото на замърсеност на въздуха и други. Скоро програмата трябва да се появи в каталозите на Google Play и App Store.

Историята е интересна и ще продължим да я следим. Едва ли Лео ще стане милионер, но може би ще успее да си осигури по-добър живот.

600 000 души настояха за Grand Theft Auto V за PC


Петицията към Rockstar Games за създаването на Grand Theft Auto V за PC набира все по-голяма популярност. Вече над 600 хиляди души сложиха подписа си в онлайн кампанията.

Преди по-малко от месец едва 100 хиляди души бяха взели част в петицията в Change.org, но дебюта на играта за Xbox 360 и PlayStation 3 показа на всички любители на PC какво точно изпускат. Всичко това предизвика още повече недоволство сред любителите на традиционния настолен компютър, а за да демонстрират това свое настроение над половин милион души се включиха в петицията за създаване на GTA 5 за PC.

Според последни сведения Rockstar Games е решил в действителност да се вслуша в гласа на своите фенове и да пусне версия на играта за PC в началото на 2014 г. Официално потвърждение на тези слухове обаче няма.
Повечето експерти смятат, че подобно на GTA 4 за PC и версията на GTA 5 за PC ще се появи с няколко месецa по-късно от дебюта на играта за PS3 и Xbox 360. Припомняме, че GTA 4 първо се появи за конзолите на Microsoft и Sony през април 2008 г., а едва през декември продуктът на Rockstar Games достигна и до почитателите на PC.

10 причини, поради които XP отказва да умре


В любопитен материал публикуван във V3, озаглвен „Десетте причини, поради които Windows XP отказва да умре“, екипът на медията посочва защо няма да видим краят на емблематичната операционна система.

Както знаете през април изполваната от милиони по света Windows XP ще отиде в историята, като най-успешната операционна система на гиганта от Редмънд, а с това може спокойно да заявим и „най-използваната операционна система“ от UNIX-системите насам от края на 70-те и 80-те години на миналия век. Microsoft ще дръпнат шалтера през пролетта на следващата година, като спрат критично важните обновления за системите и продуктите си насочени към XP. Това означава край на важните ъпдейти, които засягат сигурността, край на обновленията на софтуера, който е инсталиран на платформата на XP, край на издаването на софтуер насочен към XP.

Сами разбирате, че ако не през 2014, то на следващата или даже през 2016, ако искате даже до три години, хората, които разчитат на XP ще са един незначителен брой. Спрат ли от Mozilla, Google и от който и да е разработчик обновленията за XP на браузърите си, с развитието на все по-нови уеб-стандарти и начини за представянето на съдържанието в Мрежата, вие просто няма да може да се насладите пълноценно на това съдържание. Една част от софтуера, с който вършите ежедневни неща, просто би трябвало да стане непотребен. Но дали наистина така стоят нещата? Толкова ли е просто всичко, колкото Балмър, Гейтс и компания го виждат? Ето какво мислят от V3:

10. Рецесията забави миграцията

Финансовата криза от 2008, която разтресе света и все още на места дава отражение над хората и бизнесите, обърка плановете на много компании и потребители. Един от тях вероятно е и заветната миграция към по-модерните операционни системи на Microsoft.

9. BYOD прави ненужна миграцията

С разширяването на възможностите за използването на множество устройства и възможността на служителите на компании и организации да работят по зададените им проекти със своите устройства, нещата действително стоят днес по различен начин. „Тези BYOD (от англ. Bring Your Own Device или „носи своето собствено устройство“) политики служат да покажат, че вече осигурените корпоративни десктопи и лаптопи лежат под бюрото или са напъхани в шкафове и чекмеджета, съирайки прах, докато станат нужни, за да бъде пусната някаква програма, която не тръгва на нищо друго. А междувременно служителите са щастливи да работят посредством своите собствени таблети, смартфони и лаптопи, пренебрегвайки старите начини за правене на нещата. Без наличието на спешност за ъпгрейд на тези стари машини, XP ще продължи да живее и при това дълго време“, пишат в материала си V3.

8. По-старите системи се нуждаят от XP

Още в детските си години XP започна да върши добра работа и все още се ползва в редица компании и системи.

Тук се включват системи свързани с ключови инфраструктури, в това число енергийни мощности и водни електроцентрали. Това означава, че вземайки предвид наличните SCADA системи за индустриален контрол в тези критично важни сектори, някои системи няма как да бъдат обновени до по-нова версия на Windows. Някои от тях изискват да бъдат включени на постоянен 24-часов режим и една грешка в миграционния процес би довела до катастрофални загуби.

7. Проблемът с обучението на потребители и служители

Проблемът с всяка нова технология е в това, че на хората им е нужно време да се научат как да я използват. Доказва го реакцията на мнозина, когато излезе Windows 8.

Имайки предвид факта, че XP днес е жизненоважна част от ресурсите на толкова много компании по света, някои фирми просто не могат да си позволят цялата суетня, която ще настъпи около програмите за преквалификация на уменията на служителите за ползването на по-новите системи.

И в тази връзка не би било грешка да допуснем, че фирмите няма да осъществят миграцията до момента, в който стане абсолютно задължително да осъществят прехода към следващо ниво.

6. Хардуерният въпрос

Множество компании и организации по света работят с остарели PC терминали и лаптопи, които ще откажат да работят при прехода към нова операционна система. Даже и технически да могат да се справят с това, то новите системи ще затруднят работата на много устройства и в крайна сметка ще се превърнат в едни нефункционални машини. С бюджет, който постоянно бива орязван и преразглеждан, обяснението, че е нужно да бъде закупен нов хардуер, за да може да върви на него новия софтуер едва ли ще намери привърженици сред мениджърските звена в бизнесите, които ще принудят екипите, които управляват да продължат ползването на стар софтуер на стар хардуер.

5. Новите решения не са така привлекателни

Едно от нещата, които пречат на миграцията е равнодушието, с което бе приет Windows 8 и нежеланието на консервативните потребители на XP да се пренесат в средата на лъскавите и новички операционни системи на Microsoft.

„Много хора просто не виждат реална полза от подобен ход и се чувстват щастливо, използвайки сигурната и уютна среда, като не желаят да пробват новото. Може и да бъде критикуван подобен ход, но нима Microsoft нямат участие тук и с какво привличат потребителите? Те просто се провалят тук“, пишат от V3.

4. Ролята на облачните стратегии и решения

Облачните решения влязоха с гръм и трясък в света ни и промениха начина, по който работят редица компании, но не само те. Самите потребители днес използват устройствата си по различен начин, заради облачните решения. Все повече срещаме т.нар. „неми терминали“ (dumb terminals), които работят единствено благодарение на софтуер, който се хоства някъде другаде.

И за XP това е причина, поради която може да остане да се ползва. Защо да преминавате към различна операционна система, която ще е съвместима с последните приложения, когато разполагаме с идеални уеб-базирани техни еквиваленти? Google Drive, Office 365, Evernote, Box и толкова други полезни инструменти, които ни вършат работа са изцяло уеб-базирани и независещи от наличните ресурси за използването им. Повечето компютри, които оперират с XP не биха имали чак такива проблеми, за да работят с отдалечените услуги. Стига браузърите да продължат да помагат на XP, уеб-приложенията ще могат да се ползват от потребителя на системата.

3. Потребителската инертност

Независимо на какво го отдавате – на привързаността към XP или към враждебността на обществеността към Windows 8 – хората просто не мислят за ъпгрейд към нови версии на майкрософтската платформа, а и тях не ги интересува това, че компанията обяви, че оттегля подкрепата си за Windows XP.

Много от хората просто няма да осъществят прехода, освен ако нещо не се случи с хардуера, който ползват. С наличието на Windows 7 и все по-добре приеманите потребителски дистрибуции на Linux, просто няма нужда потребителят да бъде „ръчкан“ да осъществи промяната.

2. Проблемът с неподдържаните вече и остарели приложения

Една от най-големите причини, поради които няма да станем свидетели на смъртта на XP и бизнесите ще продължат да го ползват, независимо от спирането на поддръжката му се крие в това, че legacy приложенията изискват наличието на XP и не могат да бъдат ползвани на новите версии на Windows. Миграцията към новите системи само по себе си е достатъчно солена като цена, но преходът ще изисква от компаниите да обновят всичкия си софтуер – приложенията и платформите за сигурност, за продуктивност и специфични приложения, които изпълняват специализирани задачи свързани с дейността на тези бизнеси.

1. „Ако не е счупено, не го поправяй“

В крайна сметка, ако хората и бизнесите наистина желаеха да изоставят XP, те щяха да го направят. Фактът, че имате толкова много щастливи потребители, които не се интересуват от фаталната дата 08.04.2014г. и не изпитват, каквото и да е желание да минат на по-новите версии на Windows, означава, че всъщност XP си е съвсем добре. Истината е, че много потребители са убедени, че това е всъщност най-добрата платформа за техните нужди. Други са спокойни от това, че компании като Google ще продължат да ги подкрепят.

„Microsoft може би желаят да не са правили XP толкова добър, но потребителите на платформата изглежда се чувстват повече от щастливи да си използват любимата система, независимо от това, което решиха в Редмънд“, завършва публикацията.

NEC анонсираха най-лекия 13,3-инчов лаптоп

Откакто на пазара се заговори за „ултрабуци“ всички ние започнахме да си представяме бъдеще, в което почти няма да усещаме тежестта на лаптопите си в чантите. Е, реалността все още е малко по-различна: дори един от най-малките ултрабуци – 11-инчовият MacBook Air тежи 1,08 килограма.

Е, пригответе се за нещо наистина леко. NEC твърдят, че новият им компютър е най-лекият лаптоп с 13,3-инчов екран. LaVie Z LZ750/NS тежи само 795 грама благодарение, най-вече, на специалното си покритие изработено от магнезиева сплав.

Компактните размери на ултрабука, при това, изобщо не са за сметка на вътрешните спецификации. Напротив, ултрабукът има тъчскрийн дисплей с резолюция от 2560 х 1440, като използваният панел всъщност е модел WQHD IGZO на Sharp. Компютърът използва мощен процесор Core i7-4500U с производителност 1.8GHz, графика HD4000, 4GB RAM, 256GB SSD и операционна система Windows 8.1.

Всичко това звучи малко странно, особено като се има предвид, че, според NEC, компактните размери не означават по-малко батерия. От компанията твърдят, че LaVie Z LZ750/NS може да издържи до 9 часа между две зареждания. Наистина впечатляващо.

Ултрабукът ще бъде пуснат на японския пазар следващия месец. Все още не знаем дали ще бъде представен и на други пазари, както и каква ще бъде цената му.

Правец се завръщат на пазара с ултрабук?


Името „Правец“ вероятно събужда у нас различни асоциации. Едва ли някой обаче го свързва с идеята за компактен и лек компютър. Е, ако информацията, която толкова горещо се дискутира в момента в онлайн пространството е вярна, то действително легендарната компания се завръща на пазара не са какво да е, а с нов ултрабук.

Преди известно време стартира уебсайт посветен на нов ултралек компютър на име „Правец-64М“. Във въпросния сайт могат да се намерят както снимки, така и данни за ултрабука. Вижда се и името на компанията Pravetz Computers, за която, обаче, липсва по-подробна информация.

Изглежда ултрабукът ще може да се конфигурира с Intel i3, i5 и i7 процесори и ще може да поддържа различни операционни системи. Сред останалите характеристики изброени на сайта са също: 16GB оперативна памет, HDD с капацитет до 2ТВ, ТВ тунер, възможност за 3G свързване посредством SIM карта и живот на батерията – до 5 часа.

Компютърът изглежда ще предоставя всички функции, които бихме очаквали от подобно устройство: поддръжка на популярни приложения като Skype както и софтуерен пакет съвместим с Microsoft Office, връзка с HD телевизор посредством HDMI и, разбира се, използване на интернет.

Дали всичко това е истина или някой тайно се забавлява на удивлението ни, няма как да знаем. Вижте снимките и преценете сами.

Румъния ще има най-достъпния високоскоростен интернет в света


Съвсем неочаквано се установи, че в Румъния таксата за свързване към интернет със скорост 1 Gbit/s ще бъде 18 щатски долара на месец. Посочената цена е най-ниската в света за достъп до интернет при такава скорост. Припомняме, че в някои американски градове мрежата Google Fiber предлага канал със скорост 1 Gbit/s за $70 месечно, и според мнозина техни жители, това е много изгодна оферта.

Икономичната тарифа ще бъде достъпна от началото на следващия месец за абонатите на най-големия интернет-доставчик в страната – RCS & RDS, като при това високоскоростният интернет ще се предлага в над 150 града в страната. Преди свързването към мрежата доставчикът ще предупреждава потребителите, че трябва да си закупят маршрутизатори с много висока производителност. С тази комбинация между цена и качество Румъния за няколко години успя да изпревари САЩ по ниво на развитие на интернет-инфраструктурата в страната.

Междувременно, изследователската агенция Freedom House публикува ежегодния си годишен доклад, включващ подробна карта на свободата на словото в интернет. Според рейтинга на агенцията, страната с най-свободно интернет-пространство се оказва Исландия.

Агенцията класира САЩ едва на четвърто място, след Естония и Германия. България не е включена в класацията.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.