Archive for март, 2014

Facebook Connectivity Lab – интернет достъп чрез безпилотни самолети и сателити


Едва започна да позатихва шумотевицата около закупуването от социалната мрежа Facebook на разработчика на шлема за виртуална реалност Oculus VR, и Марк Зукърбърг обяви официално поредния амбициозен проект на компанията. Този път става дума за създаване на нова инфраструктура за предоставяне на достъп до интернет на жителите на развиващите се страни и отдалечените райони.

Facebook е създала специализираното подразделение Connectivity Lab, което ще помага за реализирането на задачите, формулирани от участниците в проекта Internet.org. Ще припомним, че Facebook стартира Internet.org през миналото лято, като целта на инициативата е осигуряване на достъп до интернет за възможно най-голям брой хора. В проекта участват компании като Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm и Samsung. Според статистиката, понастоящем достъп до глобалната мрежа имат около 2,7 милиарда души по цялата планета. Facebook възнамерява да увеличи тази цифра до 5 милиарда.

Участие в Connectivity Lab вземат специалисти от Лабораторията за реактивно движение към НАСА, Изследователския център Еймс, националната астрономическа обсерватория на САЩ, както и други експерти.

Предполага се, че за организирането на достъпа до интернет в крайградските зони ще бъдат използвани безпилотни летателни апарати, захранвани от слънчеви батерии. Припомняме, че неотдавна стана известно, че Facebook води преговори за закупуване на компанията Titan Aerospace, занимаваща се с разработката на такива безпилотни летателни апарати. Според замисъла на Facebook, дроновете, работещи на височина до 20 000 метра, ще имат на бодра си оборудване, необходимо за предаване на интернет-трафика.

За райони с ниска гъстота на населението се предлага използване на геостационарни спътници в ниска околоземна орбита.

Facebook планира да използва технологията FSO (Free Space Optics) – вид оптична връзка, използваща оптичния диапазон на електромагнитните вълни (светлина), предаван през атмосферата. При нея инфрачервени лазери осигуряват високоскоростен оптичен пренос на данни без използване на кабели.

Lenovo изтегля батерии за лаптопи заради риск от пожар


Китайският производител на електроника Lenovo изтегля част от акумулаторните батерии на ноутбуковете ThinkPad заради риск от причиняване на пожар или повреда на вътрешните компоненти на устройствата. Информацията за това бе оповестена от китайската информационна агенция „Синхуа“. На риск са изложени 34 500 батерии, продадени в САЩ, както и още 2900 батерии, реализирани на канадския пазар. Според информацията на агенцията, допълнително в Китай са били изтеглени още 117 732 акумулаторни батерии.

Опасните компоненти са били използвани за окомплектоване на ноутбуковете от серията ThinkPad Edge 11, 13, 14, както и на моделите T410, T420, T510, W510, X100e, X120e, X200, X201 и X201s, продавани в периода от октомври 2010 г. до април 2011 година. Част от батериите са се продавали и отделно като резервни части за замяна на излезли от строя захранващи компоненти. Продажната цена на резервните компоненти е била между 80 и 150 долара.

Причината за мярката са появилите се случаи на запалване на батерии. Lenovo е била информирана за най-малко два такива случая, в резултат на които са били нанесени щети на имущество на собствениците на горепосочените модели лаптопи. Китайският производител е създал специална страница в интернет, на която клиентите могат да узнаят дали батериите на техните устройства трябва да бъдат заменени.

Елън Мъск и Марк Зукърбърг ще инвестират в създаването на изкуствен интелект


Основателят на Tesla Motors и SpaceX Елън Мъск заедно с основателя на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг и известният актьор Аштън Кътчър, ще инвестира 40 милиона долара в компанията Vicarious, специализирана в изследването на мозъчната кора и превръщането на тези данни в компютърен код. По-рано стартъпът получи инвестиции от основателя на платежната система PayPal Питър Тил и съоснователя на Facebook Дан Московиц.

Към днешна дата основното достижение на Vicarious е възможността на програмата, разработена от компанията, да разпознава образи. Например, тя може лесно да разпознава и въвежда т. нар. captcha, т.е. защитен код, използван от множество сайтове. По думите на създателя на проекта Скот Финикс, основна негова цел ще бъде създаването на компютър, който ще „мисли“ като човек. Според експерти, работата по изкуствен интелект с такива способности ще отнеме повече от десетилетие.

1000 лаптопа „Правец“ излизат скоро на пазара

Първите 1000 лаптопа „Правец 64М“ може да стигнат до българския пазар в рамките на около месец.
Машините ще се продават в собствен магазин на бизнесмена Бойко Вучев в неназован засега столичен мол, както и онлайн на сайта www.pravetz.bg, съобщи пред „Труд“ Вучев.

За възраждането на „Правец“, след 30-годишна пауза, стана ясно през октомври месец миналата година. Новината излезе след като наблюдателни видяха, че интернет адресът pravetz.bg е зает, а на него грейна снимка на лъскав сив преносим компютър „Правец 64М“ с описани базови характеристики.

 

Засега Бойко Вучев гарантира само първите 1000 преносими компютъра, тъй като за толкова е купил части от Тайван, където е бил през декември. Сглобяването и инсталирането на софтуера става в България. По думите на Вучев цената на готовото за ползване изделие ще е под 1000 лева. Под тази граница обаче се продават и доста модели на популярни марки.

Вучев е собственик на марката „Правец“, която беше свободна от 1991 г. Частите за персоналния компютър обаче изцяло са чужди, тъй като у нас няма производство дори на периферни устройства, както е било за социалистическия „Правец“. Процесорът е i7 на „Интел“, което е последното засега поколение процесори на известната марка. На пазара ще има три варианта на лаптопа с различни цени според RAM-паметта. Тя ще е 4, 8 или 16 гигабайта. Цената на крайното изделие ще зависи и от дисковата памет, която ще варира. Лаптопите „Правец“ ще се продават с операционна система Windows 8.1.

Първоначално Вучев имаше намерение да инсталира на компютрите собствена операционна система – „Правец ОС“, изградена върху софтуер с отворен код. Пред „Труд“ обаче той каза, че за да пусне най-после изделието на пазара, е принуден да качи на него версия на Windows. „Разработването на собствен софтуер се оказа малко по-бавно, отколкото очаквах, и са необходими още доста тестове“, обясни Вучев.

SanDisk представиха първата в света microSD карта с капацитет 128GB


По време на Мобилния световен конгрес проведен в Барселона миналата седмица SanDisk представиха първата в света microSD карта с капацитет от 128GB. Моделът носи клас 10 UHS-I и поддържа скорост на четене от около 30МВ в секунда. Според компанията, картата би трябвало да е съвместима с всички устройства поддържащи технологията SDXC. В тази група, следователно, се причисляват и повечето мобилни джаджи с Android представени през последните няколко години.

Картата е идеална за всички собственици на смартфони и таблети, които правят множество снимки и видеоклипове и имат нужда от голямо пространство, в което да ги съхраняват. Според SanDisk, моделът гарантира скорост два пъти по-голяма от тази в обикновените microSD карти, както и „най-добрата възможност за запис на видео с високо качество, която ще намерите на пазара“.

В допълнение към картата, от компанията представиха и нова версия на мобилното си приложение SanDisk Memory Zone, което позволява на потребителите лесно да разглеждат и създават копия на файловете записани в картата. Въпросната версия съдържа нов инструмент на име OptiMem, който помага на потребителите на устройства с Android да използват оптимално вградения им капацитет като автоматично пренася старите им снимки и видеоклипове в картата памет.

Micro-SD картата е налична в различни капацитети – от 8GB до 128GB и може да бъде намерена в онлайн магазини като Amazon на цени вариращи от $29,99 до $199,99.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.