Archive for януари, 2014

Видеозапис на Windows-интерфейса от 1983 година

Дан Бриклин (Dan Bricklin), съавтор на първата програма за работа с електронни таблизи VisiCalc, много обичал да заснема видео. Преди тридесет години това е било доста странно занимание, понеже се налагало носенето на огромна видеокамера. Но благодарение на Бринклин, сега имаме възможност да видим много редки записи, като например презентацията на компютъра Mac от Стив Джобс през 1984-та година.

Още едно много интересно видео е записано по време на изложбата COMDEX през ноември 1983 година. Дан Бриклин се разхождал между рафтовете и записвал всичко подред. Ако преминете на 6 минути и 55 секунди от филма, ще можете да видите как Microsoft демонстрира графичния интерфейс на Windows. Видеозаписът е направен цели две години преди официалното представяне на Windows 1.0, състояло се на 20-ти ноември 1985 година.

Сега е прието да се счита, че графичният интерфейс на Windows е копиран от операционната система Mac OS. Записът показва, че Microsoft е анонсирала графичната обвивка за MS-DOS преди Apple да представи първия „Макинтош“ на 24-ти януари 1984 година.

Acer отчетоха $274 милиона загуба за последните три месеца на 2013 година


Изглежда, че последните три месеца на миналата година не са били особено щедри за Acer. Компанията току що публикува доклад базиран на представянето им през последното тримесечие на 2013 година. Изглежда, че през този период Acer са генерирали оперативни загуби в размер на $274,39 милиона. Цели $44 милиона са загубени само заради спадане на стойността на определени сурови материали.

Заради лошото представяне на компанията в края на 2013 година заплатите на всичките й старши изпълнителни директори са намалени с цели 30%. Целта на тази мярка е „да се сподели отговорността“.

Загубите на Acer, за съжаление, не са били само през последното тримесечие на миналата година. Напротив, за цялата 2013 година, след изплащане на данъците, компанията е отчела загуба в размер на $700 милиона. Acer вярват, че загубите им се дължат най-вече на „твърде големи очаквания“ за представянето на ултрабуците и ноутбуците с тъчскрийни – два типа преносими компютри, които все още не са се установили твърдо на пазара, поради различни причини.

Acer, разбира се, се опитват да се вслушват в желанията на потребителите, предлагайки поне няколко линии смартфони и таблети с Android. Нито едно от мобилните им устройства, обаче, сякаш не може да изпъкне пред конкуренцията.

Как щеше да изглежда Google ако беше човек?


Представете си, че Google можеше да се превърне в човек. Как мислите, че би изглеждал? Дали ще е мъж или жена, на каква възраст, с какъв външен вид? Ако въображението ви не стига, ето ви една отправна точка – забавното видео на College Humor, в което Google е един злощастен човек обречен завинаги да стои в офиса си.

Ако знаете английски, задължително гледайте видеото – просто няма как да не оцените гениалния му хумор. Има толкова много детайли, в които всеки ще разпознае може би най-популярната уеб услуга на всички времена – търсачката на Google. Самият Google е един поне опитващ се да бъде безпристрастен човек, който, както е в реалността, не винаги ни дава точно отговорите, които търсим.

Някои от ситуациите се наистина са брилянтни. Така, например, на търсенето „браузъра на Mozilla“ той учтиво пита: „Да сте чували за Chrome?“ Млад човек, пък (явно писател) се опитва да намери информация за себе си като включва към името си различни суперлативи, но Google не може да намери нищо. Има мъж, който откопчава панталона си пред услужливия офис служител, дете, което търси отвратителни изображения и какво ли още не.

След като изгледате това клипче няма начин да не оцените това, че на света има някой (или по-скоро нещо), на което можете без притеснение да зададете всички свои въпроси и евентуално да получите отговор.

Intel замразиха строежа на фабриката си за чипове в Аризона


Intel временно замразяват строежа на една от най-важните за бъдещето на бизнеса им фабрики – „Fab 42“ в град Чандлър, щата Аризона. Тази фабрика, която трябваше да бъде ангажирана с производството на процесори от висок клас, изглежда няма да отвори врати скоро. От Intel потвърдиха, че „новият строеж ще бъде оставен засега и ще бъде използван за производството на бъдещи технологии“.

Строежът на Fab 42 започна през 2011 година, като плановете на Intel бяха там да бъдат произвеждани новото им поколение процесори, използващи 14-нанометрова технология. В началото на проекта Intel бяха уточнили, че ще инвестират в него повече от $5 милиарда. През януари 2012 година дори американският президент Барак Обама посети строежа и по-късно сподели в свое изявление, че Intel не просто ще създадат много работни места за американците, но и че ще построят една от най-усъвършенстваните фабрики в страната.

Причината, поради която Intel са замразили проекта, не е ясна, но по всяка вероятност става въпрос за финансови трудности породени от забавянето на продажбите на РС пазара.

Въпреки това от компанията не са изоставили фабриките си. Напротив, Intel споделиха, че в момента старите им мощности за производство на чипове се обновяват, така че да са съвместими с 14-нанометрова технология.

CyberPowerPC представи компактния геймърски компютър Zeus Mini

CyberPowerPC представи по време на изложбата CES 2014 в Невада геймърския десктоп компютър Zeus Mini, характерен с неголемите си размери.

Габаритите на устройството са в пределите на 435х325х110 милиметра и се предлага с черни корпуси с червени или зелени акценти.

Zeus Mini се предлага в две конфигурации: първата разполага с двуядрения процесор AMD A6-6400K с тактова честота 3,9-4,1 GHz и дискретния графичен ускорител AMD Radeon R9 270 с 2 GB собствена графична памет. Втората конфигурация включва четириядрения Intel Core i5-4670K (Haswell архитектура) с тактова честота 3,4-3,8 GHz и дискретната видеокарта NVIDIA GeForce GTX 760, също с 2 GB собствена графична памет.

И двете конфигурации разполагат с 8 GB оперативна памет, твърд диск с капацитет 1 TB със скорост на шпиндела 7200 оборота в минута, оптично устройство, Bluetooth 4.0 и Wi-Fi модули за безжична връзка с поддръжка на 802.11ac стандарта, както и водно охлаждане. Компютрите притежават и три USB 3.0 порта, HDMI изход и S/PDIF интерфейс.

Геймърският компютър работи под управлението на операционната система Windows 8.1. Минималната конфигурация на Zeus Mini с AMD процесор струва около $600, съответно с процесор на Intel – 800 американски долара.

Toshiba представи на CES 2014 един от първите в света лаптопи с 4К формат на дисплея

По време на CES 2014 корпорацията Toshiba демонстрира, според своите думи, първите в света лаптопи, оборудвани с екрани с резолюция Ultra HD (4К). Новите устройства са две: Tecra W50 и Satellite P50t.
Мобилната работна станция Tecra W50 е предназначена предимно за професионалните потребители, дизайнери и инженери. Преносимият компютър е оборудван с четириядерен процесор Intel Core i7 от четвърто поколение, както и с дискретен графичен ускорител модел NVIDIA Quadro K2100M с 2 GB собствена графична памет. Оперативната памет по избор може да бъде от 8 до 32 GB, предлага се флаш-диск с обем 256 GB или стандартен хард-диск с капацитет 1 TB. Компютърът разполага с (DVD или Blu-Ray) оптично устройство, Bluetooth 4.0 адаптер, HDMI интерфейс и четири USB порта.


Моделът Satellite P50t е по-ориентиран към потребителския пазар. Този лаптоп е базиран на двуядрения чип Core от четвърто поколение, по избор 8 или 16 GB оперативна памет и хард-диск с обем 750 GB. Компютърът разполага и с DVD записващо устройство, HDMI порт и Bluetooth 4.0 модул.


И двата лаптопа са оборудвани с екран с диагонал 15,6 инча. Работната резолюция е 3840×2160 точки, а плътността на изображението достига 282 пиксела на инч.

Продажбите на Tecra W50 и Satellite P50t трябва да започнат в средата на тази година, а в анонса цените не са обявени.

ASUS представи таблет-трансформър с две операционни системи

По време на изложбата за потребителска електроника International Consumer Electronics Show 2014 тайванската компания ASUS представи таблета-трансформър с име ASUS Transformer Book Duet, работещ с две операционни системи – Android 4.2 Jelly Bean и Windows 8.1 Blue. Най-интересната особеност на този хибрид е специалният бутон, чрез който превключването от едната операционна система към другата става само за 4 секунди.

Производителят твърди, че Transformer Book Duet по производителност над два пъти превъзхожда ARM-таблетите и това не е за учудване, понеже е базиран на процесорите Intel Core от четвърто поколение (до Core i7).

Прелдагат се два варианта на този преносим компютър: първият е оборудван с дисплей с резолюция 1366х768 точки, а вторият с FullHD. Обемът на оперативната памет е 4 GB, а постоянната – по избор между 64 и 128 GB. Док-станцията е оборудвана с твърд диск с капацитет от 320 GB до 1 TB. Устройството разполага с Wi-Fi 802.11ac и Bluetooth 4.0+EDR модули за безжична връзка, 1 MP камера, слот за microSD, аудио-гнездо и два висококачествени високоговорителя. Док-станцията с интегрираната в нея клавиатура добавя два USB 2.0 и един USB 3.0 порт, Ethernet и HDMI 1.4 изход.

Цената на Asus Transformer Book Duet стартира от $599 за версията с Intel Core i3 процесор и 1366х768 дисплей. Цената на версията с Full HD екран струва 100 американски долара повече.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.