Archive for май, 2015

Windows 10 може да бъде последната версия на операционната система в този ѝ вид

Новият Windows 10 е на хоризонта и с пускането му, Microsoft ще се опита да промени начина, по който потребителите гледат на операционната система. Компанията планира да управлява Windows 10 повече като услуга, а не като традиционна операционна система, потребителите на която периодично очакват следващата версия.

По време на конференцията Ignite тази седмица, Microsoft намекна, че Windows 10 ще бъде последната версия на Windows такъв, какъвто го познаваме. Разбира се, компанията не планира да остави системата в безтегловност, а да я поддържа в едно непрекъснато състояние на еволюция с редовни ъпдейти и подобрения.

„Към момента не можем да говорим за бъдещото брандиране, но потребителите могат да са спокойни, че Windows 10 ще остане ъпдейтнат и ще захранва най-различни устройства от компютри през Surface Hub и HoloLens до XBOX. Надяваме се на едно продължително и пълно с иновации бъдеще“, заяви говорител на компанията.

Така бъдещето на Windows е в посока на ъпдейтите, а не на пускането на нови версии. Вероятно те ще бъдат пускани, когато са необходими, а не на редовни интервали – стратегия, която Microsoft потвърди и с новината, че ще премахне практиката на т.нар. Patch Tuesday. Вместо това, Windows 10 ще бъде разделен на различни компоненти, така че отделните приложения могат да бъдат ъпдейтвани независимо от ядрото на системата.

Създаването на една универсална система е сериозно предизвикателство пред Microsoft. Засега повечето анализатори приемат, че е малко вероятно компанията да не пусне никога вече нова операционна система. Дори да поддържа Windows 10 с много ъпдейти, Microsoft не може да предвиди посоката, в която ще се развиват технологиите и нуждите, които ще определят облика на една операционна система. Така например, тъчскрийн интерфейсът на Windows 8 бе нещо, което просто нямаше как да се предвиди преди появата на лаптопите със сензорен екран.

На теория, Microsoft може да реши да пусне Windows 11 или Windows 12 в някакъв бъдещ момент, но ако потребителите ъпгрейднат до Windows 10 и редовните ъпдейти си вършат работата, може да се окаже, че хората приемат просто „Windows“ без да се тревожат за поредния номер.

Windows 7 продължава да доминира операционните системи

Net Applications обяви месечните си резултати за най-популярните операционни системи и за 14-ти пореден месец Windows 7 продължава своя устрем към върха.

Тази версия на операционната система на Microsoft все още е едноличен фаворит и в момента има доста стабилния дял от 58.94 процента от OS пазара.

Въпреки, че е абсолютният ветеран в групата, Windows ХР се държи максимално добре за възрастта си и се радва на 15.93 процента дял, независимо от това, че Microsoft прекрати активната си поддръжка за старата операционна система преди малко повече от година.

От друга страна, Windows 8.1 никога не стана толкова популярен, колкото се искаше на Microsoft и поради това не е изненада, че тази версия е едва на трето място със само 11.61 процента.

След това идва OS X, която сега се намира на 4.23 процента от компютрите. Тук е регистрирано малко увеличение, след като предния месец тя бе с 3.96 процента.

Само времето може да покаже дали Windows 7 ще успее да задържи лидерското място, когато Windows 10 се появи, но ако ранните цифри за предварителното разпространение на предстоящата операционна система са някакъв знак, двете ще имат доста оспорвана година. Microsoft използва своята конференция Build през миналата седмица, за да ни покаже някои нови характеристики като безплатната платформа за програмиране Visual Studio Code, която ще работи не само с Windows, но и с OS X и Linux. Освен това научихме още, че Windows 10 ще може да подкарва iOS и Android приложения с минимални модификации.

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.