Archive for юни, 2015

Стар компютър Commodore Amiga от 30 години управлява климатичната система в голямо американско училище

Градът Гранд Рапидс се намира в северната част на американския щат Мичиган и в него са разположени деветнадесетте здания на държавното училище Гранд-Рапидс, GRPS. Парното, котела и климатиците във всички сгради се управляват от старичък Commodore Amiga, който е вече на 30 години.

Ученик от горните класове е написал програмата за управлението на климатичното оборудване. Компютърът получава данните от радио модеми със скорост за обмен на данните 1200 бода. Но понякога честотата на радиостанциите на персонала в училищата съвпада с честотата на модемите и сигналът се губи. При тези редки случаи, на помощ идва бившият ученик, който живее наблизо.

Домакинът на училището Тим Хопкинс споделя, че компютърът е заменил предишната машина, която е била голяма колкото хладилник. Старичкият Commodore без проблем управлява работата на бойлерите, вентилаторите, помпите, като реагира на температурните промени.

Хопкинс допълва, че ще трябва да се наруши универсалния принцип „щом работи, не пипай“, понеже вече почти няма резервни части за компютъра. За всички тези 30 години са подменени само компютърната мишка и два монитора.
Според ръководството на училището, инсталирането на нова компютърна система с нови, съвременни сензори може да струва $2 милиона.

Окончателно: Windows 10 пристига на 29 юли

Ако досега датата за официалния дебют на операционната система Windows 10 беше обект на предположения, то от днес вече няма място за такива. Microsoft обяви, че Windows 10 ще бъде достъпна от 29 юли “на 190 пазара в световен мащаб като безплатен ъпгрейд за потребители, използващи Windows 7 и Windows 8.1”.

Според официалната информация, която идва директно от “кухнята”, т.е. от блога на Microsoft, потребителите ще разполагат с една година, считано от 29 юли, за да се възползват от безплатен ъпгрейд. След като дадено Windows устройство бъде обновено до Windows 10, Microsoft ще продължи напълно безплатно да поддържа тази версия, докато устройството е в употреба, обещават от компанията.

За хората, които държат да бъдат сред първите ползватели на безплатния Windows 10 ъпгрейд, редмънтската корпорация е осигурила възможност за резервиране на безплатно копие през следващите седмици..

Какви са основните характеристики и функционалности в новата ОС от Microsoft припомнят с кратко ново видео:

Онлайн магазин:

Kalset.com във Facebook
Kaldata.com
Времето в Перник

Kalset.com ® 2010-2016. Всички права запазени.