Archive for август, 2014

Seagate пуска на пазара първия в света 8-терабайтов хард диск

Летвата за капацитет на достъпните на пазара хард дискове отново е вдигната и вече е 8 TB. Това става благодарение на компанията Seagate, която, както обеща преди месец, стартира доставките на 3,5-инчово HDD устройство с такъв внушителен капацитет, при това само пет месеца след като анонсира 6-терабайтов хард диск.

Въпросният рекордьор се нарича Seagate Enterprise Capacity 3.5 и, както става ясно от наименованието му, е предназначен за използване в корпоративни среди. Т.е. въпросните устройства ще се използват най-напред в големи системи за съхранение на данни и в информационни центрове – среди, в които необходимостта от достъпен капацитет за съхраняване на разнородни данни расте много бързо. От друга страна, дисковете с голям капацитет позволяват на разработчиците на сървърни системи да осигурят максимална плътност на съхранение. В информационните центрове това може да осигури сериозни икономии.

Не се споменава и използваната технология, но може да се предположи, че рекордният капацитет е постигнат посредством фирменото решение, наречено Shingled Magnetic Recording (SMR), по което напоследък Seagate работи доста активно. Според предишните заявления на производителя обаче с този метод на запис плътността може да се увеличи с около 25% в сравнение с широко използвания перпендикулярен способ. Дали в компанията са успели да подобрят този показател, побирайки 1,33 ТВ на пластина, за да направят 8-теранбайтов диск с 6 такива пластини или пък са използвали седем броя от тях, засега не е ясно. И двата варианта обаче са смели технологични решения, а резултатът е налице.

Според официалната информация, 8-терабайтовите Seagate Enterprise Capacity 3.5 HDD модели вече се доставят на отделни партньори на компанията, а масовото им предлагане може да се очаква през последното тримесечие на настоящата година. Цени засега не се споменават.

Windows 9 ще бъде показан на 30 септември

Източници, запознати с плановете на Microsoft, съобщават, че софтуерният гигант планира да проведе презентацията на 30 септември. На нея компанията ще представи публично Windows 9 (с кодовото име Threshhold). Въпреки това, анонса може да бъде преместен за по-късна дата – всичко зависи до каква степен ще е подготвена Preview-версията на системата. Очаква се, че публичното тестване на Windows 9 ще започне на 30 септември или няколко дни след анонса.

По-рано бе съобщено, че в Preview-версията на системата вероятно ще липсват редица функции, които ще са завършени до окончателния дебют на платформата (през април 2015 г.). Потребителите на бета-версията на системата автоматично ще получат актуализациите до Windows 9. Съществуващите по-ранни версии на Windows 9 вече включват мини-менюто „Старт“, виртуални десктопи, както и гласовия асистент Cortana.

От Microsoft признаха, че Windows 8.x не успя да угоди на „консервативните“ собственици на обичайни компютри и повечето от тях все още използват вече остарелия Windows 7. За да инициира един по-активен ход по прехода към Windows 9 (Threshold), софтуерният гигант планира да предложи безплатна актуализация за Windows 7 SP1. Това е много сериозна стъпка. Спомнете си, че възможността за безплатния преход от Windows 7 до Windows 8 беше достъпен за малък брой потребители (тези, които си купиха компютри в „преходния“ период).

 

Прекомерното развитие на Интернет става сериозен проблем за провайдърите

Бурните темпове на развитие на Глобалната мрежа в близко бъдеще могат да създадат големи проблеми на доставчиците на Интернет, поради недостатъчната изчислителна мощност на оборудването.

Проблемът е в това, че остарелите маршрутизатори не могат да работят ефикасно със силно разрасналата се карта на уеб-пространството, понеже могат да обработват само строго ограничен брой маршрути. Всички маршрутизатори работят с Мрежата чрез BGP таблици на протокола. Когато размерът на таблицата започва да превишава паметта на маршрутизатора, устройството престава нормално да обработва трафика и това води до понижаване скоростта на връзка.

Старите модели маршрутизатори, масово използвани от провайдърите, могат да обработват таблици, включващи до 512 хиляди маршрута, а към днешен ден броят глобални маршрути е достигнал този праг. Това е причината, големи провайдъри като AT&T, Comcast, Sprint и Verizon вече да имат проблеми с Глобалната мрежа.

Заплаха за Интернет няма, След подмяната на остарялото оборудване, ситуацията ще се нормализира. По-сериозен проблем са действието на различните правителства за осъществяване на политически контрол върху Мрежата. Подобни мерки могат да доведат до глобално блокиране и засилване филтрацията на данните, както и до сегментиране на уеб-пространството.

Acer представи новата линия геймърски ноутбци Aspire Nitro V

В рамките на провеждащото се тези дни в германския град Кьолн изложение Gamescom 2014 компанията Acer представи нови модели геймърски ноутбуци, включени в серията Aspire Nitro V.

Новата линия засега е представена от преносими компютри с IPS-екран с диагонал 15 и 17 инча, резолюция 1920 x 1080 пиксела (Full HD) и максимална яркост 300 cd/m2, получили продуктовите обозначения съответно Aspire V15 Nitro и Aspire V17 Nitro. Всички модели от серията са базирани на високопроизводителни (не нисковолтови) процесори Intel Core от поколението Haswell. Геймърските лаптопи ще се появят в продажба в две разновидности – стандартна и Nitro Black Edition. Стандартните модели Nitro ще бъдат оборудвани с по-слаби GPU като GeForce GT 840M, а в по-мощните разновидности Nitro Black Edition ще бъдат използвани графични ускорители Nvidia GeForce GTX 860M.

Ноутбуците от линията Aspire Nitro V са ориентирани към най-взискателните потребители. За целта те разполагат не само с мощен хардуер, но и с различни други екстри. По-специално, корпусите на лаптопите с дебелина само 25 милиметра са изпълнени от метал и имат специално нанопокритие, осигуряващо както приятно усещане при допир, така и защита срещу поява на драскотини.

В новите продукти е използвана технологията за защита от прах DustDefender, а в системата за охлаждане CoolBoost е предвиден турбо-режим, в който скоростта на въртене на вентилаторите се увеличава принудително с цел по-добро охлаждане на централния и графичния процесор в най-„тежките“ игри.

От останалите характеристики на Acer Aspire Nitro V могат да бъдат отбелязани комбинираната система за съхранение на данни, състояща се от твърд диск с капацитет 1 ТВ и SSD с обем 256 GB, аудиосистемата с четири говорителя със сумарна мощност 8 вата, поддръжката на технологията Dolby Digital Plus Home Theatre, както и опционалната възможност за инсталиране на оптично устройство Blu-ray.

Ноутбуците от серията Acer Aspire V Nitro ще се появят на пазара още през следващия месец. Базовата цена на стандартния 15-инчов модел е €699, а стандартният 17-инчов ноутбук ще струва със 100 евро по-скъпо. Стартовата цена на 15-инчовия ноутбук Black Edition е 899 евро, а тази на 17-инчовия е 999 евро.

Microsoft пресъздаде своя уеб-сайт от 1994 година

Явно обзети от носталгични чувства, специалистите на Microsoft качиха в Глобалната мрежа копие на своя първи корпоративен уеб-сайт от 1994 година.

През 1994 година имаше само няколко хиляди сайта. HTML се считаше за технологична новина и самата концепция за публикуване на информация в уеб-пространството бе твърде необичайна. Почти никой не разбираше целия HTML и нямаше никакви програми или други софтуерни инструменти за уеб-разработка. Много браузъри не поддържаха извеждането на фотографии и големи изображения.

Именно през 1994 година Microsoft представи своя сайт в Интернет, който за тези времена трябваше да изглежда доста футуристично: изгревът на слънцето на сив фон, обкръжен от звезди и препратки към различните подраздели. До 1994 година Microsoft общуваше с потребителите чрез форумите на CompuServe.

Проектът е пресъздаден, за да отбележи 20-годишнината от онлайн-присъствието на Microsoft в Глобалната мрежа. От архивите са извадени всички уеб-страници и perl-скриптове, с помощта на които сайтът се е обновявал два пъти на ден.

„Microsoft.com бе един от първите корпоративни сайтове в света, проектиран с адаптивен дизайн и правилно изобразяване за всякаква резолюция“ – каза Крис Балт, един от създателите на сайта.

Сайт ни позволява да кръжим над популярни места без да напускаме дома си

Ако мечтаете да обикаляте света, но за момента не можете да си го позволите, винаги можете да отворите Street View и да си представяте, че вървите по улиците на Лондон или Париж. Нов сайт на име TravelByDrone, обаче, ни позволява една малко по-различна виртуална разходка – във въздуха.

Сайтът представлява голяма интерактивна карта, в която са вградени видеоклипове качени в YouTube, които показват гледки от цял свят. По-голямата част от клиповете са заснети с дронове, макар че има и такива направени от хора скачащи с парашут или практикуващи летене със специален костюм. Има дори професионални клипове от медии като National Geographic, например, които съдържат кадри заснети отвисоко.

TravelByDrone, разбира се, не може да замести реалното пътуване и, всъщност, най-интересно за повечето хора е да гледат клипове заснети от родното им място или в градове и места, които вече са посещавали, тъй като имат възможността да ги видят по друг, непознат досега начин. Жителите на Пловдив, например, могат да намерят родния си град на картата – това е едно от малкото места в България, включени засега в проекта (вижте видеото най-долу). Вероятно в бъдеще ще стават все повече и повече.

В момента, освен това, в картата са отбелязани само градове. Би било наистина интересно в сайта да бъдат включени и по-екзотични и труднодостъпни места.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.