Archive for декември, 2013

Facebook е минало за тийнейджърите, показва проучване на ЕС


Това, от което ръководителите във Facebook се опасяват най-много, изглежда е на път да се превърне в реалност. На няколко пъти в последните месеци в интернет се появиха слухове, че тийнейджърите все повече се отдръпват от популярната социална мрежа, а днес и Европейският съюз потвърди това. В последно проучване, имащо за цел да проследи настроенията на тийнейджърите както един към друг, така и към Facebook, резултатите показват, че младите все повече странят от компанията на Зукърбърг и предлаганите от нея услуги.

Според сведенията тийнейджърите вече не приемат Facebook като нещо ново и модерно, а по-скоро като „остаряла“ услуга, която понякога бива обновена частично. Експертите смятат, че основната причина за това са повечето възрастни, които се присъединяват към социалната мрежа. Това, според тях, кара по-младите да променят нагласата си спрямо Facebook и в някои случаи тотално да загърбят социалната мрежа.

„От работата ни с 16-18-годишните младежи във Великобритания установихме, че Facebook вече не е модерен. В техните очи той е минало – мъртва и погребана услуга“ твърди един от отговорниците за проучването проф. Даниел Милър от University College в Лондон.
Остава въпросът как Facebook ще се справи с този наистина сериозен проблем. Има ли сили и този път компанията на Зукърбърг да преодолее трудностите? Едно е сигурно – социалната мрежа трябва да потърси решение иначе бъдещето не се очертава да е особено обнадеждаващо в офисите на Facebook.

Очакванията на ESET за заплахите през следващата година


Всяка година компанията за информационна и интернет сигурност ESET издава редовния си доклад Threat Trends Predictions, който разглежда опасностите, които ще съпътстват предстоящите 12 месеца онлайн пространството и компютърните потребители по света.

Сред множеството тенденции в доклада (PDF) подготвен от подразделението на компанията ESET Latin America се открояват три главни, които са заплахите свързани със запазване на конфеденциалността на данните, мобилните заплахи и тези, свързани със смарт устройствата в домовете.

Реакцията на разкритията на Едуард Сноудън за действията на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) и осъществяваният от тях контрол над световните комуникации демонстрира загрижеността на интернет потребителите за сигурността на личните им данни и комуникация в Мрежата, като от ESET предупреждават, че заключването на данните (чрез криптирането им да речем) е едва първата стъпка от обезопасяването на информацията ни.

„Проявата на внимание към запазване сигурността на данните ни не доведе до намаляване на броя на хората пострадали от зловреден код или друг тип заплаха“, четем в доклада. „Проявяването на бдителност относно сигурността на данните ни е добра отправна точка, но е добре хората да са информирани за всички заплахи засягащи инернет сигурността им“.

Освен това ESET очаква сериозно увеличение на заплахите свързани с операционната система за мобилни устройства на Google Android. Компанията регистрира ръст на тези заплахи с 60% между 2012 и 2013г. и според специалистите този ръст ще продължи и през 2014г. От лабоаторията в Буенос Айрес споделят, че се наблюдава тенденция в атаките насочени към потребителите на Android да наподобяват класическия тип атаки, които са типични за персоналните компютри – откриването на уязвимости и тяхното експлоатиране посредством зловреден код.

Малуерът, кодиращ файловете, като небезизвестният Cryptolocker е сред най-сериозните атаки, които са отчетени тази година и за съжаление специалистите от компанията очакват този тип заплахи да продължат разпространението си в световен план и следващата година.

Повече за наблюденията във Threat Trends Predictions – за преположенията относно измамите свързани с биткойн валутата, атаките свързани със смарт устройствата (телевизори, часовници, телевизори, Google Glass, домовете и даже смарт тоалетните) може да прочетете тук (PDF).

Intel планира създаването на 18-ядрен процесор


В Intel изглежда вече са започнали да правят планове за бъдещите си продукти. Според последни сведения компанията планира нещо доста грандиозно – 18-ядрен Broadwell процесор, който да дебютира на пазара в най-скоро време. Точна дата обаче все още е неясна.

Според информациите новият чип на Intel ще е най-мощният създаван някога и ще се базира на 14-нанометровия процес на производство, който предстои да влезе в употреба. Първи това съобщиха от информационния сайт Vr-zone. Не е ясно кога точно може да очакваме подобен процесор, но се смята, че това няма да се случи преди 2015 г.

Освен впечатляващият 18-ядрен чип, от Vr-zone допълват, че Intel подготвя още 8 и 10-ядрени процесори, които ще имаме възможността да видим още догодина. Очаква се 8-ядреният да дебютира в началото на 2014 г., а по-мощният му наследник ще се появи през втората половина на следващата година.
Intel отказаха да коментират тези сведения.

Южна Корея разглежда Ubuntu като алтернатива на Windows XP


Във връзка с предстоящото през месец април 2014 година прекратяване поддръжката на операционната система Windows XP, в ИТ света се наблюдава сериозно оживление в търсенето на алтернатива на тази популярна и до днес операционна система. Microsoft явно счита, че естественият ход на нещата е преминаване към Windows 8, а ако особеностите на новия Metro интерфейс не бъдат харесани – към ОС Windows 7. Южна Корея обаче разглежда съвсем друг вариант за алтернативна операционна система, според който Windows XP ще бъда заменена от Ubuntu – много популярна Linux-дистрибуция, която се разпространява свободно и безплатно.

Според онлайн-изданието Business Korea, корейските компютърни специалисти дават висока оценка на Ubuntu в областта на лесна инсталация и безопасна работа, въпреки, че няма такъв голям брой съвместими бизнес-програми, както при операционните системи на Microsoft. В същото време корейските експертите отбелязват, че към днешен ден все-повече програми работят в електронните облаци и достъпът до тях става чрез уеб-браузъра и недостиг на програмно осигуряване на практика няма. Специалистите считат, че тази Linux-дистрибуция вече е достигнала достатъчна зрелост, за да бъде алтернатива на Windows XP.

HP представи своя най-нов хибриден лаптоп 810 EliteBook Revolve G2

Hewlett-Packard представи своето най-ново хибридно устройство, което е симбиоза между лаптоп от бизнес клас и мощен таблет. Новият модел се нарича 810 EliteBook Revolve G2. Портативният компютър е изготвен от здрава магнезиева сплав, отговаря на спецификациите на стандарта MIL-STG 810G и е снабден с непромокаема клавиатура. Устройството е тънко 22,2 милиметра, а теглото е равно на 1,4 килограм

HP EliteBook Revolve 810 G2 е базиран на архитектурата Intel Haswel и е оборудван с 2,1 GHz процесор Core i7-4600U с вградено графично ядро Intel HD Graphics 4400. Хибридът разполага с 11,6-инчов екран с работна резолюция 1366х768 пиксела и е покрит със защитно стъкло Corning Gorilla Glass 2. Устройството разполага с до 12 GB оперативна DDR3 памет, mSATA SSD диск с капацитет 256 GB, слот за включване на microSD карти памет и гнездо за присъединяване към док-станция. Хибридът е снабден с Wi-Fi и Bluetooth адаптери за безжична връзка, HD уеб камера с автоматична фокусировка, висококачествена аудиосистема SRS Pro, два USB 3.0 порта и един DisplayPort 1.1a, поддържа се LTE. Устройството работи под управлението на операционната система Windows 8.1.

Препоръчителната цена на хибридния лаптоп-таблет HP 810 EliteBook Revolve G2 в зависимост от конфигурацията стартира от 1300 американски долара.

Microsoft: 95% от българите искат мобилно устройство за Коледа


Компютърните устройства са най-желаният подарък и тази година, показва ново проучване на Microsoft, направено сред 7500 купувачи от цяла Европа, включително от България. 78% от анкетираните заявяват, че в списъка им с желани подаръци присъстват технологични устройства, но именно такива подаръци причиняват най-много стрес в предпразничното пазаруване, обясняват от българския офис на компанията. За българите най-стресиращи за покупка са компютърни устройства (52%), дрехи (19%), бижутерия и часовници (11%), кухненски и домакински приспособления (10%), парфюми (5%), показват още резултатите от анкетата.

Трудности при покупката

Една от основните причини за стреса при покупката на техника е, че изборът отнема най-много време. Това твърдят повече от половината (69%) анкетирани. Една трета се притесняват, че ще им трябва много време да проучат и закупят компютърни устройства за подарък, а други 7% признават, че не разбират различните варианти и устройства, които се предлагат по магазините, добавят от Microsoft.

За избора на най-подходящото устройство българските купувачи търсят първо информация от онлайн ревюта, като повече от половината българи (65%) посочват, че това е предпочитаният от тях ресурс. 41% се обръщат за съвет към консултантите в магазините за техника, а 47% се допитват до технически грамотни приятели и роднини.

В същото време техниката е начело в списъците с желани подаръци и на мъжете, и на жените в България. Две трети от мъжете у нас и повече от половината от дамите (57%) знаят точно кои устройства искат, показват още данните от проучването.

Какво искат потребителите в различните страни:

– Италианските мъже намират купуването на компютърни устройства по-стресиращо (56%), отколкото жените (25%)
– Лаптопите са най-желаният подарък в България с 25%. Таблетите са на второ място с 23%, а смартфоните са трети с 20%.
– За разлика от другите страни в Европа, 28% от хърватите смятат, че е най-стресиращо да се купуват дрехи в сравнение с компютърните устройства (21%).
– В Босна 100% от жените биха искали да получат компютърно устройство като подарък за празничния сезон.

От компанията са създали и наръчник

за избор на подходящия подарък във вид на инфографика и празничен гид с новите технологични предложения на компанията.

С пускането на Windows 8.1 на пазара се появи нова вълна от иновативни устройства – от таблетите и комбинирани устройства до преносими компютри и решения тип „всичко в едно“. „При такъв голям избор всеки има нужда от съвет, за да избере най-подходящия подарък, коментират от Microsoft България. – Преди да решим, добре е да преценим за кого е предназначен подаръкът, от какво се вълнува този човек и как ще използва устройството. Ако купувате подарък за по-възрастен човек, който иска да общува със семейството си, но не разбира много от техника, помислете за устройство, което има хубава вградена камера за обаждания по Skype и лесен за ползване интерфейс“, добавят от компанията.

Сред предложенията „За авантюристи“ са таблетът Asus Transformer Book T100 с Windows 8.1, Samsung ATIV Book 9 Lite, Nokia 625 с Windows Phone и слушалки Cloud Boom, Lenovo Yoga 11s се предлага за подарък за хора, обичащи да се забавляват, а преносимият компютър HP HP ENVY 17 Leap Motion SE е сред подаръците за цялото семейство. За по-тънките празнични бюджети е предназначен подарък като Skype Premium (на цена 6,81 лв. на месец при 12-месечен абонамент), като този профил отключва повече функции като групови видео обаждания, групово споделяне на екрана и неограничени обаждания до страна и регион по избор. Има и съвети за подаряване на приложения като Cinefish, Microsoft Office 365 Home Premium и „Щипка сол“ за Windows 8.1

Samsung представиха 1TB mSATA SSD

Samsung обявиха първият в света 1 терабайтов mSATA твърдотелен диск. Той предлага два пъти по-голям капацитет от сегашния (512GB) mSATA SSD. 1TB 840 EVO mSATA SSD доставя безпрецедентно голям капацитет за своите относително малки размери.

Новият твърдотелен диск на Samsung използва 4 пакета с флаш памет. Всеки от тях е с по 16 слоя от 128Gb чипове. Дебелината му е едва 3,85 милиметра, което го прави 60% по-тънък от нормалните твърди дискове и тежи едва 8,5 грама. Това е с около 92% по-малко тегло в сравнение с типичен HDD. Скоростта му на четене и писане е съответно 540MB/s и 520MB/s, но със софтуера на Samsung Magician 4.3, скоростта на четене може да достигне до 1000MB/s.

1TB 840 EVO е част от новата линия твърдолетни дискове на Samsung 840 EVO. Другите модели са с капацитет от 120, 250 и 500GB. Точна дата за пускането на новия диск на пазара не беше спомената, но по-всяка вероятност ще е до края на месеца. Цената също не е известна, но със сигурност няма да е евтин.

/

“С новата линия mSATA твърдотелни дискове, предлагащи капацитет до 1TB, ние очакваме от нашите клиенти да се насладят на големият обем за съхранение и високата производителност и то на ултра-тънки лаптопи,” сподели Унсо Ким, вице президент на маркетинг отдела за памети в Samsung.

Знаете ли, че: Intel са имали таблет на име IPAD?

Преди броени дни в технологичните сайтове се заговори за „първия таблет“ на Intel. Днес, обаче, разбираме, че Intel не просто са имали таблети и преди, но и че първият им опит в този технологичен клас носи името… IPAD. Да, правилно прочетохте. С този акроним – съкратен от Intel PAD – е било познато устройство от 1998-а година, което е можело да сърфира из интернет, да пуска музика и видео и дори да играе ролята на дигитална рамка за снимка.

IPAD – дело на трима инженери на Intel – обаче, не е имал тъчскрийн интерфейс, нито е можел да работи самостоятелно. Вместо това е трябвало да бъде свързван към компютър, за да може да влиза в интернет с помощта на безжичната технология на Intel. В онези дни под „мобилно“ се е разбирало просто устройство, което може да се разнася из дома.

Идеята на Intel била да създадат прототип на таблета, който после други производители на хардуер да използват като база за своите собствени „мобилни компютри“. Интересното е, че тогава най-големите им партньори в това начинание били Dell и НР – две компании, които днес, засега безуспешно, се опитват да се установят на пазара за таблети.

По-късно от компанията решили сами да продават устройството под името Intel Web Tablet, но в крайна сметка зарязали проекта, тъй като не искали да създават устройство, което ще се конкурира с традиционните продукти и по този начин ще развали бизнес взаимоотношенията с партньорите им.

Сигурно до ден днешен съжаляват.

Българите масово използват една парола за множество сайтове


Леко зловещи данни дойдоха тези дни от Европейската комисия, които публикуваха редовния доклад за компютърната грамотност и вниманието към въпросите на киберсигурността на гражданите на Евросъюза Special Eurobarometer 404 (PDF).

Докладът се основава на анкета проведена в 28 държави (27-те страни членки на Съюза и Хърватия). И разбира се, бих предположил, че някои цифри са различни от реалността, като например това, че цели 87% са заявили, че избягват да публикуват лична информация онлайн (един поглед над Facebook може да е достатъчен, за да се убедим в противното) или това, че едва 6% са пострадали от кражба на профил, едва 4% са станали жертва на онлайн тормоз и едва 2% заявяват, че това се е случило на децата им.

Особен интерес буди раздела „Убеденост по отношение на интернет-транзакциите“ (стр. 20) като цели 70% от анкетираните заявяват, че са спокойни, когато извършват банкови транзакции, а 12% – се чувстват много уверени и едва 11% чувстват сериозна несигурност (делът на най-спокойни за парите си при онлайн транзакции са в Дания – 63%. При нас хората, които чувстват пълно доверие на Интернет в онлайн банкирането и пазаруването са 17%, а 33% заявяват, че са „доста уверени“, липса на всякаква сигурност при онлайн банкирането чувстват 18% от българите). Освен него друга любопитна глава тук е „Ниво на знанията в областта на информационната безопасност“ (стр. 37). Интересно е, че макар и нивото на киберпрестъпленията да расте, то се повишава и сериозно самочувствието на европееца за информираността му за рисковете в онлайн пространството – наблюдение, което служи да покаже, че не всичко е наред явно с реалното ниво на знания в тази област.

На въпрос „Колко добре информиран чувствате, че сте по отношение на рисковете от киберпрестъпления“, отново датчаните се чувстват „много добре информирани“ (28%), за нашата страна този процент е доста нисък (едва 6%). В общ план, в таблицата „информиран (общо) – неинформиран (общо)“ една четвърт от българите (26%) споделят, че са наясно с рисковете на Интернет. Скандинавските страни са „шампиони“ тук, но е добре да бъде споменато, че нивото на киберпрестъпленията в страни като Швеция, Дания и Финландия е наистина изключително ниско в сравнение с другите части на Стария континент. И в тази връзка, буди недоумение самочуственността на поляци (42%) и британци (60%), които падат често жертва на онлайн измамници – това, че си мислиш, че знаеш нещо невинаги означава, че реално го знаеш.

Освен това цели 66% от европейците са напълно убедени в способностите си да използват Интернет – което е още една леко притеснителна характеристика, когато говорим за киберсигурността, тъй като всички анализи, изследвания и доклади, които излизат от компании за информационна защита и специалисти сочат, че нивото на киберпрестъпността в Мрежата нараства, а методите, с които биват мамени хората се развиват и изобретателността на мошениците в Мрежата не спира да удивлява специалисти и анализатори, та тези 66% вероятно следят всички тези анализи и доклади, информирайки се ежечасно за всяка новопоявила се форма на заплаха. Или просто имаме работа с едно сериозно число на заблудени хора – потенциални жертви на киберпрестъпления?

Повече за любопитните разкрития на евродоклада, защо само 11% от българите използват различни пароли на множество сайтове (стр. 115) и колко от европейците ползват няколко пароли на няколко сайта, може да научите в Special Eurobarometer 404 (PDF).

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.