Archive for март, 2015

До Windows 10 безплатно ще могат да се обновяват и пиратските копия на операционната система

Вчера разбрахме, че Microsoft безплатно ще обновява до Windows 10 операционните системи Windows 7 и Windows 8. Днес се появи нова интригуваща информация за обновяването към новата версия.

„Ще обновяваме до Windows 10 всички персонални компютри – както компютърните системи, издържали проверката за автентичност на софтуера, така и компютрите, които не са преминали тази проверка“ – зави Тери Майерсън в интервю за Reuters.

Очаква се тази безпрецедентна стъпка да привлече милиони нови потребители към операционната система Windows. Мнозина коментират, че явно потенциалният възможен доход от продажбата на софтуер и онлайн-услуги вече превишава цената на самата операционна система.

Това всъщност се случи вчера и далеч не всички повярваха в нечуваната щедрост на Microsoft, понеже в интервюто за Reuters ставаше дума за Китай. Но днес се появи друг източник – Microsoft потвърди и пред Verge, че не става дума само за Китай. „Всеки потребител, който разполага с хардуер, удовлетворяващ системните изисквания, ще може да обнови операционната си система до Windows 10, включително и потребителите с пиратски версии. Ние се надяваме, че потребителите ще оценят преимуществата от това, да притежават лицензна операционна система“.

Потребителите на Windows XP се увеличават

Независимо от това, че Microsoft прекрати поддръжката на Windows XP преди близо година, нейните потребители се увеличават.

Това сочат данните от анализа на проучване проведено от страна на Netmarketshare. Компанията за анализ и проучвания посочва, че в момента на прекратяване на поддръжката на морално остарялата операционна система, XP е била инсталирана на 26.29% от всички десктоп компютърни системи по света. До ноември миналата година техният дял се е бил смъкнал на 13.57%, за да се качи отново към месец февруари на настоящата година, достигайки 19.57%.

Сходни са цифрите от проучването проведено от друга компания за анализ и изследвания – Statcounter. Съгласно изнесените от тях данни, през април миналата година (когато официално бе прекратена поддръжката на XP) десктоп системите, на които е била инсталирана системата са съставлявали 15.83%. През ноември, те са намалели до 10.95%, за да се увеличат минимално през февруари 2015 г. – до 11.05%. Най-използваната десктоп система към настоящия момент се явява Windows 7 с 55.99% (според Statcounter цифрите тук са 48.9%), което е снижение в сравнение с ноември миналата година, когато Windows 7 е била инсталирана на 56.41% при десктопите.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.