Archive for ноември, 2014

Въздушните балони на Google от проекта Project Loon изминаха 3 милиона километра

Проектът Google Project на Интернет-гиганта Google за осигуряване достъп до Глобалната мрежа на най-отдалечените земни райони, продължава успешно да се развива. Към днешен ден балоните от Project Loon са изминали разстояние от 3 милиона километра.


Самите балони непрекъснато се усъвършенстват. Досега за въвеждането в експлоатация на една точка за Интернет-достъп от Google Project бе необходим екип и спомагателна техника, които работеха в продължение на един работен ден. Сега този процес е много по-бърз и за един ден се пускат в атмосферата 20 специализирани балона.

Тези балони остават в земната стратосфера в продължение на месеци. Първоначално тези устройства можеха да останат в стратосферата за не повече от 10 дни, а сега този срок е увеличен 10 пъти. Рекордът в рамките на този проект е 130 дни.

Неотдавна Google сключи договор за съвместна работа с австралийския мобилен оператор Telstra. Именно в Австралия става проверката на летящите точки за достъп до уеб-пространството и се осигурява връзката на балоните със Земята. Използва се честотния диапазон 2,6 GHz.

Въздушните балони не се задържат на едно място, но специалистите на Google вече много точно прогнозират траекторията на движение. Засега проектът се движи по план и се очаква съвсем скоро да започне неговото практическо използване.

Хард диск с обем 8 TB вече в продажба

HGST (доскоро познати като Hitachi Global Storage Technology, а сега като част от компанията-майка Western Digital) са в процес на зареждане на IT пазарите с най-новият си и най-обемен твърд диск – UltraStar He8. Това е един от първите модели HDD в световен мащаб, който може да предложи 8 TB дисково пространство (в неформатиран вид).

Най-обемното отроче на HGST в момента може да се намери в САЩ и в Япония, като цените са доста прилични – $899 за САЩ (Newegg) и $655 за Япония. Като технически характеристики UltraStar He8 8TB предлага 7200RPM скорост на въртене на дисковият пакет и 128MB буфер. Максималната скорост на трансфер е 205 MB/s, а интерфейса за връзка очаквано е SATA 6 Gbps.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.