Archive for октомври, 2014

Windows 10 разполага с вграден пакетен мениджър

Microsoft полага големи усилия, за да направи Windows 10 най-добрата операционна система за компютърни системи и устройства. Софтуерният гигант вече започна да заимства най-добрите черти и функции на своя основен конкурент – Linux. Оказа се, че в ОС Windows 10 е вграден пълноценен пакетен мениджър, който позволява от командния ред да бъдат инсталирани и деинсталирани например Firefox, VLC и десетки хиляди други разнообразни програми.

Към днешен ден, пакетният мениджър бе едно от основните преимущества на Linux пред Windows и OS X. Почитателите на Linux знаят, че инсталирането на VLC в Ubuntu става чрез командата apt-get install vlc. Сега в операционна система Windows 10 е включен пакетния мениджър OneGet, с помощта на който намирането и инсталирането на същите браузър и плеър става например чрез командите Find-Package VLC и Install-Package Firefox.

Пакетният мениджър в Windows 10 върши същата стандартна работа: търси програми, добавя нови хранилища, инсталира и деинсталира програми, а когато е необходимо – допълнителни библиотеки и пакети.

OneGet бе представен като част от Windows Management Framework 5.0 Preview за Windows 8.1 преди около месец, но в Windows 10 той ще е стандартен инструмент и според първоначалната информация, ще бъде достъпен чрез интерфейса на PowerShell – много добър софтуерен инструмент, често използван от системните администратори.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.