Archive for април, 2014

Експерт прогнозира появата на черен пазар за кръпки за Windows XP

Стивън Дж. Вон-Никълс, който от десетилетия работи в сферата на IT-журналистиката, прогнозира, че в близко бъдеще ще се появи черен пазар за кръпки и пачове за операционната система Windows XP. Според журналиста, операционната система е прекалено разпространена, за да изчезне бързо, а освен това много частни лица и предприятия не планират да се отказват от нея поради различни причини.

Експертът отбелязва, че немалко хора считат Windows 8 за „купчина боклук“ и поради това не желаят да преминат към нея. Други са убедени, че няма смисъл да сменят използваната от тях операционна система, след като тя работи стабилно и изпълнява всички задачи.

Както пише Дж. Вон-Никълс, Microsoft първоначално е искала доста високо заплащане за обслужване на големи клиенти, които не са успели или не са пожелали да се откажат от XP и да преминат към по-нова версия на платформата. Така, според него, един от клиентите на корпорацията е отклонил сделка за 2 млн. долара за обслужване на 10 хиляди компютъра в течение на една година. След известно време Microsoft намалила значително исканата сума до четвърт милион долара. След това договорът бил подписан.

Корпорацията е преразгледала изискванията си и сега според тях поддръжка на Windows XP може да поиска компания с най-малко 750 компютри под управлението на Windows XP, готова да заплати 150 хиляди долара за услугата. Тази сума покрива само получаването на актуализации за премахване на критични уязвимости, но за останалите бъгове и „дупки“ клиентът ще трябва да заплаща допълнително. Дори и при такива условия не всяка компания може да си позволи да участва в програмата на Microsoft, уверен е Стивън Дж. Вон-Никълс. Ако към това се добави и фактът, че броят на компютрите с Windows XP все още е твърде голям, то появата на черен пазар за пачове практически е предопределена.

Засега остава неясно, под каква форма би могъл да съществува такъв пазар. Най-вероятно актуализациите ще се качват на торент-тракерите, но е възможно да се разпространяват и по други начини. От това обаче могат да се възползват злоумишленици и да започнат да вграждат зловреден софтуер в „актуализациите“.

Microsoft ще представи Windows 8.2 с обновено Start-меню през есента

Днес The Verge публикува информация, според която в края на месец август или началото на септември тази година Microsoft ще върне Start-менюто в Windows 8. Това ще стане заедно с второто голямо обновяване за операционната система, което означава, че Microsoft за първи път в рамките на само една година ще представи втори голям ъпдейт за своята операционна система.

Start-менюто ще бъде комбинация между познатия старт-бутон в операционната система Windows 7 и плочките в ОС Windows 8. Новият пач ще добави нови графични ефекти в менюто за навигация и нови интерактивни плочки в интерфейса Modern. За кардинални промени и нова функционалност не се съобщава.

Microsoft в момента решава, дали да нарече новия софтуерен пакет Windows 8.1 Update 2 или просто Windows 8.2. Компютърните аналитици отбелязват, че тази промяна в цикъла на обновяванията може да се изтълкува и като стремеж на софтуерния гигант да сближи флагманската си операционна система с мобилните операционни системи, които са характерни с по-бърз цикъл на развитие.

В компютърните форуми се шегуват, че това е най-лесният начин да направиш нещо добро за потребителите – първо правиш нещо лошо, а след това връщаш както си е било.

Китайските програмисти представиха собствено безплатно обновяване за Windows XP


Китайската Qihoo 360, разработваща разнообразен софтуер за мрежова безопасност, представи безплатно програмно осигуряване за защита на китайските потребители на операционната система Windows XP.

Програмата се нарича XP Shield, разпространява се безплатно в Китай и вече е инсталирана от над 200 милиона потребителя. Qihoo 360 е взела решение да създава собствени обновявания за Windows XP след подробно изучаване на местния пазар, при което се оказало, че около 2/3 от китайските потребители отказват да обновят операционната си система след като Microsoft прекрати поддръжката на Windows XP.

Основни причини за нежелание за ъпдейт на операционната система от страна на китайците е необходимостта от закупуване на нов лиценз и разходите за евентуално купуване на нов компютър, който да отговаря на новите системни изисквания.

Да си припомним, че Microsoft от 8-ми април тази година престана да издава официални ъпдейти за Windows XP, съдържащи пачове за разкрити уязвимости. Според статистиката, около 300 милиона компютри от целия свят продължават да използват Windows XP, а това са около 30% от всички компютри в света. Google смята да се възползва от създалата се ситуация и предлага свои евтини решения за бизнеса.

Hynix представи първия в света DDR4 модул памет с обем 128 GB

SK hynix анонсираха първия в света DDR4 модул памет с обем 128 гигабайта, който е двойно по-голям от досега произвежданите модули. Паметта е предназначена преди всичко за сървърни компютърни системи.
Новата оперативна памет се състои от 8 гигабитни DDR4 чипове, произведени чрез 20 нанометров технологичен процес с използване на технологията за съединения между слоевете (Through-Silicon Via, TSV). Модулът работи с напрежение 1,2 V, докато при DDR3 се използва напрежение от 1,35 V.


Максималната работна честота на тази оперативна памет е 2133 MHz и чрез 64-битовата шина се осигурява максимална скорост на обмен на данните от порядъка на 17 GB/s.

Серийното производство на тази оперативна памет трябва да започне през втората половина на 2015 година. С разработка на перспективната DDR4 памет усилено се занимават Samsung и Crucial.

Технологично DDR4 паметта е около два пъти по-бърза от DDR3 и консумира с 20-30% по-малко електрическа енергия, изисква по-ниско захранващо напрежение и позволява побирането на повече чипове памет в един модул. Сървърни процесори с пълната поддръжка на тази памет се очаква да се появят в края на тази година, а при персоналните компютри през 2015 година.

Google ще използва прекратяването поддръжката на Windows XP за да прокара Chrome OS в бизнеса


Microsoft прекрати техническата поддръжка на операционната система Windows XP и Google възнамерява да използва това събитие, за да предложи на бизнеса лаптопи, базирани на неговата Chrome OS. В рамките на програмата Chromebooks for Business бяха обявени големи отстъпки за нови лаптопи, които ще заменят остарелите устройства, базирани на Windows.

Отстъпките не са много големи – до 100 американски долара, но са достатъчни, за да увеличат популярността на Chrome OS, към която в края на миналата година интересът на производителите рязко нарасна. Microsoft не си прави илюзии относно намеренията на Google и води компания за дискредитиране решенията на конкурента, но тя изглежда малко нелепо.

Редмънт явно се страхува от Интернет-гиганта, понеже интерфейсът на неговата опростена операционната система е познат на всеки, който е използвал браузъра Chrome. Операционната система на Google работи върху непретенциозен хардуер и може да се окаже, че за бизнеса е идеална. Тепърва предстои много работа по убеждаване на бизнеса, че документи могат да се изготвят и с други програми освен с Microsoft Office. Това може да не се окаже толкова трудно, понеже за много потребители интерфейсът на Windows 8 изглежда доста чужд.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.