Archive for ноември, 2013

Портативeн суперкомпютър с 12 ядрения процесор Intel Xeon E5-2697

Eurocom пусна високопроизводителен ноутбук под маркетинговото име Eurocom M Panther 5SE, в конфигурацията на който влиза най-съвременното хардуерно оборудване, като 12-ядрения процесор Intel Xeon E5-2697 v2. Устройството ще се предлагат от производителя още в най-различни конфигурации и по-специално се съобщава за модел с 12-ядрените чипове E5-2697 v2 (2,7 GHz) и E5-2695 v2 (2,4 GHz), 10 ядрените E5-2690 v2 (3 GHz), E5-2680 v2 (2,8 GHz), E5-2670 v2 (2,5 GHz), 8-ядрените E5-2687w v2 (3,4 GHz), E5-2650 v2 (2,6 GHz) и 6-ядрения E5-2620 v2 (2,1 GHz).

В четирите налични слотове може да бъде поставена до 32 GB оперативна памет от стандарта DDR3-1600 MHz, а с помощта на четири диска може да се направи обединение в масивите RAID 0/1/5/10. Портативният ноутбук Eurocom M Panther 5SE може да работи с операционните системи Red Hat 6.4 Enterprise Server, Microsoft Server2008R2 и 2012, VMware, Linux. Размерите на лаптопа са 419 х 286 х 57,9 ~ 62,1 мм, а теглото е 5,5 кг.

Цената на мощния ноутбук все още не е обявена от производителя, но имайки предвид, че е насочен към взискателните потребители, то тя няма да е никак ниска.

Apple заработва $4540 в секунда, а Samsung – $6486 в секунда (инфографика)

По оценка на британското издание Happier, секундната печалба на Apple е $ 4540. Всъщност този показател не е максималния. Основният конкурент пък в лицето на южнокорейския производител Samsung – печели значително повече – $ 6486 в секунда, което е и най-високия показател.

Забележителното обаче е, че сред лидерите от най-печелившите компании се оказа и Foxconn, занимаваща се с производството на устройствата на Apple. Секундата печалба на този производител е $ 3815. Освен това, стана ясно, че HP получава $ 3459, IBM – $ 3166, Microsoft – $ 2331, а Amazon – $ 1996.

Интернет-гигантът Google пък е на второ с $ 1873, Dell печели малко по-малко – 1 865 долара, а производителят на чипове Intel – 1628$. Прави впечатление, че в списъка с най-печелившите компании присъства само една социална мрежа – Facebook. Нейният доход е $230 долара в секунда.

Вчера Half-Life навърши 15 години

Преди 15 години, на 19-ти ноември 1998 година бе представена първата игра от серията Half-Life на младата тогава компания Valve. С игрите от това време вече израстна цяло поколение, а HL действително бе сериозен пробив към този момент. Half-Life и до днес е най-успешната игра в жанра, а продажбите й надхвърлят 20 милиона копия.

Half-Life стана една от първите игри, в които сюжетът изцяло се развива в игралното пространство, без да се използват видео добавки. Другата силна страна на Half-Life е изкуственият интелект на противниците. Също така, HL е една от първите игри, при които играчът има компютърни съюзници с добър ИИ. Издателствата и критиката считат, че Half-Life е истинска революция в жанра триизмерен екшън от първо лице и е поставил началото на нов етап при развитието на електронните игри.

Гейб Нюъл след завършването на Харвардския университет започва работа в Microsoft и участва в разработката на първите версии на ОС Windows.

След 13 години работа в Microsoft, Гейб Нюъл и Майк Харингтън напускат софтуерния гигант и основават Valve.

След основаването на Valve, те купуват от Джон Кармак енджина на първия Quake. Харингтън и Нюъл наемат не само професионалисти, а и различни любители и автори на модификации, както и обикновени хора с интересни идеи. След разрастването на Valve става ясно, че Half-Life не може да стане достатъчно добра игра, ако на разработчиците и програмистите не бъде дадено достатъчно време за осмисляне на проекта и за усилена работа. В края на 1997 година Нюъл дава на екипа си точно една година, за да направят HL по-добър и интересен. Това допълнително време променя света. Сега вече всички знаем каква игра успяха да направят Valve.

Google задмина по приходи от реклама цялата американска преса


Рекламният доход на компания Google надвиши приходите от продажби на реклама на всички печатни издания на САЩ.

Това стана ясно по време на конференцията Ignition 2013. Оказва се, че през първата половина на 2013 г. Google е продала повече реклами от всички американски списания взети заедно. В допълнение, показателите на интернет компанията превишават и съвкупните стойности на всички американски вестници.

Ако се погледнат данните за миналата година, става ясно, че през 2012 г. Google е спечелила от реклама почти толкова, колкото всички американски списания през 2007 г., т.е. преди да започне спадът в рекламния пазар при периодичните издания.

През 2000 г., само две години след основаването си, Google стартира услугата по продажба на реклама AdWords. До 2011 г. от AdWords се отчитат около 96 процента от общите приходи на интернет гиганта. В края на 2012 г., по данни на ZenithOptimedia, делът на Google на пазара за интернет реклама е 49 процента.

Според Хенри Блоджет, до края на тази година приходите на американската компания ще достигнат рекордните 60 милиарда долара. Почти всички тези пари ще бъдат получени от продажбата на реклама, заявява генералният директор на Business Insider.

Maingear анонсира геймърския ноутбук Pulse 17

Компанията Maingear анонсира геймърския ноутбук Pulse 17. Според производителя, устройството е най-тънкият и компактен 17-инчов геймърски лаптоп в света.

Стандартното оборудване на модела включва матов 17,3-инчов дисплей с антирефлексно покритие и резолюция 1920 х 1080 пиксела, четириядрен процесор Intel Core i7-4700HQ (2,4-3,4 GHz), 16 GB оперативна памет от стандарта DDR3 с честота 1600 MHz (два модула по 8 GB), графичен ускорител Nvidia GeForce GTX 765M, твърд диск с капацитет 1TB и SSD с обем 256 GB. В Maingear Pulse 17 е използвана клавиатура от производителя SteelSeries с подсветка в няколко цвята.

Останалата част от оборудването на ноутбука включва оптично устройство DVD, 2-мегапикселова уеб камера, четец на карти 7 в 1, HDMI изход, аналогови аудио изходи, четири порта USB 3.0, два порта Mini DisplayPort, безжични модули Wi-Fi 802.11n и Bluetooth, както и порт за свързване на мрежов кабел. Отделно се отбелязва аудиосистемата Creative Sound Blaster Cinema, включваща два говорителя и субуфер.

Срещу допълнително заплащане производителят предоставя възможност за увеличаване капацитета на твърдотелния диск до 512 GB, за замяна на DVD-ROМ-а със записващо устройство Blu-ray, както и за инсталиране на безжичен модул Wi-Fi от стандарта 802.11ac.

Размерите на ноутбука са 418,3 x 286,7 x 21,6 милиметра, а теглото му е 2,72 килограма.

Продажбите на геймърския ноутбук Maingear Pulse 17 ще стартират в рамките на следващите няколко седмици на цена от $ 2099. Устройството ще може да бъде закупено с корпус в шест различни цвята.

Seagate представиха най-тънкия твърд диск с 2ТВ

Най-тънкият твърд диск, който можем да си купим в момента, е само 5 милиметра. Разбира се, за да бъде с такива размери, един диск може да побере максимален капацитет от 500GB. Ако искаме повече капацитет, трябва да увеличим и размерите. Сега лимитът за един 2,5-инчов диск е 2ТВ, които обаче налагат дебелина от поне 15 милиметра.

Seagate обаче успяха да създадат 2ТВ-ов диск, който е само 9,5 милиметра тънък. Според компанията, това е най-тънкият твърд диск с подобен капацитет, който може да бъде намерен на пазара. Дискът се нарича Samsung Spinpoint M9T и, всъщност, ще бъде пуснат в два варианта: един с капацитет 1.5ТВ и втори – с 2ТВ. От компанията твърдят, че дискът може да се използва в персонални компютри, лаптопи, външни твърди дискове и дори в гейм конзоли.

Производителите на лаптопи със сигурност ще приветстват тънкия диск, тъй като той ще им позволи да създават още по-тънки компютри. Нека не забравяме, че за да попадне в категорията „ултрабук“ един лаптоп трябва да е не по-дебел от 23 милиметра. Външни твърди дискове с капацитет 2ТВ и с дебелина не повече от 10 милиметра също, със сигурност, ще привлекат интереса на потребителите.

Първите устройство, което ще използват този диск, ще са външните дискове на Samsung.

Психолози обясниха как да познаете ако детето ви е пристрастено към технологии

Според мнозина основната идея на таблетите и смартфоните е да забавляват децата и да ги карат поне за миг да са малко по-тихи. Безспорно чарът на тези технологии може да ги омае и да ги занимава с часове, но няма ли опасност за самите тях от прекарването на прекалено много време с такива уреди?

Според двама английски психолози има опасност и тя е доста сериозна. Д-р Ричард Греъм и д-р Джей Уотс вярват, че ако оставите децата си за прекалено дълъг период от време на таблет, то те може в крайна сметка да се окажат пристрастени към този тип технологии. Двамата обаче са решили да помогнат на родителите, като споделят пет признака, по които можете да познаете, че детето ви спада към категорията на пристрастените към технологии деца.

На първо място двамата доктори обясняват, че най-показателно би било ако детето ви показва каквато и да е липса на интерес към други дейности. Често пъти тези деца дори говорят само за технологии и лесно се разсейват, допълват Греъм и Уотс. Наблюдава се честа смяна на настроението, а в голяма част от случаите малчуганите дори са готови да се скарат с родителите си, защото биват отделени от любимата си технологична джаджа. Не на последно място двамата психолози посочват, че пристрастените деца имат склонността да лъжат много по-често.

„Дори най-малкото нещо може да ги ядоса, а когато отново вземат любимото си технологично устройство настроението им се оправя“ обяснява Греъм.

Според двамата доктори начинът да се преодолее зависимостта на децата към технологиите е чрез чести разговори между децата и родителите и обмен на идеи между самите възрастни. Греъм и Уотс предлагат понякога дори да лишавате децата си от технологии в продължение на 72 часа.

„Проблемът е в това, че в днешно време децата биват облъчвани с технологии от съвсем невръстна възраст. Нужен е баланс и увеличаване на физическата активност, за да се преодолее зависимостта им“ допълват експертите.

А какво да се направи с всички онези възрастни, които са обсебени от технологиите?

Benq XL2720Z – монитор, разработен в сътрудничество с играчи на Counter Strike

Тайванската компания Benq представи геймърския монитор XL2720Z, разработен съвместно с професионални играчи на Counter-Strike. В резултат на това сътрудничество са създадени режимите FSP1 и FSP2, представляващи специално подбрани настройки за яркост, контраст, рязкост и цвят. Първият режим е предназначен за игра на Counter Strike 1.6, а вторият – на Counter Strike: Source.

Сред преимуществата на монитора производителят подчертава технологията Blue Light, намаляваща дела на синия цвят в подсветката, която е и най-вредна за очите, технологията Flicker-free, осигуряваща липсата на трептене на картината при всички нива на яркост, както и технологията Black eQualizer, подобряваща видимостта на детайлите в тъмните зони. В монитора е реализирана и поддръжка на Nvidia 3D Vision 2.

Мониторът е получил TN-панел с диагонал 27 инча и резолюция 1920 х 1080 пиксела с яркост 300 cd/m², контраст 1000:1 и време за реакция на матрицата 1 милисекунда (grey-to-grey). Устройството поддържа честота на опресняване на кадрите 144 Hz. Поставката на монитора позволява регулиране на височината и ъгъла на наклон, както и поставянето на панела в портретен режим. Списъкът с портове за свързване към източник на сигнал включва два порта HDMI, както и по един VGA, DVI и DisplayPort.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.